Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G. Sachs: Ρυθμιστής για Ελλάδα η Moody΄s ελέω ΕΚΤ

Την… παράδοξη θέση της ΕΚΤ να περιμένει τη Moody’s να αποφασίσει αν η Ελλάδα δικαιούται να έχει πρόσβαση στα δάνεια της κεντρικής τράπεζας σχολιάζει έκθεση της Goldman Sachs για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

G. Sachs: Ρυθμιστής για Ελλάδα η Moody΄s ελέω ΕΚΤ
Την… παράδοξη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιμένει από τη Moody’s να αποφασίσει κατά πόσον η Ελλάδα δικαιούται να έχει πρόσβαση στα δάνεια του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος σχολιάζει έκθεση της Goldman Sachs για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Moody’s αναγορεύεται σε de facto ρυθμιστή της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας λόγω των κανόνων της ΕΚΤ που ορίζουν ότι για να γίνουν αποδεκτά τα ομόλογα μιας χώρας πρέπει τουλάχιστον ένα από τα τρία πρακτορεία αξιολόγησης να τα αξιολογεί με rating "A-" ή μεγαλύτερο.

Με τη Fitch και την S&P να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερες αξιολογήσεις από αυτήν, μένει μόνο η Moody’s, η οποία αναμένεται να αλλάξει την τρέχουσα αξιολόγησή της από το "Α1" που είναι τώρα σε χαμηλότερη.

Λόγω της κρίσης η ΕΚΤ έχει προσωρινά μειώσει τις απαιτήσεις της για το ελάχιστο ύψος της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε "BBB-", επίπεδο που καλύπτει προς το παρόν την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman Sachs, κ. Erik Nielsen, όταν ύστερα από περίπου έναν χρόνο το κεντρικό ευρωπαϊκό ίδρυμα επαναφέρει τις προηγούμενες απαιτήσεις, οι ιθύνοντες θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωποι με την παράδοξη κατάσταση το ομολογιακό χρέος μιας χώρα-μέλους να μην είναι αποδεκτό από την ΕΚΤ- το οποίο χαρακτηρίζεται από την έκθεση "ξεκάθαρα αστήριχτο".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v