Moody΄s: Υποβαθμίζει Εθνική, Eurobank, Εμπορική

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας (σε Α1 από Aa3), της Eurobank (σε Α2 από Α1) και της Εμπορικής Τράπεζας (σε Α2 από Α1) προχώρησε η Moody’s.

Moody΄s: Υποβαθμίζει Εθνική, Eurobank, Εμπορική
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας (σε "Α1" από "Aa3"), της Eurobank (σε "Α2" από "Α1") και της Εμπορικής Τράπεζας (σε "Α2" από "Α1") προχώρησε η Moody’s.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση οφείλεται στην αποδυνάμωση της χρηματοοικονομικής ικανότητας των τραπεζών αυτών, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση από τη Moody’s της ικανότητας της Ελλάδας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης δεν έγιναν αμέσως αισθητές από τις ελληνικές τράπεζες, οι επιδράσεις ήρθαν σταδιακά με τη μορφή της θεμελιώδους οικονομικής επιβράδυνσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπου λειτουργούν. Εκτίμηση της Moody’s είναι πως τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα αποδυναμωθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι οικονομικές και οι επιχειρηματικές συνθήκες παραμένουν αντίξοες.

Αυτές οι προκλήσεις οδήγησαν τον οίκο να χαμηλώσει τις αξιολογήσεις του για τη χρηματοοικονομική ισχύ (BFSR) της Εθνικής, της Εμπορικής και της Eurobank, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στην υποβάθμιση των τραπεζικών καταθέσεων και της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως υπονοείται από τις "αρνητικές" προοπτικές που έχει θέσει ο οίκος για τις αξιολογήσεις των τραπεζών, περαιτέρω ενέργειες λόγω χαμηλότερων του αναμενομένου χρηματοοικονομικών δε μπορούν να αποκλειστούν την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v