Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα remote members άλλαξαν τους συσχετισμούς

Αισθητή ήταν η μείωση του συγκεντρωτισμού στις συναλλαγές του Χ.Α. το 2009, προς όφελος κυρίως των μεγάλων ξένων οίκων που λειτουργούν στην αγορά ως remote members.  

  • του Άρη Δαμουλάκη
ΧΑ: Τα remote members άλλαξαν τους συσχετισμούς
To 2009 θα μείνει στη μνήμη της εγχώριας χρηματιστηριακής κοινότητας ως έτος σημαντικής μεταβλητότητας και αντιθέσεων αλλά και μία χρονιά όπου οι ξένοι επενδυτές ενίσχυσαν περισσότερο την κυρίαρχη θέση τους όχι μόνο στην αγορά αλλά και στις συναλλαγές.

Έτσι, το περασμένο έτος ήταν αισθητή η μείωση του συγκεντρωτισμού στα ποσοστά των 10 πρώτων σε κατάταξη χρηματιστηριακών, συγκριτικά με το 2008, προς όφελος κυρίως των ξένων μεγάλων σπιτιών που λειτουργούν ως remote members.

Το 2009 οι 10 πρώτες χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 74,33% των συναλλαγών (αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών) έναντι ποσοστού 85,7% το 2008.

Όπως είναι αναμενόμενο, τη μεγαλύτερη μείωση -αν και όχι πάντοτε αναλογικά- δέχτηκαν οι χρηματιστηριακές που ήταν στην κορυφή. Οι τρεις πρώτες (Επενδυτική Τράπεζα, Eurobank Sec., Eθνική - Π&Κ) το 2008 ήλεγχαν το 50,87%, ενώ το 2009 το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 42,11%.

Αντίστοιχα, σαφής και ευδιάκριτη είναι η τάση ενίσχυσης των remote members, τρία εκ των οποίων παίζουν πλέον στη δεκάδα (2009).

Συγκεκριμένα, η Cheuvreux (8η στην κατάταξη) πραγματοποίησε το 3,31% των συναλλαγών, η UBS (9η στη σειρά) το 2,72% και η Merril Lynch το 1,96% των συναλλαγών. Αθροιστικά, το ποσοστό των 3 οίκων ανέρχεται στο 7,99%.

Το ποσοστό των τριών πρώτων (UBS, AXIA Ventures, Mega Equity) το 2008 είχε διαμορφωθεί στο 1,21% και η πρώτη εξ αυτών καταλάμβανε τη 19η θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί για την πιθανή ανίχνευση της τάσης πως το 2008 ήταν η πρώτη χρονιά όπου λειτούργησε ο θεσμός του μέλους εξ αποστάσεως στη Σοφοκλέους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το 2009 δραστηριοποιούνταν 16 remote members, που προβλέπεται να αυξηθούν στα 18 με την "ενεργοποίηση" της Credit Suisse (αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο) και της Woods (τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v