ΧΑ: 8+4 stories για το 2010

Δώδεκα χρηματιστηριακές ιστορίες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους ή έστω να οδηγήσουν σε σημαντικές αποδόσεις μέσα στο 2010. Τα Ρ/Ε, τα κέρδη και οι... εκπλήξεις.

ΧΑ: 8+4 stories για το 2010
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποτιμήσεις βασικών δεικτών και στους ρυθμούς αύξησης των EPS δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Όσο κι αν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τη νέα χρονιά οι τιμές των μετοχών θα επηρεαστούν κυρίως από τις εξελίξεις στο πολιτικό και στο μακροοικονομικό μέτωπο, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές του Χ.Α. που προσπαθούν να εντοπίσουν τίτλους οι οποίοι θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη ή έστω να οδηγήσουν σε σημαντικές αποδόσεις μέσα στο 2010.

Μια τέτοια επιλογή φυσικά δεν είναι εύκολη σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ορατότητας, αλλά ούτε στερείται κινδύνους καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η αναζήτηση υψηλότερης προσδοκώμενης απόδοσης περνά μέσα από την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. 

Σήμερα λοιπόν αναφερόμαστε, ενδεικτικά, σε δώδεκα «χρηματιστηριακές ιστορίες» που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους «οπαδούς» τους.

ΟΠΑΠ

Η περυσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τη μετοχή του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σημαντική επιδείνωση στην οικονομική πορεία των αποτελεσμάτων. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει υποχωρήσει στα 4,6 δισ. ευρώ και η μερισματική απόδοση του τίτλου κυμαίνεται γύρω στο 14,5%, αν διανεμηθεί μέρισμα ίσο με το περυσινό.

Το -26,5% που έχει σημειώσει η μετοχή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο φαίνεται να έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το δυσμενέστερο πιθανό σενάριο για το μέλλον του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο -πέρα από το υψηλό μέρισμα και την πολύ ισχυρή ρευστότητα- υπάρχουν σενάρια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την τιμή του τίτλου, όπως: α) η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, β) η επίσημη χορήγηση αδειών στο μέτωπο του ηλεκτρονικού στοιχήματος, που θα μείωνε τις αποδόσεις των ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ, οι οποίοι μέχρι σήμερα λειτουργούν χωρίς να καταβάλλουν καμία φορολογία.

ΕΥΑΘ

Η ακύρωση της διαδικασίας προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου και εκχώρησης του management στοίχισε στη μετοχή, η οποία κατά το τελευταίο εξάμηνο έχασε πάνω από το 30% της αξίας της. Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 170 εκατ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι η εισηγμένη διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E (κέρδη εννεαμήνου 2009 στα 14,1 εκατ.), όταν μάλιστα οι τραπεζικές υποχρεώσεις της είναι μηδενικές.

Παρά το γεγονός ότι για φέτος δεν θα έχουμε άνοδο τιμολογίων, το σενάριο νέας ανόδου στα κέρδη είναι ορατό λόγω της σταδιακής προσέλκυσης νέων πελατών και των προσπαθειών για περιορισμό του κόστους. Πέραν αυτών, η πίεση του δημοσιονομικού προβλήματος έχει επαναφέρει τις φημολογίες για αναθέρμανση του θέματος της μερικής ιδιωτικοποίησης είτε άμεσα είτε έμμεσα (σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ;) κ.λπ.

ΣΙΔΕΝΟΡ

Ο όμιλος επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, όχι μόνο γιατί αυτή επηρέασε τη ζήτηση στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και γιατί η πτώση της τιμής του χάλυβα επέδρασε αρνητικά στα περιθώρια κέρδους. Για το 2009 όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της ΣΙΔΕΝΟΡ ήταν έντονα αρνητικά (ζημίες ίσως κοντά στα 50 εκατ.), με τη μετοχή να έχει χάσει την τελευταία διετία το 47% της αξίας της.

Θα μπορούσε μέσα στο 2010 η εισηγμένη να αποτελέσει θετική έκπληξη για τους επενδυτές; Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ναι, υποστηρίζουν οι αναλυτές και κυρίως επικεντρώνονται σε δύο: Πρώτον, σε κάποια ανάκαμψη της ζήτησης από το β΄ εξάμηνο του 2010 σε συνδυασμό με αυξημένα μερίδια αγοράς στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Και δεύτερον, σε αύξηση της τιμής του χάλυβα, ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης που προσδοκάται ότι θα ξεκινήσει φέτος.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο (θετικό σενάριο) θα μπορούσε να επαναφέρει τη ΣΙΔΕΝΟΡ σε κερδοφόρα πορεία (+13 εκατ. κέρδη αναμένει η Citi) και έτσι να αναμένει πολύ καλύτερα πράγματα από το 2011 και μετά.

ΔΕΗ

Η μετοχή της Επιχείρησης δεν μπόρεσε ουσιαστικά να ανακάμψει ούτε καν μέσα στο 2009, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία της συγκεκριμένης περιόδου αναμένεται πολύ υψηλή. Έτσι, υποαπέδωσε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (μόλις +11%), όταν οι απώλειες της διετίας ανέρχονται στο 59%!

Σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 13,3 ευρώ, το P/E είναι έντονα μονοψήφιο με βάση τόσο τα κέρδη του 2009 όσο και τα προβλεπόμενα για το 2010 (σύμφωνα με τη FactSet, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2009 αναμένονται στα 3,27 ευρώ και για το 2010 στα 2,51 ευρώ).

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές αλλά και χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο τίτλος φαίνεται να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό δυσμενή σενάρια σχετικά με κρίσιμους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η προσπάθεια ελέγχου του λειτουργικού κόστους, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος κ.λπ.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η αγορά αντιληφθεί ότι οι φόβοι για την πορεία της ΔΕΗ ήταν υπερβολικοί (σ’ αυτό θα επηρεάσουν και οι κινήσεις της νέας διοίκησης), τότε ενδεχομένως να προκύψουν καλύτερες συνθήκες και για τον τίτλο.

MOTOR OIL

Συγκαταλέγεται στα μη τραπεζικά blue chips που απέφεραν σημαντικά κέρδη κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (+50%), παρά τα πολύ χαμηλά περιθώρια διύλισης του κλάδου την περασμένη χρονιά. Το κυριότερο που κατάφερε πέρυσι η εισηγμένη ήταν ότι έπεισε τους αναλυτές πως λόγω του σύνθετου διυλιστηρίου της μπορεί να πηγαίνει καλά ακόμη και σε δύσκολες περιόδους για τον κλάδο.

Στο γνωστό πλεονέκτημα της υψηλής μερισματικής απόδοσης, οι «οπαδοί» του χαρτιού επισημαίνουν για φέτος:

1. Την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα, καθώς ολοκληρώνεται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στο διυλιστήριο.

2. Την προώθηση των εργασιών στο μέτωπο της ενέργειας σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου (εκκίνηση το 2011).

3. Το ενδεχόμενο ανόδου -σε έτος διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης- των πολύ χαμηλών περιθωρίων διύλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010, οι αναλυτές αναμένουν μέσο P/E ελαφρά χαμηλότερο του 10.

S&B ΒΙΟΜ. ΟΡΥΚΤΑ

Μεγάλο ποσοστό των δραστηριοτήτων του ομίλου επηρεάζεται από την πορεία της μεταλλουργίας, οπότε μετά την περυσινή καταβαράθρωση του κλάδου οι επιδόσεις του ομίλου υποχώρησαν κατακόρυφα (κέρδη εννεαμήνου μόλις στα 3,7 εκατ.). Η μετοχή επηρεάστηκε ανάλογα, σημειώνοντας πτώση 33% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 53% την τελευταία διετία.

Ωστόσο, το σενάριο περί σημαντικής ανάκαμψης του μεταλλουργικού κλάδου μέσα στο 2010 θα μπορούσε να επηρεάσει ανοδικά τα φετινά αποτελέσματα της εισηγμένης. Επιπλέον, η μείωση του δανεισμού κατά 70 εκατ. ευρώ μέσα στο 2009 και η διατηρήσιμη υποχώρηση κατά 10 εκατ. ευρώ στο λειτουργικό κόστος είναι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να επιδράσουν θετικά στη μελλοντική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της S&B.

ΧΑΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Marfin) αποτελούν δύο από τα είκοσι blue chips της Σοφοκλέους. Οι τράπεζες της Κύπρου εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν σχετικά χαμηλότερο βαθμό κινδύνου, καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι καλύτερα από αυτά της Ελλάδας και επειδή δεν έχουν αντλήσει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εγγύηση κρατικούς τίτλους (η κυπριακή νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο).

Η θετική έκπληξη, ωστόσο, μέσα στο 2010 θα μπορούσε να προέλθει από το ενδεχόμενο επίλυσης του εθνικού θέματος μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και διεθνείς αξιωματούχους, οι προσεχείς μήνες θα είναι «καυτοί», καθώς την άνοιξη θα διεξαχθούν οι εκλογές στα Κατεχόμενα.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι τόσο οι κυπριακές τράπεζες όσο και οι υπόλοιπες μετοχές του ΧΑΚ θα μπορούσαν να ευνοηθούν σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση επίλυσης του εθνικού θέματος. Μέχρι σήμερα πάντως -και παρά την αισιοδοξία ορισμένων διεθνών παραγόντων- ελάχιστοι αναμένουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα την επίτευξη αίσιας έκβασης στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις.

Και 4 πιθανές εκπλήξεις

* ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ: Πολύ σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το 2010 για τον εισηγμένο όμιλο, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν δύο καυτά ζητήματα: πρώτον, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ανάληψη του έργου των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και, δεύτερον, η διεκδίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πιθανές θετικές εξελίξεις στα συγκεκριμένα μέτωπα θα μετέβαλαν τις προοπτικές της εισηγμένης. «Αγκάθι» όσα λέγονται περί δραστικής μείωσης των αμυντικών δαπανών της χώρας.

* PASΑL DEVELOPMENT: Εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης του 50% του εμπορικού κέντρου Athens Heart, που είναι και η μεγαλύτερη επένδυση της εισηγμένης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της πώλησης μέσα στο 2010, θα περιοριστεί η εξάρτηση της Pasal Development από το συγκεκριμένο project και θα απελευθερωθούν πόροι για νέες κινήσεις στον χώρο του real estate.

* ΚΕΚΡΟΨ: Με τις δικαστικές περιπέτειες των ακινήτων της εταιρείας μεγάλωσαν... γενιές και γενιές! Φέτος αναμένουμε κάποιες εξελίξεις επί του θέματος. Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της Κέκροψ (11,5 εκατ.) είναι πολύ χαμηλότερη από την εύλογη αξία των ακινήτων της, ενδεχόμενη θετική απόφαση θα μπορούσε πιθανώς να επηρεάσει θετικά και την τιμή της μετοχής στο ταμπλό, η οποία έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 74,6% κατά την τελευταία διετία.

* ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ: Οποιαδήποτε ενδεχόμενη θετική εξέλιξη στο μέτωπο των επενδύσεών της στα ακίνητα (κυρίως στην Πολωνία) ή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (κυρίως στη Βουλγαρία) θα μπορούσε πιθανότατα να επηρεάσει σημαντικά την τιμή της μετοχής. Η εισηγμένη προχώρησε έγκαιρα σε πολιτική περιορισμού των δαπανών της, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται γύρω στα 14 εκατ. ευρώ.


* Οι πίνακες που αφορούν στις αποτιμήσεις βασικών δεικτών και στους ρυθμούς αύξησης των EPS δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 616ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 8 - 12 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v