Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Σημαντικές οι επιδόσεις των θεσμικών το 2009

Με το συνολικό ύψος κεφαλαίων υπό την διαχείριση των Ελλήνων Θεσμικών Διαχειριστών να αγγίζει τα € 15 δις κλείνει το 2009 για την ΕΘΕ. Οι επιδόσεις των θεσμικών ανά "κατηγορία".

ΕΘΕ: Σημαντικές οι επιδόσεις των θεσμικών το 2009
Με το συνολικό ύψος κεφαλαίων υπό την διαχείριση των Ελλήνων Θεσμικών Διαχειριστών να αγγίζει τα € 15 δισ. και με υψηλές θετικές αποδόσεις για τα κεφάλαια που τους εμπιστεύτηκαν οι εγχώριοι επενδυτές, κλείνει το 2009 για την ΕΘΕ.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων υπογραμμίζεται η επιτυχία των θετικών μέσων αποδόσεων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες αγγίζοντας το +40% στην περίπτωση των Μετοχικών Fund of Funds και η αύξηση κατά 2,6 % του συνολικού ενεργητικού στα € 10,7 δις, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στην αγορά κεφαλαίου και χρήματος.

Σύμφωνα με την δήλωση του Προέδρου της Ένωσης κ. Ξενόφου, «τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν την ικανότητα των Ελλήνων διαχειριστών να παράγουν ποιοτικά αποτελέσματα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αναδεικνύουν την ελκυστικότητα των επιλογών που προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές, υπογραμμίζουν τον δυναμικό ρόλο που οι Έλληνες Θεσμικοί Διαχειριστές δύναται να παίξουν ώστε η Ελληνική κεφαλαιαγορά να αποκτήσει το βάθος που της αναλογεί και της αρμόζει και αντανακλούν την εξωστρέφεια της Ένωσης καθ’ όλη την διάρκεια του 2009».

ΑΕΔΑΚ

Αναλυτικότερα στο μέτωπο των αποδόσεων των Α/Κ χρήζουν επισήμανσης οι υψηλές αποδόσεις της τάξεως του 50%-70% που άγγιξαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η υπεραπόδοση 38 μετοχικών Α/Κ εσωτερικού έναντι του FTSE -ASE20 και οι πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις 5%-10% των συντηρητικών Α/Κ που απετέλεσαν την ενδεδειγμένη εναλλακτική επιλογή έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο μέτωπο των εισροών θετική ένδειξη απετέλεσε η εισροή κεφαλαίων στις κατηγορίες των Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Εσωτ. (€641 εκ.), των Μικτών Εσωτ. (€187 εκ.), των Μετοχικών Εσωτ. (€64 εκ.), και των Μετοχικών Funds of Funds (€43 εκ.).

ΕΠΕΥ

Στον κλάδο του Asset Management το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων των 5 ΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 15 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθαν με 31/12/2009 σε € 3,1 δις στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2008 παρά το γεγονός ότι, εντός του 2009 η σχετική σημαντική δραστηριότητα της ING ΑΕΔΑΚ μεταφέρθηκε εκτός Ελλάδος στα πλαίσια της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης στο όμιλο.

Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου

Το ενεργητικό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου παρουσίασε αύξηση 5,73% κατά το 2009 (1/1 με 31/12) και έφθασε τα €247,6 εκ. Ο κλάδος των ΕΕΧ έκλεισε το έτος με μεσοσταθμικό Discount -38,6% και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους 19,57%. Υπενθυμίζουμε ότι εντός του 2009 ο κλάδος των ΑΕΕΧ συρρικνώθηκε περαιτέρω με την λύση 2 εταιρειών, της ALTIUS ΑΕΕΧ και της ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ, αριθμώντας πλέον πέντε εταιρείες.

Τέλος, οι 3 Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας προβλέπεται να κλείσουν το 2009 με μικρή διακύμανση από τα στοιχεία του τρίτου τρίμηνου του έτους με μικρή διακύμανση από τα στοιχεία του τρίτου τρίμηνου του έτους με συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα οι οποίες ξεπερνούν τα € 799 εκ.


* Το αναλυτικό αρχείο με τις επιδόσεις των Αμοιβαίων και των ΑΕΕΧ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v