Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Lynch:Τα "συν" και "πλην" 4 ελληνικών τραπεζών

Στην «γκρίζα» λίστα -την τρίτη από τις τέσσερις- κατατάσσει η Merrill Lynch τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Τα "συν" και τα "πλην" για κάθε μία από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

M. Lynch:Τα συν και πλην 4 ελληνικών τραπεζών
Στην «γκρίζα» λίστα, την τρίτη από τις τέσσερις που διαθέτει η αξιολόγησή της, κατατάσσει η Merrill Lynch 4 ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), ανάλογα με τη δύναμη των θεμελιωδών μεγεθών τους.

Για την Εθνική Τράπεζα, ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου σχολιάζει ότι κατέχει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στην αγορά, ενώ τονίζει ότι κατέχεται ακόμη εμμέσως από την ελληνική κυβέρνηση (όπως δείχνουν οι αλλαγές μετά την εκλογική αναμέτρηση). Ακόμα, αναφέρει πως η κεφαλαιοποίηση αποτελεί σημείο ισχύος της τράπεζας μετά και την πρόσφατη ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης.

Στα αρνητικά για την τράπεζα, η Merrill Lynch αναφέρει ότι επηρεάζεται από τους μακροοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα.

Την υψηλή ποιότητα της διοίκησης και την ιστορικότητα της κερδοφορίας επισημαίνει ο οίκος για τη Eurobank, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την ποιότητα ενεργητικού και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - για τα οποία ωστόσο παρατηρεί ότι ο ρυθμός μείωσής τους δίνει αισιόδοξα μηνύματα.

Η έκθεση της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας στο ορατό μέλλον, ενώ και τα μακροοικονομικά της Ελλάδας είναι πιθανό να πλήξουν την πορεία της τράπεζας, σημειώνει ο οίκος.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η έκθεση σημειώνει ότι είναι μία από τις ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες - ειδικά μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε. Επί παραδείγματι, αναφέρεται, θα μπορούσαμε να δούμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της να διπλασιάζονται και η τράπεζα θα εξακολουθούσε να παραμένει κερδοφόρος, αναφέρει η Merrill Lynch.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ελληνικές τράπεζες, λέει ο οίκος, έτσι συμβαίνει και με την Alpha Bank: βρίσκεται υπό πίεση λόγω ανησυχιών για δημοσιονομικά θέματα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», αναφέρεται.

Το σημαντικότερο ρίσκο που σχετίζεται με την Alpha Bank θα είναι οι επιδόσεις της Ρουμανίας και της Κύπρου, με την πρώτη να απασχολεί τον οίκο περισσότερο.

Τα Tier I και τους κεφαλαιακούς δείκτες επισημαίνει η Merrill Lynch για την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέροντας ότι η βελτίωση σημαίνει διατηρήσιμα σε υψηλά επίπεδα κέρδη. Ο οίκος εκτιμά ότι οι προβλέψεις θα παραμείνουν αυξημένες τα προσεχή τρίμηνα και όπως επισημαίνει, μολονότι η διοίκηση αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνουν επιβράδυνση, ο ίδιος προτιμά να μείνει επιφυλακτικός. Ως βασικός κίνδυνος παραμένουν και για την Πειραιώς οι μακροοικονομικές περιπέτειες της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v