Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Η στρατηγική για ελληνικές μετοχές το 2010

Τα μακροοικονομικά θέματα θα κυριαρχήσουν στις ελληνικές μετοχές το 2010, εκτιμά η HSBC η οποία αναφέρει πως οι αποτιμήσεις δεν έχουν προεξοφλήσει το χειρότερο πιθανό σενάριο. Τα top picks για το Η1.

HSBC: Η στρατηγική για ελληνικές μετοχές το 2010
Τα μακροοικονομικά ζητήματα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στις ελληνικές μετοχές το 2010, εκτιμά η HSBC (18/1/2010) η οποία αναφέρει πως, με discount 30%, οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει πολλά, όχι όμως και το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Στην στρατηγική της για τις ελληνικές μετοχές του 2010, η HSBC, αναφέρει ότι αναμένει την Σοφοκλέους να κινηθεί σε στενό εύρος για όσο διάστημα η μακροοικονομική ορατότητα παραμένει περιορισμένη, ενώ οι ελληνικές μετοχές ενδέχεται να επαναξιολογηθούν στην περίπτωση που υποχωρήσουν τα μακροοικονομικά ρίσκα.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμυντική στάση για το α’ εξάμηνο του 2010, ενώ τα top picks της για το α’ εξάμηνο είναι ο ΟΠΑΠ (overweight, τιμή-στόχος 23 ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου (overweight, 6,5 ευρώ) , η Jumbo (overweight, 11,2 ευρώ) η Ελλάκτωρ (overweight, 8 ευρώ), η Intralot (overweight, 5,1 ευρώ), η Μετκα (overweight, 13 ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (overweight, 9,7 ευρώ) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (overweight, 10,6 ευρώ).

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι το επενδυτικό κλίμα θα παραμείνει νευρικό με την αγορά να κυμαίνεται +/- 10% στα επίπεδα του 2009 για όσο η ορατότητα επί οποιασδήποτε προόδου στο δημοσιονομικό παραμένει ισχνή.

Το 2010 θα αποτελέσει έτος μαχών ανάμεσα στα επίπεδα μακροοικονομικού κινδύνου και τα επίπεδα κερδών. Η δημοσιονομική αυστηρότητα θα ικανοποιήσει πιθανότατα τις αγορές αλλά θα έχει επιπτώσεις στα βραχυπρόθεσμα εταιρικά κέρδη.

Οι τρέχουσες συγκλίνουσες προβλέψεις είναι πιθανόν να αποδειχτούν υψηλές, αναφέρεται από τον οίκο, αλλά εκτίμηση του τελευταίου είναι πως το risk premium της χώρας είναι στην παρούσα φάση πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της HSBC, κάθε υποχώρηση της τάξης του 5% στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή ακυρώνεται από μια υποχώρηση 25 μονάδων βάσης στα spreads των ομολόγων.

Οι προβλέψεις για τα κέρδη

Κάμψη κατά 23% των κερδών ανά μετοχή για το 2009 βλέπει ο οίκος, εξαιρώντας τη ΔΕΗ που αλλοιώνει την εικόνα των μεγεθών, ενώ όπως επισημαίνει το 2010 δεν είναι πιθανό να υπάρξει ανάκαμψη κερδών και προβλέπει ότι το τρέχον έτος τα κέρδη θα μείνουν αμετάβλητα.

Όσο σκληρότερα η κυβέρνηση σφίγγει το χαλινάρι της δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο δυσκολότερο θα καθίσταται το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρήσεων, τονίζει η HSBC. Όπως προσθέτει τώρα οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με εκτιμώμενα για τους δώδεκα μήνες PE της τάξης του 0,72. Ομολογουμένως, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι κόστισαν στις ελληνικές μετοχές τις χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά τα discounts είναι πολύ «βαθύτερα» από αυτά των ισπανικών και των πορτογαλικών μετοχών, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές προκλήσεις- αν και μικρότερης κλίμακας.

Μακροοικονομικά

Κατά τον οίκο, τα μακροοικονομικά γεγονότα θα οδηγήσουν την επίδοση της αγοράς και αυτό το χρόνο, ενώ, όπως αναφέρει, η Ελλάδα πάσχει από ένα τριπλό έλλειμμα: δημοσιονομικό, εξωτερικό και αξιοπιστίας. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η HSBC, δεν είναι «όλα μαύρα» και οι μακροοικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν είναι αξεπέραστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v