Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Τι σημαίνει για το ΧΑ η ενίσχυση από ΕΕ

Τρία σενάρια βοήθειας της χώρας από την Ε.Ε. επεξεργάζεται η Merit στο report της με ημερομηνία 11/2, προβλέποντας πως η αγορά θα ωφεληθεί από τις εξελίξεις αλλά και ότι οι όροι από το εξωτερικό δεν θα είναι εξοντωτικοί.    

Merit: Τι σημαίνει για το ΧΑ η ενίσχυση από ΕΕ
Τις επιπτώσεις των αποφάσεων για ενίσχυση της Ελλάδας από την Ε.Ε. σχολιάζει η Merit ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report, εξετάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια και προβλέποντας τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν αυτά να έχουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανάλυσης της χρηματιστηριακής:    

"Πριν από 3 εβδομάδες, στις 19/1, η MERIT (πρώτη και μόνη εν Ελλάδι) δήλωνε ότι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ήταν ουτοπικά και θεωρούσε ότι το πιο πιθανό σενάριο -ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ΠΣΑ θα έπαιρνε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ήταν η παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. με τη μορφή του bailout.

Με δεδομένο πάντα ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άμεση από τη στιγμή που τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν-δυνάμει της Συνθήκης για την Ε.Ε. και των καταστατικών τους- να παρέχουν άμεση χρηματοδότηση κράτη-μελή της Ε.Ε., τρία είναι τα βασικά σενάρια που έχει να επεξεργαστεί η Ε.Ε.

Το πρώτο σενάριο αφορά είτε στην έγκριση δανείων είτε στην εγγύηση του ελλείμματος από την Ε.Ε. με σκοπό την προστασία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από τις πρόσφατες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συνθήκη για την Ε.Ε. δεν αποκλείει την παροχή βοήθειας προς ένα κράτος-μέλος, ιδιαίτερα δε όταν συντρέχουν εξαιρετικά δύσκολές περιστάσεις, που το ίδιο το κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του, είτε όταν αυτές οι δύσκολες περιστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από την Ένωση.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην παροχή βοήθειας από ένα κράτος-μέλος προς ένα άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω παροχής δανείου εφόσον αυτό συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο του τον προϋπολογισμό. Η παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΚΤ ή/και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι εφικτή, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τις εθνικές κυβερνήσεις να συνάπτουν δάνεια με τρίτους, χρηματοδοτούμενα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση πιο πιθανή θεωρούμε την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Το τρίτο αλλά και το πιο απίθανο σενάριο είναι η παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει ήδη παρόν και έτοιμο να συνδράμει όποτε του ζητηθεί. Βέβαια, η ιδέα ότι θα υπάρξει εμπλοκή ενός τρίτου (ξένου) φορέα στα εσωτερικά θέματα της Ένωσης δεν θα βρει υποστηρικτές εντός αυτής.

Καθώς θεωρούμε ότι τα πιο πιθανά σενάρια είναι τα δύο πρώτα, η προσοχή μας πλέον στρέφεται στους όρους παροχής της βοήθειας, είτε αυτή δοθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. είτε από κάποιο άλλο κράτος-μέλος της. Οι όροι θα είναι σίγουρα αυστηροί αλλά όχι εξοντωτικοί και δεν θα έχουν τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες που θα φέρει η πρόσφατη δημοπρασία ομολόγων. Πολύ πιθανό, δε, είναι να τοποθετηθούν επίτροποι-ελεγκτές σε καίρια υπουργεία που απορροφούν μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού, με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών.

Η αγορά θα ωφεληθεί από τις παραπάνω εξελίξεις και όπως είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα περιμένουμε μια βραχυχρόνια έκρηξη-άνοδο (sharp & short), ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί (με οποιαδήποτε μορφή) bailout.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από την προηγούμενη εμπειρία καθώς και σε ανάλογα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε άλλα μέλη της Ε.Ε με αντίστοιχα μακροοικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου μετά την ανακοίνωση της βοήθειας από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημείωσε άνοδο της τάξης του 37% σε μία εβδομάδα, έναντι πτώσης 44% κατά τον προηγούμενο του bailout μήνα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v