Πειραιώς: Αναμενόμενα τα μεγέθη λένε οι αναλυτές

Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έτους της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τους αναλυτές οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές λόγο για "αδύναμα", αλλά και "αντίστοιχα των εκτιμήσεων" αποτελέσματα.

Πειραιώς: Αναμενόμενα τα μεγέθη λένε οι αναλυτές
Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα έτους της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τους αναλυτές οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές λόγο για «αδύναμα αποτελέσματα»,  αντίστοιχα των εκτιμήσεων. Στην ηπιότητα της κριτικής τους οι Έλληνες καιοι ξένοι αναλυτές φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους το ευρύτερο αρνητικό μακροοικονομικό πλαίσιο.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα μεγέθη του Q4 η Merrill Lynch θέτοντας νέα τιμή στόχο στα 9,4 ευρώ και διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Ο οίκος προσθέτει ότι τα έσοδα ήταν καλύτερα του αναμενομένου, καθώς τα έσοδα από προμήθειες, αντισταθμίστηκαν από βελτιωμένα, μεταξύ άλλων, έσοδα από συναλλαγές. Τα κόστη, αναφέρει ο οίκος ήταν ελαφρώς υψηλότερα των προσδοκιών του, αλλά παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα κατάφερε να πετύχει τους στόχους της για αμετάβλητα κόστη σε επίπεδο έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν καλύτερα από ό,τι περίμενε ο οίκος, και εμφάνισαν επιβράδυνση σε σύγκριση με το Q3 του 2009.

Ο οίκος κάνει λόγο για rebound στο β΄ εξάμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα της εκτιμώμενης υποχώρησης των εθνικών spreads που με τη σειρά τους θα χαλαρώσουν την πίεση και προς τα ιδρύματα. Η Merrill Lynch αποκλείει την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά επισημαίνει ότι λόγω της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, υπάρχει κίνδυνος ο δεύτερος γύρος επιπτώσεων να είναι εντονότερος.

Ο οίκος προχωρά σε καθοδική αναπροσαρμογή των προβλέψεών του για τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς κατά 8% στο 2010 (έως τα 164 εκατ. ευρώ), κατά 3,4% στο 2011 (έως τα 264 εκατ. ευρώ) και κατά 2,4% για το 2012 (έως τα 350 εκατ. ευρώ).

Εκτίμηση της Merrill Lynch είναι ότι όσο δεν υπάρχει κάποιος λόγος για καθοδική αναπροσαρμογή του book value της τράπεζας οι μετοχές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν κάπου εγγύτερα στην καθαρή αξία ενεργητικού (9,4 ευρώ). Η τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς ωστόσο, καθιστά το timing σημαντικό. Για μακροχρόνιους επενδυτές ο οίκος βλέπει τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής ως πολύ καλό σημείο εισόδου.

Η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Πειραιώς σε γενικές γραμμές αντίστοιχα των εκτιμήσεων, αφήνοντας αμετάβλητα την τιμή στόχο των 7,2 ευρώ και τη σύσταση neutral. Η κάμψη που παρατηρήθηκε στα κέρδη αποδίδεται σε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων έκτακτη φορολογία και υψηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Ο οίκος χαρακτηρίζει ωστόσο τα έσοδα συνολικά θετικά, ενώ τα κόστη είναι καλά περιορισμένα και επιτρέπουν στην Πειραιώς να ξεπεράσει τον μηδενικό στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει για το έτος.

Δεδομένων των συνθηκών και του κλίματος έναντι των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, η εκτίμηση της Nomura είναι ότι «πρόκειται για σχετικά καλά αποτελέσματα». Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος, το περιβάλλον επιδεινώνεται και τα μεγέθη αναμένεται να χειροτερέψουν στα επόμενα λίγα τρίμηνα, πριν βελτιωθούν. Η Nomura προβλέπει ότι και τα τραπεζικά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι θετικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Natixis μειώνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,2 απο 5,9 ευρώ.

Οι Έλληνες

Συνολικά τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα και προεξοφλημένα από την αγορά, τονίζει η Alpha Finance, ενώ για μάλλον «ήπια» μεγέθη κάνει λόγο η HSBC, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της επιδείνωσης στην ποιότητα ενεργητικού και της σχετικής αύξησης των προβλέψεων. Ωστόσο, αυτό που κυρίως ανησυχεί την HSBC είναι τα πιθανά προβλήματα χρηματοδότησης.

Αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της κρίνει η Euroxx Χρηματιστηριακή τα αποτελέσματα της τράπεζα, τονίζοντας ότι οι ζημιές που εμφανίστηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 οφείλονται στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που υπερκέρασε τη θετική συμβολή των εσόδων από συναλλαγές οι οποίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Η χρηματιστηριασκή κάνει συνολικά λόγο για "ήπια αποτελέσματα", ενώ κρίνει θετικά την επιβράδυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επικράτησε στο τέταρτο τρίμηνο, και την μείωση του κόστους που, όπως αναφέρει, θα συνεχιστεί και το 2010.   

Το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και πιθανόν θα αναδείξει θέματα ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού, αναφέρει η Marfin Analysis. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι διατηρεί τη θετική της στάσης για τη μετοχή λόγω της αποτίμησής της. 
   
Το conference call

Αντίστοιχο του 2009 θα είναι το επίπεδο των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια προέβλεψε η διοίκηση, κατά το χθεσινό conference call, σύμφωνα με το πρωινό report της Euroxx. Η διοίκηση εκτίμησε πως το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί στις 125-130 μονάδες βάσης για το 2010. Εντός του τρέχοντος έτους θα επιτευχθεί περιορισμός των εξόδων, ενώ η αύξηση των δανειοδοτήσεων θα είναι ίση με εκείνη των καταθέσεων και δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v