Merit: Απογοητευτικά τα spreads-Τι βλέπει για ΧΑ

Δυστυχώς στην Ελλάδα ανέκαθεν ίσχυε αλλά και ισχύει η τσαρούχειος ρήσις πως ο καθένας ό,τι δηλώνει είναι και ό,τι του αρέσει δηλώνει, αναφέρει η Merit σε ανάλυση. Τι βλέπει για τη Σοφοκλέους και τα spreads.

Merit: Απογοητευτικά τα spreads-Τι βλέπει για ΧΑ
Δυστυχώς στην Ελλάδα ανέκαθεν ίσχυε αλλά και ισχύει η τσαρούχειος ρήσις πως ο καθένας ό,τι δηλώνει είναι και ό,τι του αρέσει δηλώνει, αναφέρει η Merit σε ανάλυση.

Οι νόμοι των αγορών, ωστόσο, και η σοβαρή λεπτομερειακή μελέτη της τελευταίας τριακονταετίας των κεφαλαιαγορών αποδεικνύουν ότι η αναχρηματοδότηση δημοσίου χρέους και πολύ περισσότερο του δυσθεώρητου ελληνικού με απαγορευτικό επιτόκιο δεν επιτυγχάνεται.

Είτε εμείς το αναφέρουμε είτε όχι, νομοτελειακά και με βάση τη βιβλιογραφία τούτο θα συμβεί αν παραμείνουν τα επιτόκια σε τέτοια επίπεδα, αναφέρει η Merit.

Εκτίμησή μας είναι ότι όχι μόνο δεν θα αντέξει σε υψηλά επίπεδα δανεισμού η Ελλάδα, αλλά τούτο θα αποτελέσει και το επίσημο και αδιαμφισβήτητο τέλος του όποιου υπάρχοντος αλλά και μελλοντικού σχεδίου σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης δανείζονται με 5,6% και 6,2% αντίστοιχα, επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα του τρέχοντος ελληνικού.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταλύτης της μελλοντικής του συμπεριφοράς θα είναι οι όποιες εξελίξεις προέρχονται όχι μόνο από το εγχώριο περιβάλλον αλλά και από εκείνο της ευρωζώνης, της οποίας η πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα είναι υπό αμφισβήτηση.

Κατά το τελευταίο διάστημα το ΧΑΑ κινείται με βασικά απόντες τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικά και μόνο σε μία ή δύο συνεδριάσεις, με στόχο όμως την αναδιάρθρωση των θέσεών τους και όχι την αυθεντική αύξηση θέσης σε συγκεκριμένους τίτλους.

Γενικότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης που θα αλλάξει θετικά το momentum της αγοράς. Ωστόσο, μια τεχνική αντίδραση από το επίπεδο των 1.890 μονάδων κατά 80 - 100 μονάδες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Θα είναι όμως sharp και short.

Η άποψή μας είναι ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένα πραγματικό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της χώρας.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τη θεωρία των παιγνίων, φαίνεται ότι αυτός που θα κινηθεί πρώτος θα ζημιωθεί και τούτο δείχνει να συμβαίνει από την επιφυλακτική στάση όλων των εμπλεκομένων στην παρούσα κρίση.

Μελετώντας τις περιπτώσεις χωρών που την τελευταία εικοσαετία προσέτρεξαν στο ΔΝΤ, παρά τις διαφορές τις οποίες παρουσιάζουν μεταξύ τους, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πριν από το σχέδιο διάσωσης υπήρχαν γενικά ιδέες διαχείρισης του προβλήματος, χωρίς υψηλή ταχύτητα αντιμετώπισης και κανείς δεν επέλεγε την πρώτη κίνηση. Παρόμοια συμπεριφορά βλέπουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας όπου το σχέδιο διευκόλυνσης (εκτόνωση στα spreads) δεν είναι σαφές.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μονοδιάστατο αλλά σύνθετο και αφορά στην Ισπανία, στην Πορτογαλία αλλά και ενδεχομένως σε άλλες μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης με ισχυρότερη οικονομία. Βεβαίως για τους γνωρίζοντες αφορά στην επιβίωση του ίδιου του ευρώ.
H αγορά των ΗΠΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει ότι αναζητά καταλύτες ή αιτίες για να σπάσει το φράγμα των υψηλών 18 μηνών.

Εκτιμούμε ότι η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου των εταιριών του S&P 500, τα οποία αναμένονται θετικά σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέο ανοδικό κύκλο στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ.

Συνοψίζοντας, δεν χρειάζονται κινήσεις πανικού με αγελαία πώληση τίτλων όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας σε επίπεδα χαμηλότερα των € 13, της μετοχής της Alpha Bank σε επίπεδα χαμηλότερα των € 6,20, της Τράπεζας Κύπρου χαμηλότερα των € 4,35, του ΟΠΑΠ χαμηλότερα των € 15,90, της χαμηλότερα των € 19,50, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χαμηλότερα των € 3,50 και της μετοχής της Τιτάν σε επίπεδα χαμηλότερα των € 18,75.

Αντιθέτως, επειδή είναι επίπεδα που είχαμε προτείνει για βραχυχρόνιο trading βεβαίως με υψηλό ρίσκο αλλά και στην κορύφωση της κρίσης, προτείνουμε προσεκτικές και προοδευτικές αγορές αυστηρά στους ελάχιστους τίτλους που είχαμε επισημάνει με βραχυχρόνιο ασφαλώς ορίζοντα. Επιπροσθέτως, θυμίζουμε στους επενδυτές το χαμηλό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη (1.806,4 μονάδες) στις 8/2/2010 και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της επομένης (9/2) στις 1.791,3 μονάδες.

Αναφερόμενοι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, του επιπέδου στήριξης των 1.470 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης θα το πλησιάσει στην περίπτωση και μόνον που λάβει χώρα η τυπική (ουσιαστική έχει ήδη συντελεστεί) χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Το παραπάνω δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αλλά ο δρόμος όπως διαμορφώνεται από τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές παραμέτρους παραμένει δύσβατος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v