Έως τις 431 μβ διευρύνεται το spread του 10ετούς

Έως τις 431 μονάδες βάσης αναρριχάται το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, μετά και την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Μαδρίτη.

Έως τις 431 μβ διευρύνεται το spread του 10ετούς
Έως τις 431 μονάδες βάσης αναρριχάται το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, μετά και την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Μαδρίτη.

Το spread του 10ετούς τίτλου έχει κινηθεί εντός της ημέρας σε εύρος 400-431 μονάδων, ένισχυμένο σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται έως 7,386%.

Το spread του διετούς εκτινάσσεται στις 643 μονάδες από 515 μονάδες βάσης νωρίτερα, με την απόδοση να ενισχύεται σε επίπεδα άνω του 7%, στο 7,365%. Το spread του 3ετούς ανέρχεται στις 609 μονάδες (στο 7,32% η απόδοση), ενώ του 5ετούς διαμορφώνεται στις 520 μονάδες βάσης, και του 7ετούς στις 493 μονάδες βάσης. 

Ανοδικά κινείται σήμερα και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας, το λεγόμενο CDS, το οποίο στην πενταετία, διαμορφώνεται στις 436 μονάδες
από 418,2 στο χθεσινό κλείσιμο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα καταφθάνει από το ΔΝΤ και την την Ε.Ε. ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές, ύστερα από την επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Τι σχολιάζει η Πήγασος

Έντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα, με την αγορά να ξεκινά με νευρικότητα και κλιμάκωση των πιέσεων υπό το βάρος των ανησυχιών για τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου στήριξης. Ακολούθησε αντιστροφή του αρνητικού κλίματος το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε αποστείλει επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην οποία ζητούσε την "έναρξη διαβουλεύσεων πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και θα μπορεί να υποστηριχτεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια".

Το γεγονός αυτό εκλήφθηκε ως πρώιμη αίτηση χρήσης του πακέτου βοήθειας και έγινε αποδεκτό με συγκρατημένη αισιοδοξία, ιδιαίτερα αν συγκρίνει κανείς τη μετριοπαθή ανοδική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με αυτήν του ΧΑΑ.

Αφού αναρριχήθηκε στις 427 μ.β., το περιθώριο απόδοσης έκλεισε τελικά με ελαφρές απώλειες 6,6 μ.β. στις 400 μ.β. Τα 2ετή και τα 5ετή spreads, αντίθετα, κατάφεραν να μαζέψουν τις αρχικές ζημίες και συρρικνώθηκαν, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας υποχώρησε.

Συγκεκριμένα, τα CDSs σε επίπεδο τόσο 5ετίας όσο και 10ετίας υποχώρησαν κατά 15,7 και 18,8 μ.β. στις 417,2 μ.β. και 370.35 μ.β. αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη CMA Data Vision, η Ελλάδα εμφανίζει με βάση τα 5ετή CDSs πιθανότητα χρεοκοπίας 29,62%, την 4η μεγαλύτερη μεταξύ των καλυμμένων χωρών, μετά τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Πακιστάν. Η Ελλάδα θεωρείται πλέον πιο επίφοβη από χώρες όπως το Ιράκ, η Ισλανδία και το Ντουμπάι.

Διαφορετική κίνηση είχαμε στα ελληνικά ομόλογα ανάλογα με λήξη τους. Ζημίες εμφάνισαν οι μακρινές ωριμάνσεις (10 έτη και άνω), ενώ η κοντύτερη πλευρά της καμπύλης των επιτοκίων ("short-end") παρουσίασε κέρδη, με τα μεγαλύτερα εξ αυτών στις πιο σύντομες λήξεις. Πιο κερδισμένη αναδείχτηκε η 2ετία και η 3ετία με ημερήσια άνοδο 0,6%, ενώ απώλειες ο,5% εμφάνισε η νέα 10ετία.

Οι προσφερόμενες αποδόσεις κινήθηκαν στο κλείσιμο μεταξύ 6,3% και 7,25%, ενώ ο τζίρος βελτιώθηκε, προσεγγίζοντας τα 796 εκατ. ευρώ (485 εκατ. ευρώ στην ΗΔΑΤ και 311 εκατ. ευρώ στην MTS), με σχεδόν 55% της συναλλακτικής δραστηριότητας να μονοπωλεί 3 εκδώσεις: οι νέες 10ετίες και 5ετίες και ο τίτλος με λήξη τον Μάρτιο του 2012.

Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποίησε το αυτονόητο. Στην ουσία, ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς για να καλύψει την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας ήταν "υποχρεωμένη" να πληρώσει στους ολοένα και πιο ανήσυχους και "risk averse" επενδυτές μη βιώσιμα επιτόκια κοντά και άνω του 7%, με τα τελευταία να απειλούν να εκτινάξουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να οδηγήσουν σε εκτροπή τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η επιστολή απ' ό,τι φαίνεται αποσκοπούσε στην αποσαφήνιση των όρων ώστε να είναι άμεσα ετοιμοπόλεμος ο μηχανισμός στήριξης, του οποίου η πλήρης ενεργοποίηση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το τριμερές κλιμάκιο της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα.

Δεδομένων των απαγορευτικών σημερινών όρων δανεισμού, οικονομική βοήθεια τριετούς διάρκειας ύψους 45 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με κόστος στο 4,3% σύμφωνα με υπολογισμούς μας, φαντάζει ενδεδειγμένη πολύ συμφέρουσα λύση που θα επέτρεπε στη χώρα να καλύψει (και με το παραπάνω) τις εναπομείνασες δανειακές της ανάγκες για το 2010.

Θα οδηγούσε σε άμεση αποκλιμάκωση των πιέσεων και θα πρόσφερε την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, που τόσο μας λείπει, ώστε να διαφανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, γεγονός που θα επέτρεπε, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της αξιοπιστίας της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην επαναφορά του κόστους δανεισμού σε πιο λογικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο