Βίαιο short squeeze στα ελληνικά ομόλογα

Άρον-άρον αγορές προκειμένου να κλείσει μέρος των ανοιχτών θέσεων πώλησης επί των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιούνται σήμερα στην ΗΔΑΤ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται εντυπωσιακό γύρισμα στις τιμές των ομολόγων.

Βίαιο short squeeze στα ελληνικά ομόλογα
Άρον-άρον αγορές προκειμένου να κλείσει μέρος των ανοιχτών θέσεων πώλησης επί των ελληνικών ομολόγων πραγματοποιούνται σήμερα στην ΗΔΑΤ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται εντυπωσιακό γύρισμα στις τιμές των "κοντινών" κυρίως ομολόγων.

Τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων γύρισαν στην περιοχή των 340 μονάδων βάσης(!), επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Ιανουάριο, ενώ τα διετή έχουν "μαζέψει" στις 430 μονάδες βάσης.

Υπό τον φόβο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ξεκινήσει την παρέμβαση αγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου έναν μήνα διαπιστώνονται έντονα προβλήματα βάθους και εμπορευσιμότητας, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές σπεύδουν να κλείσουν τις short θέσεις.

Η έλλειψη εμπορευσιμότητας χαρακτηρίζει και τη σημερινή εκτίναξη των τιμών. Με το σύστημα εξαιρετικά σορταρισμένο και τα long only χαρτοφυλάκια να μη βγάζουν προσφορά καθώς οι τιμές απέχουν ακόμη αρκετά από τις τιμές κτήσης, οι τιμές εκτινάσσονται κατά 6% - 9%, εξασφαλίζοντας στους traders που βγήκαν αγοραστές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αξιόλογα κέρδη.

Η βίαιη και γρήγορη άνοδος των τιμών ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής ακόμη και εντός της ημέρας, αφού κάποιοι fund managers, που έκλεισαν short θέσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν νέες ήδη από σήμερα.

Επίκεντρο του προβληματισμού τους παραμένει η διευκρίνιση των προθέσεων της ΕΚΤ. Βάσει της χθεσινοβραδινής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να παρεμβαίνει με αγορές ομολόγων στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται προβλήματα στο βάθος και στην εμπορευσιμότητα των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v