Merit: Θα παραμείνει η μεταβλητότητα στο ΧΑ

Την διατήρηση της μεταβλητότητας στην αγορά προβλέπει η Merit XAEΠΕΥ σε έκθεσή της όπου προβλέπει τη σταδιακή μείωση της αυτονόμησης του ΧΑ. Εύλογη μια έκθεση 25% στο ΧΑ. Ποιες μετοχές προκρίνει.

Merit: Θα παραμείνει η μεταβλητότητα στο ΧΑ
Την διατήρηση της μεταβλητότητας στην αγορά προβλέπει η Merit XAEΠΕΥ σε έκθεσή της όπου προβλέπει τη σταδιακή μείωση της αυτονόμησης του ΧΑ.

Αναλυτικότερα, αναμένοντας την κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Μαΐου, την σταδιακή εφαρμογή των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και βεβαίως τις αντιδράσεις που αυτά θα προκαλέσουν, η Merit θεωρεί ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, κατά το πρόσφατο τρίμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε πλήρως από τις ξένες αγορές και σε πλήρη εξάρτηση από τις εγχώριες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις κινήθηκε κυρίως πτωτικά. Εις το εξής αναμένεται περιορισμός της αυτονόμησης του χρηματιστηρίου και αύξηση του επηρεασμού του από το διεθνές momentum.

Το πρόβλημα, όπως έχει επισημάνει εξ’ αρχής η χρηματιστηριακή, ήταν και παραμένει πολιτικό. Όσον αφορά την ελληνική κεφαλαιαγορά αυτή έχει εισέλθει σε ένα διορθωτικό κανάλι και η έξοδος της από αυτό αναμένεται να λάβει χώρα σταδιακά καθώς θα βαίνει προς ολοκλήρωση η εκταμίευση των δανειακών κεφαλαίων που προβλέπονται από τον μηχανισμού βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μετακίνηση της προσοχής των διαχειριστών μεγάλων κεφαλαίων προς την Ισπανία και την Πορτογαλία υπό μία οπτική γωνία θα διατηρήσει έντονες τις ανησυχίες για την επιβίωση της ευρωζώνης. Από μία άλλη οπτική γωνία όμως αναμένεται να μετριάσει το αρνητικό momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων θα είναι η τάση αυτονόμησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς να βαίνει μειούμενη με το πέρας του χρόνου. Επιπροσθέτως, παρόλο που η έκθεση στην ελληνική αγορά παρουσιάζει ένα αυξημένο ρίσκο, η επιτυχία της προσφυγής στο ΔΝΤ από τη χώρα μας θα μπορέσει να δώσει κάποια ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα στο Γενικό Δείκτη.

Άλλωστε σε εκθέσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δείξει ότι το ίδιο momentum βίωσαν και άλλες χώρες που εδέχθησαν ανάλογα προγράμματα του ΔΝΤ, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Επενδυτικώς και στρατηγικώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, η Merit κρίνει εύλογη μια έκθεση της τάξεως του 25 % στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε συγκεκριμένες μετοχές.

Οι μετοχές αυτές είναι κυρίως η Τραπεζα Κυπρου, ο ΟΠΑΠ με την εξαιρετική μερισματική απόδοση που προσφέρει, η , ο Τιτάν και δευτερευόντως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Το άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου (Α Τρίμηνο 2010) να επηρεάσουν αρνητικά λόγω της σοβαρής μείωσης που θα εμφανίσουν και το οποίο κατά την εκτίμηση της Merit θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Επίσης μια περαιτέρω πτώση του Ευρώ σε σχέση με το Δολάριο είναι αναμενόμενη παρά τη δυνατή στήριξη που μπορεί να έχει στην τιμή του 1,25€ και είναι ένας βασικός λόγος για μια μεγαλύτερη έκθεση στην Αμερικάνικη αγορά.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μερισματική απόδοση που προσφέρουν ορισμένες μετοχές (από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των φαρμακευτικών και καταναλωτικών ειδών)που μπορεί να ξεπερνάει το 5% και αποδίδεται ανά τρίμηνο.

Ενδεικτικά, η Merit αναφέρει τίτλους όπως η VERIZON, η AT/T, η KRAFT, η DUKE ENERGY, η PFIZER, η ELI LILLY, η J&J και η DUKE ΕNERGY. Οι λόγοι αυτοί οδηγούν σε μια έκθεση στο Ευρώ που δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% και σε αύξηση της έκθεσης σε νομίσματα όπως το αμερικάνικο δολάριο (USD), το καναδικό δολάριο (CAD) ή το ελβετικό φράγκο (CHF).

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών, μετά την αρχή που έκανε η Αυστραλία, η χρηματιστηριακή αναμένει την επόμενη αύξηση από μια ισχυρή οικονομία όπως ο Καναδάς και αργότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Εν κατακλείδι, μελετώντας την πορεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, η Merit παρατηρεί ότι η εποχικότητα που εμφανίζεται τον Μάιο (sell in May and go away), έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της. Τα υψηλά των τελευταίων μηνών από την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται να δοκιμάζονται καθώς εξαντλούνται οι αιτίες για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Πάντως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500 μέχρι στιγμής είναι πολύ καλύτερα των αναμενομένων καθώς από τις 449 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει οι 346 εταιρείες παρουσίασαν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων (77,1%), 67 εταιρείες χειρότερα των αναμενομένων (14,9%) ενώ 36 εταιρείες παρουσίασαν αποτελέσματα χωρίς «εκπλήξεις» θετικές ή αρνητικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v