Σταθεροποητικά τα ομόλογα των "νότιων"

Εικόνα σταθερότητας με περιορισμένες μόνο μεταβολές εμφανίζουν τα spreads της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στις 459,8 μ.β. ο ελληνικός 10ετής τίτλος. Τι σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕ.

Σταθεροποητικά τα ομόλογα των νότιων
Εικόνα σταθερότητας με περιορισμένες μόνο μεταβολές εμφανίζουν τα spreads της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αναλυτικότερα, σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαμορφώνεται στις 459,8 μονάδες βάσης με απόδοση 7,49% έναντι 450 μονάδων βάσης όπου βρέθηκε χθες. Ο διετής τίτλος κινείται σήμερα στις 651 μ.β. έναντι 660 μ.β., ενώ ο τριετής στις 676 από 690.

Εξάλλου, το 5ετές ομόλογο κινείται στις 584 μονάδες με απόδοση 7,58%, ενώ το 7ετές στις 563,3 μ.β.

Στις 101 μ.β. διαμορφώνονται τα spreads του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, παραμένοντας στα χθεσινά επίπεδα, ενώ στις 166,7 μ.β. βρίσκεται ο 10ετής πορτογαλικός τίτλος από 170 χθες.

Το σχόλιο της Πήγασος ΑΧΕ

Οι αγορές κρατικών ομολόγων των λεγόμενων PIGS εκ μέρους κεντρικών Ευρωπαϊκών τραπεζών για 3η συνεχόμενη ημέρα αποδεικνύονται αποτελεσματικές κατά των δυσλειτουργιών των χρηματοοικονομικών αγορών και των κερδοσκοπικών επιθέσεων, επιφέροντας μια ομαλοποίηση στη λειτουργία τους.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μια υποχώρηση του πιστωτικού κρατικού κινδύνου (sovereign debt risk) των ευρωπαϊκών περιφερειακών χωρών, ενώ παράλληλα αποκλιμακώθηκαν αισθητά οι πιέσεις στο κρατικό χρέος της Ελλάδας, με τα spreads, τα CDS (Credit Default Swaps) και τα yields των ελληνικών κυβερνητικών χρεογράφων να έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα των ιστορικών υψηλών τους (προηγούμενη Παρασκευή) κατά περισσότερο από 50%.

Οι τιμές των εγχώριων κυβερνητικών τίτλων εμφάνισαν οριακά κέρδη έως 0,5% ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος στα ελληνικά ομόλογα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής με λήξη 1 έτος και πάνω αγγίζει τo 27,74%, με τις ζημιές από την αρχή του έτους να έχουν περιοριστεί στο 7,9%. Οι αποδόσεις στη λήξη διαμορφώθηκαν χτες στο φάσμα 2-10 μεταξύ 7% και 7,5%, με την καμπύλη των αποδόσεων να εμφανίζεται σχεδόν επίπεδη, καθώς το spread μεταξύ 2ετών και 10ετών έκλεισε στις 25 μ.β..

Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες από 18,0 σε 6,95% καταδεικνύει την υποχώρηση των αρνητικών προσδοκιών για άμεση αναδιάρθρωση χρέους. Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος ήταν η επαναλειτουργία της ΗΔΑΤ, με τους βασικούς διαπραγματευτές να βάζουν για 2 συνεχή ημέρα τιμές. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 83 εκ ευρώ. Τα spreads των 10ετών και των 2ετών ομολόγων συρρικνώθηκαν περαιτέρω στις 430,1 μ.β. και 634,4 μ.β. αντίστοιχα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν τα 5ετή και 10ετή CDS που υποχώρησαν στις 571,5 μ.β. και 426,2 μ.β. αντίστοιχα, με την πιθανότητα χρεοκοπίας στα ανάλογα διαστήματα να διαμορφώνεται στο 35,6% και 53%.

Προς το παρόν, ο στόχος της συνδυαστικής παρέμβασης ΕΕ/ΕΚΤ και ΔΝΤ προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και αποφυγή της μετάστασης της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο, η αρχική ευφορία ενδέχεται να εξασθενίσει σταδιακά καθώς τα θεμελιώδη δεδομένα (βλ. ρίσκο φερεγγυότητας) δεν έχουν μεταβληθεί. Τα περιθώρια ανόδου έχουν στενέψει σημαντικά και τα spreads αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση.

Από εδώ και πέρα, καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης θα παίξει η εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και η ταχύτατη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αφού αυτά αποτελούν μονόδρομο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v