Merit: Το ΧΑ χρωστά μια τεχνική αντίδραση

Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, χρωστούν μια τεχνική αντίδραση, σημειώνει η Merit, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση δυσάρεστων εκπλήξεων στα τρίμηνα των τραπεζών, ίσως δοκιμαστούν τα χαμηλά 10ετίας.

Merit: Το ΧΑ χρωστά μια τεχνική αντίδραση
Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, χρωστούν μια τεχνική αντίδραση, σημειώνει η Merit Χρηματιστηριακή, προειδοποιώντας όμως ότι σε περίπτωση δυσάρεστων εκπλήξεων στα τρίμηνα των τραπεζών, αρχής γενομένης από τα σημερινά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, η αγορά ενδέχεται να προσεγγίσει τα χαμηλά δεκαετίας.  

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο ημερήσιο σχόλιο αγοράς, ο Keynes μας δίδαξε ότι σε περιόδους βαθιάς ύφεσης δεν ενδείκνυται η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Προς απογοήτευση όλων όσων πιστεύουν στο παραπάνω η Μ. Thatcher το 1981 και R. Reagan το 1980 με την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν για 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή δίχως τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών δεν υπάρχει φώς στο τούνελ.

Η παραπάνω πολιτικοοικονομική επιλογή, κατά την άποψη της Merit, αποτελεί μονόδρομο ειδικότερα για την Ελλάδα και γενικότερα για τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Αγγλία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.

Παράλληλα βέβαια με τη δημοσιονομική συρρίκνωση, πρέπει να προχωρήσουν η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις όπως βεβαίως και να προωθηθεί η ανάπτυξη, καθώς χωρίς την τελευταία δεν υπάρχει βιώσιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Έτσι, καθώς το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά, η Merit θεωρεί ότι πλέον η τελευταία χρωστά μια τεχνική αντίδραση, όπως επίσης άλλωστε και οι ευρωπαϊκές αγορές. Η διάρκεια της τεχνικής αντίδρασης, το εύρος της και η διάχυση της πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα αξιολογηθεί με φίλτρο 3 ημερών.

Σημαντικό ρόλο πέραν των προαναφερθέντων για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θα διαδραματίσουν και τα αποτελέσματα των τραπεζών, αρχής γενομένης με την Εθνική Τράπεζα σήμερα, καθώς στην περίπτωση που βρεθούν κατώτερα των εκτιμήσεων ή που εμφανίσουν ανησυχητικό ύψος επισφαλειών τότε θα αποτελέσουν αιτία ώστε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει πτωτικά τα χαμηλά δεκαετίας.

Βέβαια στην αντίθετη περίπτωση, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη, η δειλή και αναιμική τεχνική αντίδραση θα συνεχιστεί. Ήδη οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ κοντά στα χαμηλά του περσινού Μαρτίου (09/03) όπου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στα επίπεδα των 1469,41 μονάδων (χαμηλό ενδοσυνεδριακό 1457,80 μονάδες) και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρισκόταν στα 8,94€, της Alpha Bank στα 3,70€, της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,30€ και της Eurobank στα 3,60€. Εξαίρεση αποτελούν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που απέχει πολύ από τα 1,60€ (χαμηλό δεκαετίας στις 06/03/2009), του ΟΠΑΠ ο οποίος βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα της 09/03 και τα 18,80€ και της 3E η οποία απέχει αρκετά τόσο από τα χαμηλά των τελευταίων 10 χρόνων (8,00€) όσο και από τα χαμηλά επίπεδα του περσινού Μαρτίου (8,80€).

Επίσης η χρηματιστηριακή αναφέρει ενδεικτικά ότι κοντά στα χαμηλά του περσινού Μαρτίου διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τιτάν και της ΔΕΗ. Τέλος κρίνοντας από τους όγκους συναλλαγών των τραπεζικών τίτλων, διαπιστώνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση των ξένων χαρτοφυλακίων.

Σε ότι αφορά την κεφαλαιαγορά των Η.Π.Α., η Merit θεωρεί ότι έχει εισέλθει πλέον σε ένα καθοδικό κανάλι λόγω εποχικότητας (sell in May and go away) και λόγω της απουσίας καταλυτών που θα οδηγούσαν την αγορά σε άνοδο ή σε μια σχετική σταθεροποίηση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, θεωρεί ότι η κεφαλαιαγορά των Η.Π.Α. καθίσταται ελκυστικότερη και στην περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, όπου δηλαδή ο δείκτης Dow Jones βρεθεί σε επίπεδα ίσα ή χαμηλότερα των 9.900 μονάδων και ο S&P σε επίπεδα ίσα ή χαμηλότερα των 1.050 μονάδων συνίσταται η σταδιακή ενίσχυση θέσεων σε μετοχικούς τίτλους ως τη τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, όπου και θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Η προοπτική αυτών των κινήσεων αποσκοπεί αφενός στην περίπτωση όπου τον Ιούλιο μήνα και ειδικότερα από τις 2/7 και έπειτα δημιουργηθεί το θετικό momentum που συνήθως βλέπουμε με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων να "πουλήσουμε" με κέρδη, αφετέρου στην αντίθετη περίπτωση να υπάρχει έκθεση σε μετοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις μας εν όψει φθινοπώρου.

Οι τίτλοι που στην παρούσα φάση η MERIT επιλέγει είναι οι: AT&T (T), VERIZON (VZ), ELI LILLY (LLY), MICROSOFT (MSFT), ALTRIA GROUP (MO), COCA COLA (CCE), GOOGLE (GOOG), APPLE (AAPL), JOHNSON & JOHNSON (JNJ) και PAYCHEX (PAYX).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v