Σάλλας: Το θέμα με το Τ+3 είναι καθαρά τεχνικό

Για το θέμα του Τ+3 έχει δοθεί διάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και δεν αφορά τη διεύρυνση των spreads των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τόνισε ο κ. Μ. Σάλλας.

Σάλλας: Το θέμα με το Τ+3 είναι καθαρά τεχνικό
Για το θέμα του Τ+3 έχει δοθεί διάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το θέμα είναι καθαρά τεχνικό και δεν αφορά τη διεύρυνση των spreads των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Όλες οι συναλλαγές ομολόγων και λοιπών τίτλων επιβάλλεται να διακανονίζονται στην εξ αρχής συμφωνηθείσα ημερομηνία διακανονισμού τους. Στα ομόλογα, η συνήθης πρακτική καλεί για τον διακανονισμό της πράξης τρείς εργάσιμες ημέρες μετά την κατάρτιση της πράξης (Τ+3). Αδυναμία παράδοσης των συγκεκριμένων ομολόγων από τον πωλητή δεν ακυρώνει την συναλλαγή, αλλά δημιουργεί μόνον επιπλέον υποχρεώσεις.

Ο διακανονισμός των πράξεων επί των ομολόγων στο Σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε λογιστική μορφή (άυλοι).

Η θεσμοθέτηση της «αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής» ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περίπτωση μη διακανονισμού μιας συναλλαγής, το σύστημα αυτομάτως επανεισάγει προς διακανονισμό, με την συναίνεση των συμβαλλομένων, την αρχική συναλλαγή σε καθημερινή βάση μέχρι 10 το πολύ ημέρες.

Η υιοθέτηση της διαδικασίας «αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής», η οποία λανθασμένα αποκαλείται και Τ+10, σε καμία περίπτωση δεν επιμηκύνει τον χρόνο διακανονισμού, ούτε μεταβάλλει τις υποχρεώσεις των δύο αντισυμβαλλομένων.

Εξάλλου, η «αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή» αποτελεί πάγια πρακτική όλων των σύγχρονων συστημάτων διακανονισμού όπως το Euroclear και το Target-2-Securities και η ορθότητα της διαδικασίας προβάλλεται και από την ΕΚΤ, η οποία μάλιστα τάσσεται υπέρ της αέναης επαναεισαγωγής των εντολών μέχρι τον οριστικό διακανονισμό τόνισε ο κ. Μ. Σάλλας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v