Merit: Βραχύ θετικό momentum από stress tests

Η δημοσιοποίηση των stress tests θα δώσει ένα βραχύ θετικό momentum στην ελληνική αγορά, παρά τον προβληματισμό των αναλυτών για τους όρους και τη μεθοδολογία, εκτιμά η Merit XΑΕΠΕΥ. Οι καταλύτες.

Merit: Βραχύ θετικό momentum από stress tests
Η δημοσιοποίηση των stress tests θα δώσει ένα βραχύ θετικό momentum στην ελληνική αγορά, παρά τον προβληματισμό των αναλυτών για τους όρους και τη μεθοδολογία, εκτιμά η Merit XΑΕΠΕΥ.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα stress tests θα δώσουν μικρότερη ώθηση στις αγορές απ' ό,τι αναμένεται, καθώς θα διατηρηθεί η ανησυχία για τα δημοσιονομικά των χωρών και για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η χρηματιστηριακή, την εβδομάδα που διανύουμε τρεις είναι οι κύριοι καταλύτες που καθορίζουν την τάση της αγοράς για τις επόμενες ημέρες: Ο πρώτος εξ αυτών είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα μετά την προσφορά της Πειραιώς, την προηγούμενη Πέμπτη, για εξαγορά του μεριδίου του Δημοσίου στην ΑΤΕ και στο Τ.Τ., η οποία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας ήδη σημαντικά κέρδη τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

Ο δεύτερος καταλύτης είναι η επιτυχημένη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την προηγούμενη εβδομάδα με επιτόκιο 4,65% και 3μηνων γραμματίων χθες με επιτόκιο 4,05%, τα οποία όμως καλύφθηκαν κατά 70% - 80% από την εγχώρια ζήτηση.

Τέλος, ο τρίτος καταλύτης είναι τα αποτελέσματα από τα stress tests για τις 6 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στο γενικότερο πλαίσιο των συνολικά 91 εξεταζόμενων τραπεζών ανά την Ευρώπη.

Τα stress tests σκοπό έχουν να αναδείξουν κατά πόσον οι τράπεζες θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς τα επόμενα χρόνια σε ακραία σενάρια προσομοίωσης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σημαντικές μεταβολές σε μακροοικονομικά μεγέθη όπως το ΑΕΠ, η ανεργία, ο πληθωρισμός καθώς και ενδεχόμενο haircut σε κρατικά ομόλογα.

Οι δύο πρώτοι καταλύτες δημιούργησαν αναμφισβήτητα θετικό momentum στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία ανέκαμψε 3,35% από τις 14/7 μέχρι τη Δευτέρα, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες σημείωσαν απώλειες το ίδιο διάστημα, λόγω ανησυχίας για διπλή ύφεση, απόρροια των αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών.

Εντούτοις, σημειώνει η Merit, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής δημοπρασίας των 3μηνων εντόκων,  παρατηρήσαμε έντονη κατοχύρωση κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο, που επίσης επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, δείγμα της έντονης νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά.

Όσον αφορά στα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, η Merit δεν αναμένει, όπως έχει επισημάνει σε προηγούμενο σχόλιο, δυσάρεστες εκπλήξεις, λαμβάνοντας υπόψη τα "ηπιότερα" κριτήρια αξιολόγησης και τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου και του ΥΠΟΙΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, η έλλειψη πλήρους διαφάνειας για τις μεταβλητές και τους όρους των stress tests από τη CEBS (Committee of European Banking Supervisors) προβληματίζει τους αναλυτές για το κατά πόσον αυτά είναι τόσο σκληρά όσο πρέπει και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις για τις τράπεζες.

Δηλαδή, σε ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα των stress tests για το σύνολο των τραπεζών, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο δεν είναι καθόλου δεδομένη, καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των tests.

Από την άλλη μεριά, ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα έπληττε περαιτέρω την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες για τους διεθνείς δείκτες και αναταραχή στην οικονομία της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, η αρχική πρόθεση της ΕΚΤ να εφησυχάσει τους επενδυτές υποβάλλοντας 91 ευρωπαϊκές τράπεζες σε stress tests, όπως είχε επιτύχει η FED σε αντίστοιχη περίπτωση έναν χρόνο πριν, αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι η FED είχε αναγκάσει 10 από τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των tests, γεγονός το οπoίο προκάλεσε sharp and short ανοδική αντίδραση στην αγορά των ΗΠΑ.

Ακόμη, εύλογο παραμένει το ερώτημα για το κατά πόσον τα stress tests στις 91 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης μπορούν να καταδείξουν τις πραγματικές προκλήσεις του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, αφού οι μικρομεσαίες τράπεζες δύνανται να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Συνοψίζοντας, η Merit θεωρεί ότι τα stress tests θα δώσουν συνολικά θετική εικόνα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τους όρους και τη μεθοδολογία τους. Τούτο εκτιμάται ότι θα δώσει μικρότερη ώθηση στις αγορές απ’ ό,τι αναμένεται, διατηρώντας την ανησυχία για τα δημοσιονομικά των χωρών και το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης.

Όσον αφορά στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η Merit εκτιμά ότι όλες εκτός ίσως μιας τράπεζας θα περάσουν επιτυχώς τα tests δημιουργώντας ένα βραχύ θετικό momentum στην αγορά.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι περιμένει επίσης επιτάχυνση των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα σχετικά με ενδεχόμενες εξαγορές ή συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων πιστωτικών σχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v