Κέρδος για τράπεζες τα stress test, λένε οι ΑΧΕ

Θετικά βρίσκουν τα πορίσματα του stress test οι αναλυτές, πρσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διατραπεζική εμπιστοσύνη, ενώ επισημαίνουν ότι δεν περιλαμβάνεται το σενάριο χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης.

Κέρδος για τράπεζες τα stress test, λένε οι ΑΧΕ
Θετικά βρίσκουν τα πορίσματα του stress test οι αναλυτές, πρσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διατραπεζική εμπιστοσύνη, ενώ επισημαίνουν ότι δεν περιλαμβάνεται το σενάριο χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης.

Την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντέξουν την επίπτωση της τυχόν σημαντικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος δείχνει το τεστ κοπώσεως κατά την Alpha Finance, η οποία στο πρωινό της report σημειώνει πως, παρότι δεν περιελήφθη σενάριο χρεοκοπίας, τα πορίσματα προσφέρουν μια πολύτιμη άποψη για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Παρόμοια άποψη έχει και η Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία εκτιμά ότι είναι θετικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο και πως αναμένει θετική αντίδραση της αγοράς.

Την επισήμανση ότι τα stress tests δεν περιέλαβαν σενάριο χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους ούτε και κινδύνους που σχετίζονται με τη ρευστότητα περιέχει το πρωινό report της Marfin Analysis.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι, με βάση τους υπολογισμούς της, σε περίπτωση όπου από τις ελληνικές τράπεζες αφαιρούνταν η κυβερνητική ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ τότε τα Tier I κεφάλαια τους θα διαμορφώνονταν ως εξής: το Τ.Τ. θα εμφάνιζε πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank περίπου 0,2 εκατ. ευρώ, η Eurobank σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, η Εθνική 0,7 εκατ. ευρώ, ενώ έλλειμμα 0,4 εκατ. ευρώ και 0,9 εκατ. ευρώ θα εμφάνιζαν η Πειραιώς και η Αγροτική αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, μένει να φανεί ακριβώς η επίπτωση που θα έχει η όλη διαδικασία στη διατραπεζική αγορά, όπου αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι πιθανόν να αυξήσουν τις κινήσεις κεφαλαίου και να μειώσουν τα διατραπεζικά επιτόκια.

Οι ενστάσεις της JP Morgan

Τις αιτιάσεις για πολύ χαλαρά κριτήρια και για ιδιαίτερα χαμηλές κεφαλαιακές αξιώσεις αναπαράγει στο εβδομαδιαίο report της για τις ισοτιμίες η JP Morgan, προσθέτοντας ότι "οι επτά μόνο αποτυχίες είναι ένα πολύ χαμηλό σκορ". Ωστόσο, αναφέρει, τα αποτελέσματα δεν είναι καταστροφικά, αν και ορισμένες περιφερειακές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Επιφυλάξεις και από τη Deutsche Bank 

Τα stress test ήταν μια χαμένη ευκαιρία και δεν πρόκειται να αυξήσουν την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό κλάδο αναφέρει η Deutsche Bank σε σχετική έκθεση (25/07).

Ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι ο πήχης του 6% για τα κεφάλαια Tier I δεν ήταν αρκετά υψηλός και προβλέπει ότι οι τράπεζες που βρέθηκαν κοντά στο 6% θα αναγκαστούν να προχωρήσουν τελικώς σε ΑΜΚ.

Στις κορυφαίες επιλογές της Deutsche Bank συμπεριλαμβάνοντα οι Credit Suisse, Societe Generale, Intesa San Paolo και Lloyds.

EFG Sec: Αλώβητες οι τράπεζες

Οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες (με την εξαίρεση της ΑΤΕ) παρουσίασαν ισχυρά μεγέθη στα stress test αναφέρει η Eurobank Sec σε έκθεση (26/07) με τίτλο «Stress test ate out, what΄s the verdict?”

H χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα stress test παρείχαν επαρκείς πληροφορίες για τις τράπεζες ακόμα και για τους «δύσπιστους» παρατηρητές.

Προβλέπει ακόμη ότι η ενοποίηση στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση των αποτιμήσεων των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v