Οι νέες προτεραιότητες του ΧΑΚ

Οι σημερινές αναφορές του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Γιώργου Κουφάρη για τα αναπτυξιακά μέτρα και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή κεφαλαιαγορά.

Οι νέες προτεραιότητες του ΧΑΚ
 Οι σημερινές αναφορές του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Γιώργου Κουφάρη για τα αναπτυξιακά μέτρα και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή κεφαλαιαγορά.

Στην τρέχουσα κατάσταση στο ΧΑΚ αλλά και στα αναπτυξιακά μέτρα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Δ.Σ. του κυπριακού χρηματιστηρίου αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κουφάρης.

Αμέσως παρακάτω παρουσιάζουμε το τμήμα της ομιλίας του που αναφέρεται στα αναπτυξιακά μέτρα και στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Πέραν από την οικονομική κρίση, τα χρηματιστήρια δραστηριοποιούνται σε ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τα χρηματιστήρια έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό όχι μόνο από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια αλλά κι από άλλους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και εναλλακτικές πλατφόρμες.
 
Γι' αυτό και στη χρηματιστηριακή βιομηχανία έχουμε κινήσεις συγκέντρωσης και διάφορες μορφές συνεργασίας.

Ειδικότερα, εμείς στο ΧΑΚ έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον 'εξειδικευμένο' ανταγωνισμό από το Χ.Α. λόγω της Κοινής Πλατφόρμας και του ότι οι τίτλοι των δύο μεγαλύτερων κυπριακών εταιριών είναι εισηγμένοι και στο ΧΑΚ και στο Χ.Α. Ευτυχώς, λόγω των στενών και καλών σχέσεων που διατηρούμε με το Χ.Α. το ΧΑΚ αποζημιώνεται μερικώς με έσοδα που διαφεύγουν. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Επιπρόσθετα, το ΧΑΚ είναι αναγκασμένο να λειτουργεί με δεδομένο τα μεγέθη της Κύπρου. Είναι δε πραγματικότητα ότι τα περιθώρια εμπλουτισμού του ταμπλό του ΧΑΚ με νέες καθαρά κυπριακές εταιρίες είναι πολύ περιορισμένα . Κατά τη γνώμη μας, ευκαιρίες για εισαγωγή νέων εταιριών προσφέρει η Αγορά Μεγάλων Έργων του ΧΑΚ που μπορεί να προσελκύσει μεγάλα έργα όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και καζίνο, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους.

Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να κάνουμε αναφορά και στη λειτουργία στην Κύπρο μεγάλου αριθμού KΕΠΕΥ, που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια. Επιβάλλεται με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει το ΧΑΚ να προσελκύσει έστω κι ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων αυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω, το ΧΑΚ διαμορφώνει τέτοιους σχεδιασμούς και παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί πιο δυναμική και πιο ανταγωνιστική αγορά στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Α. Στον τομέα των σχεδίων που αφορούν στην ανάπτυξη εργασιών σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Από τις 29 Μαρτίου 2010 λειτουργεί η ΝΕΑ (Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά) που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα και για τις εταιρίες που εγγράφονται και για τους επενδυτές που την επιλέγουν. Μέχρι τώρα έγινε εισαγωγή των τίτλων 4 εταιριών, ενώ έχουν εγγραφεί 18 σύμβουλοι εισαγωγής.

• Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στις χρεώσεις των συναλλαγών για τις αγορές του ΧΑΚ, με βάση την απόφασή μας για συχνή αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

• Έχουμε εισαγάγει στην αγορά παραγώγων του Χ.Α. τραπεζικό προϊόν στον κοινό δείκτη Χ.Α. - ΧΑΚ, ενώ γίνεται διερεύνηση της δυνατότητας ετοιμασίας παράγωγου προϊόντος και σε καθαρά κυπριακές αξίες στην εν λόγω αγορά.

• Εισάγουμε νέα εργαλεία με στόχο την αύξηση της εμπορευσιμότητας της αγοράς, όπως ο θεσμός του ειδικού διαπραγματευτή (market maker), των εξωχρηματιστηριακών πράξεων (OTC Trades) καθώς και ο δανεισμός αξιών. Πρόσφατα έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αλλαγή των κανονισμών ειδικού διαπραγματευτή, ενώ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για διευθέτηση του θέματος του δανεισμού τίτλων. Οι OTC συναλλαγές τέθηκαν σε λειτουργία από τις 20/7/2010.

• Απλοποιούμε τις εσωτερικές διαδικασίες μας για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να γίνουμε πιο γρήγοροι και ευέλικτοι. Ταυτόχρονα, προωθούμε συνεχώς την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΧΑΚ, για να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα σύγχρονα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

• Διευρύνουμε τις σχέσεις μας με άλλα χρηματιστήρια της περιοχής μας (π.χ. Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Συρία κ.λπ.). Τον Ιούνιο του 2010 το ΧΑΚ εγκρίθηκε ως αναγνωρισμένο χρηματιστήριο από την αρμόδια Αρχή για θέματα κεφαλαιαγοράς στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 προηγήθηκε η έγκριση του ΧΑΚ ως αναγνωρισμένου χρηματιστήριου από τις φορολογικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, κατόπιν εντατικών προσπαθειών του ΧΑΚ για αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του σε διεθνές επίπεδο, αναβαθμίστηκε από τους FTSE στην κατηγοριοποίηση χωρών (FTSE Global Index Series) και συγκεκριμένα στην κατηγορία Frontier Markets.

Οι αναγνωρίσεις αυτές για το ΧΑΚ του προσδίδουν αυξημένο κύρος και προβολή.

• To XAK συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα:

- Το ΧΑΚ συνδέθηκε τον Νοέμβριο του 2009 στην κοινοπραξία Link Up Markets, που άρχισε με τη συμμετοχή αριθμού ευρωπαϊκών αποθετηρίων - χρηματιστηρίων, περιλαμβανομένου και του ΧΑΚ . Η Link Up στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας, στην απλούστευση διαδικασιών και στη μείωση του κόστους στον τομέα της εκκαθάρισης των διασυνοριακών συναλλαγών.
- Το ΧΑΚ υπέγραψε κατά το 2009 το μνημόνιο συναντίληψης (MOU) για συμμετοχή του στο έργο Target 2 Securities που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για σκοπούς ενοποίησης της εκκαθάρισης συναλλαγών από μία ενιαία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα στον ευρωπαϊκό χώρο.

• Προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς χρεογράφων στο ΧΑΚ. Με την ανάληψη της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από το υπουργείο Οικονομικών, το ΧΑΚ ανέλαβε συναφείς εργασίες για τα εισηγμένα χρεόγραφα και τα γραμμάτια Δημοσίου.

• Έχουμε ετοιμάσει τους σχετικούς κανονισμούς και είμαστε έτοιμοι για την προώθηση των πιστοποιητικών παραστάσεων μετοχών (γνωστά ως GDR's). Για το προϊόν αυτό έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με μεγάλη ρωσική τράπεζα και σχεδιάζουμε εκστρατεία προώθησής του στη ρωσική αγορά.

• Διοίκηση και διαχείριση κεφαλαίων.

Η ανάπτυξη της αγοράς των συλλογικών επενδυτικών σχεδίων στην Κύπρο περιλαμβανόταν ανέκαθεν ανάμεσα στους στόχους του ΧΑΚ. Το ΧΑΚ συνέβαλε στη δρομολόγηση της τακτοποίησης φορολογικών θεμάτων που εκκρεμούσαν και στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου τους, στη βάση των βελτιωμένων ευρωπαϊκών οδηγιών. Το ΧΑΚ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη δημοσιοποίηση των τιμών των σχεδίων αυτών και προχωρεί με την ετοιμασία κανονισμών για την εισαγωγή διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Για τα προϊόντα αυτά θα αναφέρω στοιχεία όχι του Λουξεμβούργου ή της Ιρλανδίας, αλλά της Μάλτας και όλοι γνωρίζουμε πού ήταν η χρηματαγορά της Μάλτας 10 χρόνια πριν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο τέλος του 2008, τα επενδυτικά κεφάλαια και συλλογικά επενδυτικά σχέδια με έδρα τη Μάλτα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ. Εμείς, δυστυχώς, ακόμη συζητούμε μεταξύ μας ποια εποπτική αρχή θα τα αναλάβει, μιλούμε για ελλείψεις και για εξειδίκευση προσωπικού, ενώ μόλις πρόσφατα συστάθηκε ομάδα εργασίας από τον Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων για να αναλάβει τον συντονισμό και την προώθησή τους. Δυστυχώς κινούμαστε αργά. Ελπίζουμε να προλάβουμε ώστε το 2011 να είναι για το ΧΑΚ η χρονιά των κεφαλαίων.
 
Β.

Όσον αφορά στους επενδυτές:

• Οργανώνουμε συχνά ενημερωτικές παρουσιάσεις 'road shows' σε αγορές του εξωτερικού για προβολή τόσο των εταιριών μας όσο και γενικότερα των αγορών του ΧΑΚ. Παράλληλα, οργανώνουμε σεμινάρια στην Κύπρο για ενημέρωση των συντελεστών της αγοράς κι άλλων φορέων της οικονομίας. Την περίοδο 2009 και 2010 (μέχρι σήμερα) οργανώσαμε 7 τέτοια σεμινάρια με επιτυχία.

• Ενισχύουμε την ενημέρωση των επενδυτών σε ό,τι αφορά το ΧΑΚ και τις αγορές του. Εκτός της μηνιαίας ηλεκτρονικής ανασκόπησης της αγοράς μας (e-ενημέρωση ΧΑΚ) και των ετήσιων ηλεκτρονικών εκδόσεων Fact Book και ετήσιες εκθέσεις, σήμερα σας παρουσιάζουμε το 'Γλωσσάρι του ΧΑΚ' που αποτελεί πρωτοβουλία μας για πληρέστερη ενημέρωση των επενδυτών για τις ορολογίες που αφορούν στο χρηματιστήριο και στην κεφαλαιαγορά. Επίσης, σας παρουσιάζουμε την έκδοση 'Άρθρα και Απόψεις στελεχών του ΧΑΚ' (είναι στο φάκελό σας) που καλύπτει εξειδικευμένα θέματα από τεχνοκράτες του ΧΑΚ.

• Η εταιρική διακυβέρνηση είναι συνώνυμη με το πώς διοικείται και λειτουργεί μία εταιρία με ιδιαίτερη έμφαση στην υπευθυνότητα, στην ακεραιότητα και στην καλή διαχείριση κινδύνων. Είναι περιττό να αναφερθώ στη σημασία που δίνει το ΧΑΚ για τον κώδικά του. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το ΧΑΚ προχώρησε στην 3η έκδοση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με κύριες διαφοροποιήσεις τη δημοσιοποίηση των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τα κριτήρια ανεξαρτησίας των συμβούλων.

Παρά την κρίση και τα πολλά προβλήματα που επισσωρεύθηκαν στην οικονομία μας, το ΧΑΚ συνεχίζει να είναι ένας εύρωστος και δυναμικός οργανισμός. Χάρη στη σώφρονα οικονομική πολιτική διαχείρισης που ακολουθεί το συμβούλιο και η διεύθυνσή του, το ΧΑΚ παρουσιάζει πλεόνασμα και παραμένει οικονομικά δυνατό. Επιδιώκουμε να συνεχίσει έτσι και για τα επόμενα χρόνια.

Ως συμβούλιο πιστεύουμε στο μέλλον του ΧΑΚ και είμαστε βέβαιοι για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Το ΧΑΚ, με τον σωστό και τον μεθοδικό τρόπο που λειτουργεί, αποτελεί έναν από τους βασικούς στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας.

Το ΧΑΚ θα συνεχίσει να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν διαχρονικά καταφέρει να αναδειχθούν χρηματοοικονομικά κέντρα, βασικό συστατικό είναι η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου και σύγχρονου χρηματιστηρίου.

Θα ήθελα, τελειώνοντας, να επαναλάβω ότι η αγορά κεφαλαίου είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς και μέσω αυτού οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις αντλούν κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στους επενδυτές άλλη μία επιλογή. Συνεπώς, όλοι έχουμε καθήκον να στηρίζουμε τον θεσμό του χρηματιστηρίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v