Merit: Νέοι καταλύτες για διατήρηση του momentum

Η μετατροπή του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού σε μακροπρόθεσμο απαιτεί την ύπαρξη καινούριων καταλυτών, σχολιάζει η Merit. Σημαντικό σημείο τεχνικά οι 1.785 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Merit: Νέοι καταλύτες για διατήρηση του momentum
Οι πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχονται να συνεχίσουν το έργο που άφησε ο Ιούλιος που μας πέρασε, σχολιάζει η Merit (4/8). Ο Ιούλιος έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 17.27% για το Γενικό Δείκτη και 22.54% για τον FTSE 20.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, τρείς είναι σε γενικές γραμμές οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το θερινό ανοδικό ράλλυ τιμών.

Αρχικά στο μακροοικονομικό επίπεδο η αγορά αποτίμησε θετικά τα ευνοϊκά σχόλια από την τρόικα για την μείωση του ελλείμματος και τη βεβαιότητα για την εκταμίευση της 2ης δόσης του δανείου.

Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανόδου λόγω της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται σε αυτόν, ειδικότερα από τα μέσα του μήνα και μετά, με την επίσημη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και την επιτυχημένη έκβαση των stress tests για όλες τις ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε κέρδη 35.34% για τον μήνα Ιούλιο, ενώ εντυπωσιακές είναι οι αποδόσεις κάποιων επιμέρους τίτλων όπως το ΤΤ (84.23%), Eurobank (60.32%), Τράπεζα Πειραιώς (45.27%), Alpha Bank (44.3%) και Proton Bank (40.8%). Η έντονη φημολογία για deals στον ελληνικό τραπεζικό χώρο οδήγησε πολλά διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει η αγορά κατά τον προηγούμενο μήνα με το δείκτη να φτάνει ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 1400 μονάδες στις 8/6, επίπεδα που είχε να δει από το Φεβρουάριο του 1998!

Επομένως αρκετές μετοχές βρέθηκαν σε χαμηλά αρκετών ετών παρά την κερδοφορία τους οδηγώντας το δείκτη P/E του χρηματιστηρίου σε μονοψήφια επίπεδα και ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν σε συνδυασμό με τους άλλους 2 λόγους.

Μολαταύτα, σημειώνει η Merit, η μετατροπή του μεσοπρόθεσμου αυτού ανοδικού καναλιού σε μακροπρόθεσμο απαιτεί την ύπαρξη καινούριων καταλυτών πέραν από τους προαναφερθέντες. Πολύ σημαντικό σημείο τεχνικά είναι οι 1785 μονάδες, διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει ώθηση και προς τις 2000 μονάδες που έχει να δει ο Γενικός Δείκτης από τον Απρίλιο.

Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατήρηση της ανόδου μπορούν πάλι να συνοψιστούν σε 3.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας. Πέραν από τη μείωση του ελλείμματος σε ικανοποιητικά επίπεδα η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού με παράλληλη πτώση των λιανικών πωλήσεων και μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό. Η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αναμένεται να εξαρτηθεί από το κατά πόσον η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους για τα φορολογικά έσοδα ενώ παράλληλα η τρόικα πιέζει για περεταίρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ και απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας.

Ένας άλλος καταλύτης μπορεί να είναι η εκπλήρωση των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί για deals μεταξύ των τραπεζών που αναμένεται να οδηγήσουν σε εξυγίανση του κλάδου.

Τέλος τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται κυρίως στο 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά βραχυπρόθεσμα εφ’ όσον υπάρξουν θετικές εκπλήξεις, μολονότι κάποιοι κλάδοι είναι βέβαιο ότι έχουν πληγεί σημαντικά από την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v