"Οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο"

Οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την αγορά να αναζητά τον επόμενο τοπικό πυθμένα - πιθανώς τις 1.560 μονάδες-, αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, της Πήγασος ΑΕΠΕΥ.

Οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο
Οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την αγορά να αναζητά τον επόμενο τοπικό πυθμένα -πιθανώς τις 1.560 μονάδες-, αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για την αγορά. 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει: "Η έκταση και η ένταση της διόρθωσης στο εξωτερικό δεν άφησαν ασυγκίνητη την ελληνική αγορά, η οποία διεύρυνε το πτωτικό σερί της. Ο παράγοντας χρόνος άρχισε να λειτουργεί ανασταλτικά από τη στιγμή όπου η κινητικότητα και η φημολογία στις τράπεζες δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τα σενάρια φαίνεται να έχουν μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά ήταν φορτωμένη με κέρδη και αρκετά υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, δίνοντας μεγάλα περιθώρια άνετων ρευστοποιήσεων σε κερδισμένες θέσεις, που είχαν δημιουργηθεί στις δύο ζώνες των φετινών χαμηλών.

Την ίδια στιγμή η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στην Αμερική έδωσε και το σύνθημα της λήξης του ράλι. Η εταιρική κερδοφορία στο σύνολό της κινήθηκε αυξητικά (52%) και καλύτερα των αναμενομένων (+11%), με μοναδική κλαδική εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες (-14%).

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια κερδοφορία, οι πρώτες ενδείξεις από το β΄ τρίμηνο φαίνεται ότι θα αφήσουν ιστορία, αφού η πτώση και οι ζημίες που καταγράφονται δεν έχουν προηγούμενο ακόμα και σε εταιρίες που δεν συνηθίζουν να παρουσιάζουν αρνητική εικόνα στα μεγέθη τους.

Το μίγμα των παραμέτρων που επηρέασε την εγχώρια οικονομική ζωή στο β΄ τρίμηνο θα μπορούσε να περιγραφεί ως μετεωρολογική βόμβα για το επιχειρηματικό κλίμα, αφού οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην κοστολογική βάση αλλά και στη δραστηριότητα πολλών σημαντικών κλάδων, εκτός από τις επιρροές των δημοσιονομικών μέτρων (μείωση ζήτησης λόγω περικοπής μισθών, αύξηση ενεργειακού κόστους, επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης, έκτακτη εισφορά κ.λπ.), φαίνεται ότι έχουν υποστεί κάποιο είδος έντονης αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.

Αν και τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί οριακά αφορούν στο 10% του συνόλου, είναι πολύ πιθανό η περίοδος του β΄ τριμήνου να περιοριστεί σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας λίγο υψηλότερα από το α΄ τρίμηνο, μεταξύ 550 και 600 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εταιριών.

Η μείωση σε επίπεδο εξαμήνου σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει το 50% και αν αυτό λέει κάτι, η πτώση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 θα είναι πάνω από 70%. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά δεν μπορεί να περιμένει κάποιο θετικό καταλύτη από τις κερδοφορίες. Επίσης, η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη δυνατή συναλλακτικά καθώς η αγορά δεν έχει βάθος και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αρνητικές συσχετίσεις με το εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη τη συνέχιση της ανοδικής τάσης, η οποία έχει μείνει χωρίς το δυνατό σενάριο που ήταν σε ισχύ έως τις αρχές Αυγούστου. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων ενεργοποίησε διαδοχικά σήματα πώλησης (MACD, κινητός μέσος 15 ημερών), φθάνοντας πολύ κοντά στη ζώνη αποφάσεων που βρίσκεται στην περιοχή των 1.625 μονάδων.

Στην εν λόγω περιοχή κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 ημερών (εκθετικός και απλός), οι οποίοι δίνουν πολύ αξιόπιστα σήματα αγορών και πωλήσεων. Η επιβεβαίωση διάσπασης θα δώσει σημαντική επιτάχυνση στην πτώση της αγοράς, η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί έως τις 1.560 μονάδες, όπου υπάρχει κάποιο υπόβαθρο στήριξης το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά.

Οι ταλαντωτές, αν και έχουν αποφορτιστεί από τις υπεραγορασμένες περιοχές, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών, με αρκετή ορμή στην ταχύτητά τους μετά τη διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης, που παρείχε στήριξη στη χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη.

Γενικά η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί πολύ αφού η πίεση που εκδηλώθηκε αρχικά ως διόρθωση και εν συνεχεία ως πτώση έχει αξιόλογο τζίρο, τηρουμένων των συνθηκών της περιόδου που διανύουμε.

Η εκτίμησή μας είναι ότι μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στην αγορά, η οποία αναζητεί τον επόμενο τοπικό πυθμένα (πιθανόν τις 1.560 μονάδες) ή την επόμενη τοπική πτωτική υπερβολή, όπου είθισται να δραστηριοποιούνται πιο βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.

Τα αδύναμα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα, η διάθεση ρευστοποιήσεων στο εξωτερικό και η διατύπωση κάποιων επιφυλάξεων για την ανάπτυξη από τη FED αλλά και η επιβράδυνση των δεικτών της Κίνας, τα μέτρια δημοσιονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίσπευση κάποιων αποκρατικοποιήσεων που θα έδιναν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και η απαισιόδοξη τεχνική εικόνα μας καθιστούν για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο επιφυλακτικούς.

Η αύξηση και διατήρηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια, επί του παρόντος, είναι άμεση προτεραιότητα σε μια αγορά όπου η σημασία τού να έχεις επιλογές φαίνεται να είναι πιο σημαντική από τις φθηνές αποτιμήσεις, που σε γενικές γραμμές διαπραγματεύονται στο Χ.Α.

Η αγορά εκτιμούμε ότι θα αντιδράσει από τυχαίο σημείο, όπως έγινε και τον Ιούλιο, το οποίο κατά τη γνώμη μας θα προσδιοριστεί τόσο από τη συρρίκνωση των διακυμάνσεων όσο και από την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v