Η διεθνής διόρθωση και ο εγχώριος… δάκτυλος

Το καλό και το κακό σενάριο της -διεθνούς- διόρθωσης και η ανάγκη να κρατηθούν προσδοκίες και τιμές στο ΧΑ. Τα σενάρια για ΑΤΕ - Τ.Τ., ο πυρετός προσδοκιών, τα «τραβήγματα» και οι διαψεύσεις.

Η διεθνής διόρθωση και ο εγχώριος… δάκτυλος
Την πρώτη, εδώ και περίπου δέκα μήνες, προσπάθεια μερικής αυτονόμησής της από το διεθνές κλίμα επιχείρησε, χθες, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προβάροντας, ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε, το σενάριο των άμεσων τραπεζικών deals.

Παρότι το κλίμα για τις αγορές μετοχών διεθνώς ήταν βαρύ από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, με τα futures στην Αμερική να δείχνουν ότι ο S&P θα ανοίξει στην περιοχή των 1.050-56 μονάδων και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν, στο Χ.Α. εκτυλίχτηκε…άσκηση επιστράτευσης.

Πρωταγωνιστές μεγάλοι εγχώριοι παίκτες που με αιχμή το σενάριο -άμεσης- συγχώνευσης Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πέτυχαν να προκαλέσουν πυρετό προσδοκιών για έναρξη των τραπεζικών deals.

Οι τιμές των δύο μετοχών όχι μόνο ανέκτησαν τις αρχικές τους απώλειες, αλλά έφτασαν να καταγράφουν και άνοδο ως και 9,15% (Τ.Τ.), συγκρατώντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ αποδυνάμωσε το εγχώριο εγχείρημα και οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διευρύνθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης.

Πάντως, πέραν του Τ.Τ., που διατήρησε μέρος της δυναμικής του ως και το κλείσιμο, οι αγορές από εγχώριους στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισαν τον τίτλο της Εθνικής πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, με πλήθος όμως ανεκτέλεστων εντολών πώλησης.

Τα όρια του ασθενούς -σε δύναμη κρούσης και εφεδρείες- εγχώριου εγχειρήματος μερικής αυτονόμησης, με αιχμή τον «πυρετό» για τραπεζικά deals, θα κριθούν, σύμφωνα με χρηματιστές, από την πορεία των διεθνών αγορών.

Το καλό σενάριο της διόρθωσης

Το καλό σενάριο της διόρθωσης προϋποθέτει να κρατήσει ο S&P τα επίπεδα των 1.054 μονάδων ή στη χειρότερη περίπτωση να επιβεβαιώσει την ισχυρή στήριξη των 1.042 μονάδων (τριπλός βυθός του περασμένου Φεβρουαρίου). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το Χ.Α. μπορεί να βρει στήριξη πάνω από τις 730 - 740 μονάδες του 20άρη.

Αν μάλιστα ο S&P κρατήσει τις 1.054 μονάδες, τότε σύμφωνα με τους ίδιους το Χ.Α. μπορεί να βρει στήριξη μεταξύ 805 - 815 μονάδων στον 20άρη. Σενάριο στο οποίο ποντάρει μέρος της εγχώριας αγοράς, εξ ου και οι αξιόλογου ύψους κινήσεις αρμπιτράζ που εκδηλώθηκαν χθες με πωλήσεις μετοχών και αγορές συμβολαίων.

Το εγχώριο σύστημα ποντάρει στο ότι στο παραπάνω σενάριο οι τραπεζικές μετοχές θα αρχίσουν σταδιακά να αυτονομούνται όσο οι συζητήσεις για τραπεζικά deals θα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους.

Προς το παρόν, η μόνη «προίκα» που έχει το Χ.Α. περιορίζεται στις προσδοκίες για deals. Οι επαφές μεταξύ των τραπεζιτών συνεχίζονται, ενώ στη σκακιέρα μόλις αρχίζουν να ξεδιπλώνονται οι κινήσεις των παικτών.

Ακόμη όμως και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, η πορεία συγκεκριμένων μετοχών (π.χ. Τ.Τ.) το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι ο εγχώριος… δάκτυλος έχει τη δύναμη να πετύχει την αυτονόμηση μετοχών.

Το κακό σενάριο της διόρθωσης

Τα πράγματα για τις τράπεζες και το Χ.Α. θα γίνουν αρκετά δύσκολα στην περίπτωση όπου ο S&P διασπάσει καθοδικά τις 1.042 μονάδες. Η επόμενη στήριξή του οριοθετείται στις 1.026-27 μονάδες. Κίνηση την οποία απεύχεται το εγχώριο σύστημα καθώς θα πυροδοτήσει νέο γύρο πωλήσεων από πλευράς ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Ιουνίου επιτεύχθηκε χάρη στην απουσία προσφοράς από πλευράς ξένων. Ακόμη και χθες στο Χ.Α. έτρεξε ένα αμελητέο μόνο πρόγραμμα πωλήσεων δισκέτας και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου ήταν καθαρά ελληνικό.

Στην περίπτωση όπου το κλίμα διεθνώς επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε το εγχείρημα της διενέργειας αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και με σκληρή αναδοχή, θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερές και οι τραπεζίτες θα πρέπει να αναζητήσουν funds που είναι πρόθυμα να καλύψουν αδιάθετες μετοχές λαμβάνοντας ελληνικό ρίσκο.

Τα σενάρια για Τ.Τ. - ΑΤΕ και οι… διαψεύσεις

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της ΑΤΕ υπενθύμιζαν χθες ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες την πρόταση συγχώνευσης Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΑΤΕ σε όποια παραλλαγή και αν έχει κατατεθεί.

Με τον τρόπο αυτόν διέψευδαν εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια που κυκλοφόρησαν έντονα χθες για συγχώνευση των δύο κρατικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v