Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια funds επιμένουν να "κάνουν παιχνίδι"!

Ποια funds του εξωτερικού εξακολουθούν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ταμπλό της Σοφοκλέους - Ποια πούλησαν, ποια αγόρασαν και ποιες είναι οι βασικές τους θέσεις στην ελληνική αγορά!

ΧΑ: Ποια funds επιμένουν να κάνουν παιχνίδι!
* Ο αναλυτικός πίνακας με τα funds που έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις στο Χ.Α., το top 10 των αγοραστών και των πωλητών, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Η λίστα με τους top 10 ξένους επενδυτές σε ελληνικές μετοχές μεταβλήθηκε σημαντικά από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της IPREO, H Capital Research Global Investors (ΗΠΑ) πήρε τα σκήπτρα από το Norges Bank Investment Management (Νορβηγία) στην πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος επενδυτής σε ελληνικές μετοχές στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2010 με 1,2 δισ. δολάρια συνολική θέση.

Στο β΄ τρίμηνο οι ξένοι διαχειριστές μείωσαν συνολικά τις θέσεις τους με το εντυπωσιακό 43% (στα 9 δισ. δολάρια από 15,8 δισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2010), με τον τραπεζικό κλάδο να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εκροές, αποτέλεσμα τόσο του άμεσου επηρεασμού από τη μακροοικονομική κρίση της χώρας όσο και της γενικότερης επενδυτικής στροφής σε άλλες αγορές μικρότερου κινδύνου αλλά και στον χρυσό! Η Fidelity ήταν ο ισχυρός πωλητής στο Χ.Α. στο β΄ τρίμηνο του 2010 με συνολικό outflow 183,5 εκατ. δολαρίων.

Οι επενδυτές από τη βόρεια Αμερική συνέχισαν να αποτελούν την πλειονότητα των ξένων με ποσοστό 42,3% και στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι επενδυτές από τη δυτική Ευρώπη με 33,6% και με 14,2% το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IPREO, η ελληνική αγορά μετοχών κυριαρχείται εξίσου από διαχειριστές αξίας (value) με ποσοστό 35,1% αλλά και ανάπτυξης (growth) με 32,5%. Κατά τη διάρκεια του Q2, από τους επενδυτές ανάπτυξης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εκροές (-356 εκατ. δολ.) και ακολουθούν οι κάτοχοι αξίας (-109 εκατ. δολ.). Οι διαχειριστές με εναλλακτικό (alternative) επενδυτικό προφίλ αποτέλεσαν την τρίτη μεγαλύτερη εκροή στο Q2 με 64 εκατ. δολάρια.

Τα funds με τις μεγαλύτερες θέσεις

Αν και η Capital World Investors (ΗΠΑ) μείωσε την έκθεσή της σε ελληνικές μετοχές, σε αξία εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τρίτη θέση, τοποθετώντας συνολικά την Capital Group πρώτη σε επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές με 1,2 δισ. δολάρια στο τέλος του β΄ τριμήνου.

Το νορβηγικό κρατικό fund Norges Bank Investment Management με 599,6 εκατ. δολάρια αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή σε ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της IPREO.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, εκτός δεκάδας ήταν η Thornburg Investment Management (ΗΠΑ), η Credit Suisse Asset Management (Ελβετία), η Amundi Asset Management (Γαλλία) και η Fortis Asset Management (Ολλανδία). Οι παραπάνω επενδυτές έχουν αντικατασταθεί στην πρώτη δεκάδα από την EFG ΑΕΔΑΚ (Ελλάδα), την Alpha Asset Management (Ελλάδα), τη Silchester International Investors (Μεγάλη Βρετανία) και τη The Vanguard Group (ΗΠΑ).

Το fund American Funds - EuroPacific Growth της Capital έχει τοποθετήσει 380 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά μετοχών και είναι το μεγαλύτερο fund στην Ελλάδα. Η Capital Research Global Investors (ΗΠΑ) και η Capital World Investors (ΗΠΑ) χρησιμοποιούν διαφορετικές επενδυτικές πλατφόρμες για να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις ανεξάρτητα, ωστόσο το παραπάνω fund είναι ένα από τα τέσσερα που διαχειρίζονται μαζί. Οι πιο σημαντικές ελληνικές επενδύσεις από το fund είναι η Coca Cola 3E (120 εκατ. δολάρια), η Τιτάν (51 εκατ. δολάρια) και η Εθνική Τράπεζα (7 εκατ. δολάρια), στο τέλος του β΄ τριμήνου.

Στην 4η θέση βρίσκεται η APG - All Pensions Group (Ολλανδία) με 364,1 εκατ. δολάρια. Στην 7η θέση η Fidelity Management & Research Company (ΗΠΑ) με 224,1 εκατ. δολάρια και στη 10η θέση επίσης η Fidelity International Limited (Μεγάλη Βρετανία) με 125,8 εκατ. δολάρια.

Νέοι επενδυτές στην πρώτη δεκάδα είναι η EFG ΑΕΔΑΚ στην 5η θέση και το Alpha Asset Management στην 6η θέση, με μεγαλύτερες θέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, του ΟΠΑΠ, της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ και της Coca Cola 3E.

Ποιοι πούλησαν - ποιοι αγόρασαν

Το top 10 των πωλητών σε ελληνικές μετοχές ξεπέρασε την πρώτη δεκάδα των αγοραστών στο β΄ τρίμηνο του 2010 αφού οι πωλητές ρευστοποίησαν 398 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με αγορές 222 εκατ. δολαρίων.

Με πωλήσεις 137,4 εκατ. δολ. η Fidelity Management & Research Company (ΗΠΑ) και 46,1 εκατ. ευρώ η Fidelity International Limited (ΗΒ) ήταν ο πρώτος πωλητής σε ελληνικές μετοχές και κατόπιν η Swedbank Robur Fonder AB (Σουηδία) με 42,4 εκατ. δολάρια και στην 5η θέση η Capital World Investors (ΗΠΑ) με 35,9 εκατ. δολάρια.

Η πλέον αξιοσημείωτη απομείωση θέσεων έλαβε χώρα από το Fidelity Funds - European Growth Fund με πλήρη αποεπένδυση της ελληνικής θέσης του (-63,9 εκατ. δολάρια). Από την άλλη πλευρά, το fund Fidelity Low Priced Stock με διαχειριστή τον Joel Tillinghast στις ΗΠΑ πρόσθεσε 25 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου και κατέχει πλέον θέση 115 εκατ. δολαρίων. Οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις που καταγράφηκαν στη διάρκεια του β΄ τριμήνου από τον Joel Tillinghast ήταν σε JumboFolli Follie και Τιτάν.

Στο β΄ τρίμηνο του 2010, στην πρώτη θέση της δεκάδας σε αγορές ελληνικών μετοχών ήταν η Harris Associates L.P. (ΗΠΑ) με +53,8 εκατ. δολάρια και η συνολική θέση τους στα 83,2 εκατ. δολάρια. Στη 2η θέση είναι η BlackRock Fund Advisors (ΗΠΑ) με 28,8 εκατ. δολάρια νέες αγορές και συνολική θέση 100,1 εκατ. δολ. Στους αγοραστές και στην 6η θέση βρίσκεται η Franklin Templeton Institutional LLC (ΗΠΑ) με τον γνωστό διαχειριστή Mark Mobius, με συνολική επένδυση 31,3 εκατ. δολαρίων.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα funds που έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις στο Χ.Α., το top 10 των αγοραστών και των πωλητών, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v