Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Ζητά διαβούλευση για νέο πρόεδρο ΧΑ

Ο ΣΜΕΧΑ ευχαριστεί τον κ. Καπράλο και τους συνεργάτες του για την αγαστή συνεργασία που είχαμε την τελευταία εξαετία

ΣΜΕΧΑ: Ζητά διαβούλευση για νέο πρόεδρο ΧΑ
Ο ΣΜΕΧΑ ευχαριστεί τον κ. Καπράλο και τους συνεργάτες του για την αγαστή συνεργασία που είχαμε την τελευταία εξαετία όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΜΕΧΑ έχοντας πάντα ως προτεραιότητα το συμφέρον της αγοράς και όσων συμμετέχουν σε αυτήν, θεωρεί πως στην παρούσα φάση σημασία έχει να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν και κυρίως στο μέλλον του χρηματιστηρίου. Πρέπει να ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία του ΧΑ και να γίνει πραγματική αλλαγή σε δύο τομείς.

Πρώτον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ & Πρόεδρος του Χ.Α. να προκύπτει με διαφανή και αξιοκρατικό διαγωνισμό, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και δεύτερον και κυριότερο θα πρέπει: α) να μειωθούν οι χρεώσεις, β) να αναβαθμιστεί τεχνολογικά το ΧΑ και γ) να μεταφερθεί το ευέλικτό θεσμικό καθεστώς του Λουξεμβούργου με περισσότερα χρημ/κά προϊόντα. Η θέση του Προέδρου και της Διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι ουσιαστικά κυβερνητική, διότι πλειοψηφούν οι κρατικοί μέτοχοι (ΑΤΕ & Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων) ενώ οι ξένοι μέτοχοι εμπιστεύονται την Κυβέρνηση και γι’ αυτό έχουν τις μετοχές της ΕΧΑΕ στο Χ.Α.

Ο ΣΜΕΧΑ πρέπει να έχει οπωσδήποτε λόγο στη διαβούλευση και στην επιλογή της διοίκησης της ΕΧΑΕ και ιδίως του Δ/ντος Συμβούλου, που τουλάχιστον να ακούγεται. Ζητάμε να υπάρξει σχετική μέριμνα ώστε οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις που θα οδηγούν σε επίτευξη των παραπάνω στόχων και έτσι να κριθούν. Ο νέος εκλεκτός θα πρέπει να είναι άριστα καταρτισμένος, αποδεκτός από όλη την αγορά και πιστοποιημένος και όχι μόνο αρεστός σε ορισμένους.

Το χρηματιστήριο είναι θεσμός και μέσο προσέλκυσης κεφαλαίων και αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν η διοίκηση να ασκείται από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και όχι από ένα μέρος αυτής (ή ακόμη και εκτός αγοράς) όπως τώρα. Ο ΣΜΕΧΑ και σε αυτό το θέμα μπαίνει μπροστά και με τις προτάσεις του προσπαθεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΧΑ στους επενδυτές αλλά και στις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το ίδιο. Ο ικανότατος και ιδιαίτερα ευαίσθητος, όπως διαπιστώσαμε και χθες, στη διαφάνεια και αξιοκρατία Υπουργός Οικονομικών, έχει το λόγο και την ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v