Στα 220,45 εκ. το ενεργητικό των ΕΕΧ στο τρίμηνο

Το ενεργητικό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου παρουσίασε αύξηση στο γ΄ τρίμηνο του 2010 και έφθασε τα 220,45 εκατ. Ο κλάδος των ΕΕΧ στις 30 Σεπτεμβρίου έκλεισε με υψηλό μεσοσταθμικό discount -41,69%.

Στα 220,45 εκ. το ενεργητικό των ΕΕΧ  στο τρίμηνο
"Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές και συνεχιζόμενου προβληματισμού για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική θεσμική διαχείριση πέτυχε σημαντικές αποδόσεις νικώντας βασικούς δείκτες αγορών. Παράλληλα, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της Ένωσης, κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, αυξήθηκαν σε 12,03 δισ. ευρώ (+2,17%) αντιστρέφοντας την αρνητική πορεία των δύο τριμήνων που προηγήθηκαν. Αυτά υπογραμμίζει ο κ. Ξενόφος, πρόεδρος της ΕΘΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2010.

Στη συνέχεια προσθέτει: "Ωστόσο, η αρνητική ψυχολογία για τοποθετήσεις σε ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, συνδυαστικά με το έλλειμμα παιδείας, έχει αποπροσανατολίσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σε βραχυπρόθεσμες επιλογές καταθετικής φύσεως, χάνοντας έτσι σημαντικά κερδοφόρες εναλλακτικές επενδυτικές προτάσεις, στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής και στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, που οι εταιρίες διαχείρισης με συνέπεια και συνέχεια προσφέρουν μέσα από τα ποικίλα προϊόντα που διαχειρίζονται".

Αναλυτικότερα:

• Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε αύξηση το γ΄ τρίμηνο φθάνοντας τα 8,2 δισ. ευρώ (+150 εκατ.). Αυτή η αύξηση αποδίδεται στη σημαντική επιβράδυνση των εκροών και στη βελτίωση των τιμών των ομολογιακών και μετοχικών ελληνικών τίτλων, που επηρέασαν με τη σειρά τους θετικά την αποτίμηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Στην πλευρά των αποδόσεων πρέπει να σημειωθεί η υπεραπόδοση όλων των κατηγοριών των Funds of Funds, όπου τα Μετοχικά Funds of Funds είχαν αποδόσεις έως και 20,61%, τα Μικτά Funds of Funds έως 9,09% και τα Ομολογιακά Funds of Funds έως και 5,76%.

Επισημαίνεται ακόμα ότι από τα 64 Μετοχικά Αμοιβαία Κεφαλαία Εσωτερικού τα 60 υπερέβησαν την απόδοση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου έως και 27,89 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάλογη καλή εικόνα επέδειξαν κι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

• Το ενεργητικό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου παρουσίασε αύξηση στο γ΄ τρίμηνο του 2010 και έφθασε τα 220,45 εκατ. Ο κλάδος των ΕΕΧ στις 30 Σεπτεμβρίου έκλεισε με υψηλό μεσοσταθμικό discount -41,69% και με μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -5,02%.

Στην πλευρά των αποδόσεων υπογραμμίζουμε ότι και οι πέντε Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου πέτυχαν αποδόσεις σημαντικά καλύτερες από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., από 21,81 έως και 30,85 ποσοστιαίες μονάδες.

• Το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 6 ΑΕΠΕΥ μελών της ΕΘΕ και των 14 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού ανήλθε στα 2,78 δισ. ευρώ.

• Τέλος, οι τρεις Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το γ΄ τρίμηνο του έτους δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το δεύτερο, όπου οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 817,10 εκατ. ευρώ. 

**** Tα στατιστικά των ΕΕΧ δημιοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v