Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 25 μετοχές με P/BV που... σηκώνει κουβέντα!

Περίπου οι μισές εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία! Ποιοι μετοχικοί τίτλοι φαίνονται τώρα "φθηνοί" -Τα "ποιοτικά" χαρακτηριστικά και οι εκτιμήσεις για το 2010.

ΧΑ: 25 μετοχές με P/BV που... σηκώνει κουβέντα!
*** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα P/BV 25 τίτλων καθώς και τις αποδόσεις τους στο ταμπλό, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Παρά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων στη Σοφοκλέους, πολλές μετοχές εταιρειών εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τη λογιστική τους αξία (P/BV).

Με βάση το κλείσιμο της 21ης Οκτωβρίου και τις λογιστικές αξίες της 31ης Δεκεμβρίου του 2009, πάνω από 160 τίτλοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία πάνω από 1,5 φορά.

Δηλαδή, περίπου οι μισές ή και περισσότερες από τις μισές εισηγμένες, παρά την ανοδική κίνηση του τελευταίου μήνα, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία!

Παραδοσιακά, δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας ήταν χαρακτηριστικό ζημιογόνων επιχειρήσεων ή μετοχών με πτωτικές τάσεις και με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Όμως, στην τρέχουσα συγκυρία, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών και επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότεροι ακόμη και από το 0,50.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως, όταν ο δείκτης P/BV υπολογίζεται στη 1,50 φορά, αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1,50 ευρώ που καταβάλλεται για την αγορά μέρους της εταιρείας το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά λογιστικών καταγεγραμμένων στοιχείων και το υπόλοιπο 0,50 ευρώ είναι premium στην τιμή αγοράς.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η μετοχή που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας, αφού σε αυτήν την περίπτωση αγοράζουμε τα καταγεγραμμένα στοιχεία με discount (έκπτωση). Σε πολλές εισηγμένες αυτό το discount φαντάζει υπερβολικό, όμως, από την άλλη, ο δείκτης P/BV δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κερδοφορία ούτε και τις προοπτικές των εταιρειών.

Οι «επίμαχες» μετοχές

Ωστόσο, πέραν των προβληματικών επιχειρήσεων, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται και μεγάλες εταιρείες. Από πολλές σε αριθμό απομονώθηκαν μετοχές 25 εισηγμένων, για τις οποίες ο δείκτης P/BV... σηκώνει κουβέντα.
Αρκετές εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες.

Η μετοχή της ΔΕΗ για το 2009 είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV της τάξεως της 0,45 φοράς, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις εταιρείες του κλάδου βρίσκεται στο 0,95. Για τον συγκεκριμένο τίτλο δεν είναι μόνο το P/BV που βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αλλά και οι δείκτες αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας. Για παράδειγμα, το P/E όσον αφορά στο 2010 προβλέπεται στις 4,97 φορές. Σε πρόσφατη έκθεση της Alpha Finance τονίστηκε το «buy on deregulation prospects - resilient domestic electricity market», δηλαδή η αγορά λόγω των προοπτικών απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου και της ανθεκτικής εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

• Για τον τίτλο της εταιρείας Μυτιληναίος ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι 0,74 φορά για το 2009, ενώ υπολογίζεται στο 0,69 για φέτος. Όσον αφορά στο P/E, για το 2010 προβλέπεται στις 9,61 φορές.

• Για τη Marfin Investment Group, η οποία εμφανίζει καθαρή αξία ενεργητικού της τάξεως των 2,46 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2010, η αποτίμηση στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV για το 2010 της τάξεως του 0,25.

• Αναφορικά με τη μετοχή της Ελλάκτωρ, ο δείκτης P/BV για φέτος προβλέπεται στο 0,54 από 0,56 για το 2009. Ωστόσο, αν το περιβόητο Fast Track για τη γρήγορη προώθηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων δεν επιταχυνθεί, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της θα περιοριστεί και για κάποιες από τις υπάρχουσες συμβάσεις θα «παγώσει» η χρηματοδότηση.

• Η μετοχή της Βιοχάλκο είναι διαπραγματεύσιμη με 0,71 φορά την εσωτερική της αξία για το 2009, ενώ βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών για το 2010 ο δείκτης P/BV θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, στη 0,6 φορά.

• Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για το 2009, με δείκτες P/BV σημαντικά χαμηλότερους από τη μονάδα είναι διαπραγματεύσιμοι και αυτοί των Ελληνικών Πετρελαίων και της Τιτάν: 0,72 φορές για την πρώτη και 0,93 φορές για τη δεύτερη.

• Όσον αφορά στις τραπεζικές μετοχές, η πλειονότητα είναι διαπραγματεύσιμη με σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική αξία στις 31/12/2009. Ο τίτλος της Marfin Popular Bank, βάσει των ιδίων κεφαλαίων της, είναι διαπραγματεύσιμος με P/BV στο 0,37, ενώ της Τράπεζας Πειραιώς με 0,45.

Η μετοχή της EFG Eurobank παρουσιάζει P/BV στη 0,64 φορά τα ίδια κεφάλαια του 2009 και προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο και για φέτος. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τους δείκτες της Alpha Bank (στη 0,64 φορά τόσο για το 2009 όσο και για το 2010). Για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ο δείκτης μειώνεται σημαντικά, από το 0,74 το 2009 στο 0,69 για φέτος. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία για τις τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν οι δείκτες P/TBV, δηλαδή όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπεραξίες.

Οι τίτλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζουν εξίσου χαμηλές τιμές P/TBV: της Alpha Bank είναι διαπραγματεύσιμος με 0,76 το 2009, της EFG με 0,77 και της Marfin Popular Bank με 0,62.

• Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Forthnet εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη πολύ χαμηλότερα από τη μονάδα. Ο δείκτης P/BV βάσει των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2009 διαμορφώνεται στη 0,34 φορά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2010 θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ κοντά στα τρέχοντα (στο 0,31).

• Για τον τίτλο της Alapis, οι δείκτες P/BV είναι ιδιαίτερα χαμηλοί: στη 0,20 φορά τόσο για το 2009 όσο και για φέτος. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις πληρωμών υποχρέωσαν την εισηγμένη σε αρνητικές λειτουργικές ροές ύψους 93,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τις οποίες κατάφερε να καλύψει από την πώληση συμμετοχών της.

• Αναφορικά με τη μετοχή της S&B Ορυκτά, ο δείκτης για το 2010 προβλέπετε στο 0,75. Για την ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει ίδια κεφάλαια 820 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2010, ο δείκτη P/BV κινείται στο 0,62.

• Εκτός από την Ελλάκτωρ, από τους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η J&P Άβαξ αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν χαμηλές αποτιμήσεις σε όρους λογιστικής αξίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, για το 2010, οι τρεις συγκεκριμένες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στη 0,63, 0,4 και 0,92 φορά αντίστοιχα. Ειδικά για την Τέρνα Ενεργειακή, παρά τα αδύναμα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, στο τέλος του έτους θα διαθέτει περίπου σε λειτουργία και υπό κατασκευή στην Ελλάδα συνολικά 500 MW.

• Όλες σχεδόν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development και η Eurobank Properties, διαπραγματεύονται με ιδιαίτερα σημαντικά discounts. Παρά το γεγονός πως οι δύο αυτές εισηγμένες είναι τοποθετημένες σε ακίνητα, όπως εμπορικά κέντρα κ.λπ., από το α΄ φετινό εξάμηνο άρχισαν να εγγράφουν τις πρώτες σημαντικές υποαξίες. Για το 2010, οι δείκτες P/BV για τις μετοχές υπολογίζονται στο 0,44 για τη Lamda Development και στο 0,52 για τη Eurobank Properties.

• Ο τίτλος του Υγεία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον κλάδο με P/BV για το 2010 της τάξεως του 0,25. Όπως έχει φανεί από τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα, ο αμυντικός κλάδος της υγείας κατέρρευσε ουσιαστικά με ζημίες στο εξάμηνο και στην πράξη οι αναλυτές διαψεύστηκαν για την αμυντικότητα που υποστήριζαν πως παρουσιάζει.
 
• Τέλος, όσον αφορά στις μετοχές της Autohellas και της Aegean Airlines, βάσει των λογιστικών καταστάσεων του 2009, είναι διαπραγματεύσιμες με P/BV της τάξεως του 0,43 και του 0,78 αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις για φέτος, για την Aegean ο δείκτης P/BV θα αυξηθεί στο 0,98.
 
Όσον αφορά στην Autohellas, η πώληση έναντι 28,9 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, ενώ για την Aegean Airlines το 2010 αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο με μεγάλες ζημίες στο εξάμηνο αλλά και με περικοπές δρομολογίων.


** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 656ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 15 - 19 Οκτωβρίου 2010.

*** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα P/BV 25 τίτλων καθώς και τις αποδόσεις τους στο ταμπλό, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v