Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: "Ένα deal Eurobank-Alpha θα είχε λογική"

Ένα deal μεταξύ της Eurobank και της Alpha Bank θα είχε την καλύτερη λογική τόσο στρατηγικά όσο και από άποψη δημιουργίας αξίας, σύμφωνα με τη UBS, που εκτιμά ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγοραστής θα είναι η Eurobank.

UBS: Ένα deal Eurobank-Alpha θα είχε λογική
Ένα deal μεταξύ της Eurobank και της Alpha Bank θα είχε την καλύτερη λογική τόσο στρατηγικά όσο και από άποψη δημιουργίας αξίας, σύμφωνα με τη UBS, η οποία στην έκθεσή της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη (18/10) τονίζει τις πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες από τις ρυθμιστικές αρχές για συγχωνεύσεις, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Θεωρούμε ότι οι συγχωνεύσεις είναι μια πολύ πιθανή έκβαση τους επόμενους μήνες. Η Eurobank - Alpha Bank είναι η συμφωνία που έχει την καλύτερη λογική για εμάς τόσο στρατηγικά όσο και από άποψη δημιουργίας αξίας".

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει: "΅Μια συγχώνευση θα μπορούσε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με assets 155 δισ. ευρώ, 2.713 καταστήματα και ισχυρή παρουσία σε 10 αγορές. Θα έδινε κυρίαρχο μερίδιο στην ελληνική αγορά και θα βελτίωνε την παρουσία στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, με μερίδιο αγοράς 13% - 14%".

Όπως εκτιμά, "οι συνέργιες θα ήταν σημαντικές, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, δεδομένων της υπερκάλυψης των καταστημάτων και της ενδεχομένως υψηλότερης τιμολογιακής δύναμης στις καταθέσεις".

Σύμφωνα με τη UBS, οι τράπεζες βρίσκονται επίσης υπό πίεση προκειμένου να προχωρήσουν σε "στρατηγικές πρωτοβουλίες". Κατά την άποψη του διεθνούς οίκου, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι υπό μορφή συγχώνευσης, όμως η Eurobank θα ήταν ο αγοραστής καθώς διαθέτει μεγαλύτερο ισολογισμό και, το κυριότερο, ο βασικός μέτοχος, η EFG Group, θα κατέληγε να ελέγχει το σχήμα (με εκτιμώμενο ποσοστό 23%).

Έτσι, σύμφωνα με τη UBS, "στην περίπτωση όπου συμβεί κάτι τέτοιο, η Eurobank μπορεί να προσφέρει premium για τις μετοχές της Alpha Bank, σε αντάλλαγμα τον έλεγχο. Η συμφωνία μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση κεφαλαίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v