Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση από Κεφαλαιαγορά στο ΔΣ της Aspis Capital

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Κεφαλαιαγορά καταθέτοντας μήνυση κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ασπίς Κάπιταλ για διακίνηση κινητών αξιών χωρίς έκδοση ενημερωτικού δελτίου.

Μήνυση από Κεφαλαιαγορά στο ΔΣ της Aspis Capital
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταθέτοντας μήνυση κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ασπίς Κάπιταλ για διακίνηση κινητών αξιών σε μεγάλο αριθμό επενδυτών χωρίς προηγούμενη έκδοση ενημερωτικού δελτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Εξάλλου, με βάση πληροφορίες του euro2day, πέρα από τη μήνυση που αφορά στο ποινικό κομμάτι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει εάν προκύπτουν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, προκειμένου να επιβάλει επιπλέον και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο) στην εταιρία.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής", η υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, που θα επέτρεπε στους υποψήφιους επενδυτές να σχηματίσουν γνώμη για την περιουσία, την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του εκδότη και ως εκ τούτου και για τους πιθανούς κινδύνους της επένδυσης, προβλέπεται στον Νόμο 3401/2005.

Η παραβίαση των σχετικών διατάξεων επισείει ποινή φυλάκισης 3 μηνών και πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ, όμως η σημασία μιας καταδικαστικής απόφασης αποκτά πρόσθετη σημασία κυρίως γιατί θα αποτελέσει πιλότο για μια σειρά αγωγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η διοίκηση της Ασπίς Κάπιταλ. Να σημειωθεί πως η μήνυση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 19 Νοεμβρίου έρχεται ύστερα από πολύμηνες έρευνες για τον τρόπο διάθεσης των ομολόγων της Ασπίς Κάπιταλ, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2010.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, στις 30 Νοεμβρίου 2005 διατέθηκαν μέσω του ασφαλιστικού δικτύου του ομίλου Ασπίς αλλά και του δικτύου της τράπεζας Aspis Bank 153 τοκοφόρες κινητές αξίες καθώς και άλλες 98 μηδενικού επιτοκίου, συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Αποδέκτες ήταν 150 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν συνιστούσαν επενδυτές ειδικού τύπου, έτσι ώστε να γνωρίζουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Αντίστοιχα, στις 23 Ιουνίου 2006 διακινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο 165 τοκοφόρες κινητές αξίες συνολικού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ με αποδέκτες επίσης 150 πρόσωπα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διάθεση συνιστούσε συντονισμένη πρακτική προσέλκυσης του κοινού, με σκοπό τη διάθεση των ομολογιών μέσω του δικτύου του ομίλου Ασπίς, καθώς για κάθε ομολογία ύψους 40.000 ευρώ εισπραττόταν προμήθεια 640 ευρώ.

Οι ομολογίες της Ασπίς Κάπιταλ διατίθεντο σε επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα από το 2005 και μετά με παραπλήσιους όρους και σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμμετείχαν στη διοίκηση των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Ασπίς.

Αντίστοιχα, η Ασπίς Κάπιταλ συνιστούσε οριζόντια δραστηριότητα με τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου, ενώ κατά τον χρόνο της έκδοσης αυτών των τίτλων η Κάπιταλ είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, όταν ο νόμος προέβλεπε ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v