Μerit: Δεν αποκλείει νέα χαμηλά έτους για ΧΑ

Η πιθανότητα να καταγραφούν νέα χαμηλά έτους στο ΧΑ μέσα στον επόμενο μήνα δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ σοβαρή ανοδική αντίδραση μπορεί να υπάρξει εάν διασπαστεί ο Κ.Μ.Ο των 30 ημερών (πέριξ των 1530) εκτιμά η Merit.

Μerit: Δεν αποκλείει νέα χαμηλά έτους για ΧΑ
Η πιθανότητα να καταγραφούν νέα χαμηλά έτους στο ΧΑ (1383 μονάδες στις 8/6) μέσα στον επόμενο μήνα δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ σοβαρή ανοδική αντίδραση μπορεί να υπάρξει εάν διασπαστεί ο Κ.Μ.Ο των 30 ημερών (πέριξ των 1530 μονάδων) εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα μεγάλες πιέσεις δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας που ακολούθησε μια εβδομάδα με αρκετές διακυμάνσεις που έκλεισε πτωτικά κατά 0,3% με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει 2 θετικά και 3 αρνητικά πρόσημα.

Η εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου έστω και μετ’ εμποδίων ήταν σημαντική αλλά μόνο προσωρινά μπόρεσε να ανακόψει τη δυναμική της πτώσης. Η εβδομάδα που διανύουμε κινείται στους ρυθμούς της Ιρλανδίας με τις ανησυχίες για την τύχη της Ευρωζώνης να εντείνονται παρά τη διαφαινόμενη διάσωση της χώρας του βορρά.

Ο Γενικός Δείκτης όπως ήταν αναμενόμενο επέστρεψε στη γνώριμη στήριξη των 1450 μονάδων για τέταρτη φορά φέτος. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης κράτησε με ‘νύχια και με δόντια’ τις 1450 μονάδες βοηθούμενος από τις δηλώσεις από μεριάς της τρόικας για πιθανότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους των 110 δις € και για το ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης δε φαίνεται να υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που θα μπορούσαν να απομακρύνουν την αγορά από αυτά τα επίπεδα με αποτέλεσμα το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακά χαμηλό περίπου 5 μηνών. Παρόλο που οι ελπίδες για μια ανοδική αντίδραση είναι υπαρκτές από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, αφού ο δείκτης έχει αντιδράσει αρκετές φορές φέτος από αυτά τα επίπεδα, οι αναταραχές στην ευρωζώνη και το δυσμενές μακροοικονομικό τοπίο στη χώρα μας δεν μπορούν να τις αναπτερώσουν.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη περιέχει αρκετά αδύναμα σημεία. Ο νέος στόχος για το έλλειμμα του 2010 στο 9,4% και το έλλειμμα του 2011 στο 7,4% κρίνεται ρεαλιστικός αν και αρκετά δύσκολος. Η προσπάθεια που απαιτείται φαίνεται μεγαλύτερη αυτής που καταβλήθηκε για τη μείωση του ελλείμματος για το 2010.

Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί μόνο κατά 5 δισ. ευρώ το 2011, για να επιτευχθεί ο στόχος της του 7,4%, έναντι προσδοκώμενης μείωσης κατά 14,3 δισ. ευρώ για το 2010 αλλά από τη μια κάποιες πηγές εσόδων φαίνεται να έχουν εκτιμηθεί με υπεραισιοδοξία όπως αυτή της έκτακτης εισφοράς και από την άλλη η περικοπή κάποιων δαπανών όπως αυτές που αφορούν την υγεία (ύψους 2,1 δις ευρώ) εξαρτώνται κατά βάση από άλλα υπουργεία. Παράλληλα, η προβλεπόμενη μείωση δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ αναμένεται να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις.

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στον προϋπολογισμό είναι το γεγονός ότι η ύφεση αναμένεται στο -4,2% για το 2010 και στο -3% για το 2011. Η ανοδική αυτή αναθεώρηση μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Στην ανάπτυξη ελπίδες αναθέρμανσης της οικονομίας μπορούν να δοθούν μέσω του ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο για Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη) στο οποίο θα ενσωματωθεί το ΤΕΜΠΜΕ ενώ σημαντικά γεγονότα θεωρούνται η μείωση του φόρου στον τουρισμό στο 6,5% για να αναζωογονηθεί ένας κρίσιμος τομέας της ελληνικής οικονομίας και η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Για το μεσοπρόθεσμο μέλλον εκτιμούμε ότι η εσωστρέφεια της ελληνικής αγοράς θα ελαττωθεί στην περίπτωση που η κρίση στην ευρωζώνη συνεχιστεί, ακόμα και αν έχουμε θετικά αποτελέσματα στον τομέα του εγχώριου ελλείμματος.

Η πιθανότητα να καταγραφούν νέα χαμηλά έτους (1383 μονάδες στις 8/6) μέσα στον επόμενο μήνα δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ σοβαρή ανοδική αντίδραση μπορεί να υπάρξει εάν διασπαστεί ο Κ.Μ.Ο των 30 ημερών (πέριξ των 1530 μονάδων).

Μετά την εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου κρίσιμη θεωρείται η δόση του Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη όλων των δόσεων ύψους 10,9 δισ. ευρώ, καθώς το Μάρτιο λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 10,5 δις ευρώ ενώ τότε μπορεί να κριθεί οριστικά και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Τέλος από τα αποτελέσματα εννεαμήνου είναι φανερό ότι παρά το δυσμενές κλίμα εταιρείες με εξωστρέφεια ως προς τις δραστηριότητες τους παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα στα νούμερα τους (ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, Coca Cola 3E).

Στον τομέα των τραπεζών η Alpha Bank παρουσίασε μια πτώση κατά 60% στα καθαρά της κέρδη εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς με το δείκτη Tier 1στο 11,5% και τις επισφάλειες της να κινούνται σε επίπεδα ανάλογα του προηγουμένου τριμήνου.

Σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τον τραπεζικό τομέα μέσα στις επόμενες ημέρες είναι οι εξής: Marfin Popular Bank (25/11), Τράπεζα Πειραιώς (26/11), Eurobank (29/11), Εθνική Τράπεζα (30/11).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v