Μerit: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο στο ΧΑ

Η διατήρηση πάνω από τις 1545 μονάδες θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για το ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στη Σοφοκλέους.

Μerit: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο στο ΧΑ
Η διατήρηση πάνω από τις 1545 μονάδες θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για το ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού στη Σοφοκλέους, εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση.

H σημαντική αντίδραση του Γενικού Δείκτη τις δυο προηγούμενες εβδομάδες ήταν το αποτέλεσμα ενδείξεων για συντονισμένη δράση από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων με σκοπό τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος στην ευρωζώνη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μια άνοδος κατά 6,37% για το Γενικό Δείκτη την προηγούμενη εβδομάδα και η απομάκρυνση του από επίπεδα τιμών (1351 μονάδες) που συνιστούσαν χαμηλό 13 και πλέον ετών.

Η σύνοδος του Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσης του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης με σκοπό τη διάσωση των χωρών που βρίσκονται ή θα βρεθούν μπροστά σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν αλλά μετατέθηκαν πιθανότατα για τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και αυτά της Πορτογαλίας (άνοδος εβδομάδας 2,7% για τον PSI) και της Ισπανίας (άνοδος εβδομάδας 4,28% για τον IBEX) προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις. Μέχρι στιγμής, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, τα πάντα είναι ρευστά εν μέσω πληθώρας σεναρίων.

Αυτό που φαίνεται να κλειδώνει ως τώρα είναι η επιμήκυνση του χρέους των 110 δις ευρώ ίσως και με χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον, πράγμα που σηματοδοτεί από μόνο του μια σημαντική εξέλιξη. Για το υπόλοιπο μέρος του χρέους συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες το σενάριο επαναγοράς των ομολόγων, είτε από έναν ενισχυμένο Μηχανισμό στήριξης, είτε από το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με το Μηχανισμό.

Πιθανότατα, μια επιμήκυνση ενός σημαντικού μέρους του χρέους πέραν των 110 δις η οποία δεν θα αφορά τίτλους βραχυπρόθεσμης και πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας θα προηγηθεί της επαναγοράς.

Προϋπόθεση βέβαια για την υλοποίηση των παραπάνω είναι η σημαντική ενίσχυση του Μηχανισμού, κάτι που θεωρεί αναγκαίο και το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του. Η έξοδος του ταμείου του μηχανισμού στις αγορές την Τρίτη για πενταετή ομόλογα ήταν πάντως άκρως επιτυχημένη. Από τη μεριά της η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει ότι ‘αξίζει΄ τη διάσωση με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Το κλιμάκιο της τρόικας φτάνει την Πέμπτη στην Ελλάδα με σκοπό τον έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως την προτροπή σε καινούριες με σκοπό την έγκριση της 4ης δόσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την Δευτέρα την αντίσταση των 1545 μονάδων ενώ την Τρίτη πραγματοποιήθηκε κατοχύρωση κερδών κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από τον Ιανουάριο του 2010 η διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών (πέριξ των 1565 μονάδων).

Η διατήρηση πάνω από το συγκεκριμένο σημείο θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ενδείξεις για το ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού. Βέβαια η τεχνική ανάλυση δεν έχει επιβεβαιωθεί στον ελληνικό δείκτη αρκετές φορές την τελευταία διετία και είναι πρόωρο να πούμε ότι έλαβε τέλος το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 ή ότι οι 1350 μονάδες που κατεγράφησαν στις 11/1 θα αποτελέσουν και χαμηλά έτους για το 2011. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η λύση που κυοφορείται υλοποιηθεί και δεν αποκλείεται μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα.

Ένα στοιχείο που συνηγορεί στο ανοδικό σενάριο είναι οι αυξημένοι όγκοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αν το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίσει να είναι αυξημένο επόμενα σημεία στόχοι θεωρούνται οι 1625 και οι 1645 μονάδες (τρέχοντα υψηλά τετραμήνου).

Τέλος, θετικά στοιχεία που συνηγορούν στη διατήρηση της εγχώριας ανόδου αποτελούν: α) η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, β) η έγκριση του Νομοσχεδίου για την αγορά παιγνίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο το δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξεως των 700 εκ. ευρώ για το 2011, και γ) η διαφαινόμενη επιτυχία των ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v