3Ε: Στα 21 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Merit

Η Merit ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζει την κάλυψη της COCA COLA 3E διατηρώντας τη σύσταση HOLD και αυξάνοντας την τιμή στόχο στα €21,00 από τιμή στόχο €20,60.

3Ε: Στα 21 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Merit
Η Merit ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζει την κάλυψη της COCA COLA 3E διατηρώντας τη σύσταση HOLD και αυξάνοντας την τιμή στόχο στα €21,00 από τιμή στόχο €20,60.

Ο όμιλος της Coca Cola 3Ε με παρουσία σε 28 χώρες είναι ελάχιστα εξαρτημένος από την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή αμυντική επιλογή για τους επενδυτές.

Τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα και σε αυτό συνέβαλλαν κυρίως οι αναδυόμενες αγορές. Η ύφεση σε πολλές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Coca Cola 3E έχει επηρεάσει την κατανάλωση αναψυκτικών και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πτώση του όγκου πωλήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές και την οριακή αύξηση στις αναπτυσσόμενες στο σύνολο του έτους. Στο έτος που πέρασε οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για την αγορά αναψυκτικών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ειδικότερα, η εταιρεία έχει επιδοθεί στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια διατήρησης του μεριδίου αγοράς, με απώλειες όμως όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους.

Αντίθετα, η ανάκαμψη των οικονομιών κάποιων αναδυόμενων αγορών σε συνδυασμό με την επιτυχημένη στρατηγική του ομίλου οδήγησαν σε μια αύξηση των πωλήσεων (όγκος) κατά 9% στο τρίμηνο και κατά 6% στο έτος.

Παράλληλα, μια θετική εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η άνοδος στις τιμές οδήγησε σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα έσοδα του τομέα (+17% στο τρίμηνο και +14% στο έτος). Στα θετικά της χρήσης συγκαταλέγεται η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε Ρωσία, Ουκρανία, Ελβετία και Τσεχία.

Σε επίπεδο ομίλου στο σύνολο του έτος κρίνεται θετικό ότι οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν οριακά κατά 1%. Παράλληλα, η αύξηση των εσόδων κατά 4% και η μικρή βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των εξόδων οδήγησαν σε μια αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 1% στο έτος.

Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 4% οφείλεται και σε σημαντικά έξοδα αναδιάρθρωσης που πρόκειται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον. Τέλος, στο ίδιο διάστημα, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 6%, παρά τη μείωση που υπέστησαν στο τελευταίο τρίμηνο λόγω σημαντικών εξόδων αναδιάρθρωσης.

Τα μελλοντικά έσοδα του ομίλου θα εξαρτηθούν πολύ από το κατά πόσον η ανάπτυξη του κλάδου των αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών θα ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών που θα βγαίνουν σιγά σιγά από την ύφεση. Για το 2011, αναμένουμε μια μεσαίας τάξης μονοψήφια αύξηση στα έσοδα και στα κέρδη παρά τα αρνητικά μηνύματα από κάποιες αγορές και το γεγονός ότι τα κέρδη από συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αναμένονται τόσο υψηλά όπως το 2010. Από το σύνολο του ομίλου βλέπουμε μεγαλύτερη δυνατότητα στις αναδυόμενες αγορές όπου υπάρχουν περιοχές που τα προϊόντα της Coca Cola δεν έχουν ακόμα μεγάλη διείσδυση.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη για το τρέχον έτος αναμένουμε σε Ρωσία, Ουκρανία, Νιγηρία , Ελβετία, Τσεχία και Βαλτικές χώρες, αναφέρει η Merit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v