Εθνική Sec: Σε πρώτο πλάνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το έγκαιρο, αποδοτικό και φιλικό προς τις αγορές άνοιγμα των αγορών ενέργειας και τυχερών παιχνιδιών, αναφέρει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Εθνική Sec: Σε πρώτο πλάνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ
Η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το έγκαιρο, αποδοτικό και φιλικό προς τις αγορές άνοιγμα των αγορών ενέργειας και τυχερών παιχνιδιών, αναφέρει η Εθνική Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της (19/4).

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί φέτος, το 2011, καθώς και στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το 2012.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, η χρηματιστηριακή δεν αποκλείει την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες επενδυτές πριν από την πώληση των μετοχών. Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνει, βελτιώνει την ορατότητα αναφορικά με την αξία μεγάλου μέρους του ενεργητικού της ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να θεωρηθεί θετική εξέλιξη υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καθιερώσει το νέο πλαίσιο που θα διέπει τα τυχερά παιχνίδια το 2011. Ωστόσο, η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, σημειώνει η χρηματιστηριακή. 

Τα ρίσκα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Οι αντιδράσεις των σωματείων: Αρκετές κρατικές εισηγμένες εταιρίες (με πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις αυτές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) έχουν ισχυρά συνδικάτα (με παρουσία στα Δ.Σ. των εταιριών) και πολύ σφιχτές εργασιακές πρακτικές. Η μείωση της κρατικής συμμετοχής και οι προσπάθειες εφαρμογής πιο ευέλικτων μορφών εργασιακών σχέσεων είναι πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπες με σημαντικές αντιστάσεις και ενδέχεται να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για νέες συλλογικές συμβάσεις. 

Αντιδράσεις τοπικών φορέων: Εμπόδια στην αξιοποίηση ή στην απευθείας πώληση δημόσιας γης ενδέχεται να φέρουν διάφοροι φορείς και τοπικές κοινωνίες, που τείνουν να αντιτίθενται σε έργα μεγάλης κλίμακας με βάση κυρίως περιβαλλοντικές ανησυχίες. Επίσης, η απουσία καταγραφής του συνόλου της δημόσιας γης αναμένεται να επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις. 

Άνοιγμα αγορών ηλεκτρισμού - τυχερών παιχνιδιών: Η επιτυχής διάθεση μεριδίων στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ θα απαιτούσε ορατότητα στην αποτίμηση, στους κύκλους εργασιών και στη δομή των εν λόγω αγορών. 

Άλλες αβεβαιότητες σχετίζονται με τα υψηλά κόστη καυσίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια, που αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τράπεζες.   


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v