Merit: Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι τράπεζες

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν αρνητικά όσο τα σενάρια αναδιάρθρωσης διαψεύδονται μόνο με δηλώσεις και όχι από την επιτυχία των δημοσιονομικών, σημειώνει η Merit. Πώς βλέπει ιδιωτικοποιήσεις.

Merit: Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι τράπεζες
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν αρνητικά όσο τα σενάρια αναδιάρθρωσης διαψεύδονται μόνο με δηλώσεις και όχι από την επιτυχία των δημοσιονομικών, σημειώνει η Merit.  

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε τακτική ανάλυσή της για την αγορά, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ελληνικοί δείκτες την προηγούμενη εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναγγελία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής με παράλληλη αναβολή της εξειδίκευσης των μέτρων ανά υπουργείο. Η αγορά δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από τις ανακοινώσεις με αποτέλεσμα την απώλεια διαδοχικών στηρίξεων στην αρχή αυτής της εβδομάδας.

Παράλληλα, η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε με μια διόγκωση των σεναρίων αναδιάρθρωσης από διάφορους κύκλους στο εξωτερικό και το εσωτερικό ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Το γεγονός αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της απόκλισης που παρουσιάζεται μεταξύ των στόχων για έσοδα και έλλειμμα και των νούμερων που ανακοινώνονται. Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια διαψεύστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ήταν αρκετά για να εκτοξευθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και τα CDS σε πρωτόγνωρα επίπεδα και να δεχθούν μεγάλες πιέσεις οι τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε τη Δευτέρα σε χαμηλά 14 ετών ενώ η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς , η Αγροτική και η Marfin κατέγραψαν νέα χαμηλά.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν αρνητικά όσο τα σενάρια αναδιάρθρωσης διαψεύδονται μόνο με δηλώσεις και όχι από την επιτυχία των δημοσιονομικών της χώρας. Ένα πιθανό σενάριο άμεσης αναδιάρθρωσης με ένα μεσαίας τάξεως haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως του 30% θα ανάγκαζε τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ περίπου.

Αντίθετα, το σενάριο της φιλικής αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση ίσως και με μείωση του επιτοκίου για το παλαιό χρέος θα είχε ελαφρύτερες συνέπειες και δεν πρέπει να αποκλειστεί έστω σαν σκέψη αυτή τη στιγμή.

Η αναδιάρθρωση με haircut στα ομόλογα, παρά το προφανές όφελος που έχει, κρύβει αρκετούς κινδύνους: α) άμεσο κίνδυνο για τα κεφάλαια των τραπεζών, β) έμμεσο για τις καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύφεση στην οικονομία, γ)πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, δ) πιθανές νέες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας σαν δανειολήπτη που μπορεί να την οδηγήσει για πολλά χρόνια εκτός αγορών.

Πλέον μετά τη μικρή ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά της Δευτέρας η βραχυπρόθεσμη στήριξη για το γενικό δείκτη του ΧΑ εντοπίζεται στις 1420 μονάδες. Αν όμως ενταθούν τα σενάρια και δεν τεθεί κάποιο φρένο στα spreads των ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα δούμε κάποια στιγμή και νέα χαμηλά έτους που συμπίπτουν με χαμηλά 13,5 ετών.

Σε αυτά τα επίπεδα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η τεχνικής φύσεως αντίδραση το πολύ όμως μέχρι τη ζώνη των 1480-1520 μονάδων. Η πτώση του Γενικού Δείκτη άλλωστε μπορεί να συγκρατηθεί από μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ αλλά και από μετοχές που δείχνουν μεγάλη σταθερότητα όπως η Coca Cola 3E, ο Τιτάν και τα ΕΛΠΕ.

Παρ’ όλα αυτά το αρνητικό momentum θα μπορούσε να αντιστραφεί μόνο με μια διάσπαση των 1550 μονάδων που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες βραχυπρόθεσμα δεδομένου και των χαμηλών τζίρων που χαρακτηρίζουν συνήθως τις εβδομάδες πριν και μετά το Πάσχα.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε είναι αρκετά φιλόδοξο, όπως αναμενόταν, καθώς ήταν ο μόνος δρόμος για την εισροή στα δημόσια ταμεία 50 δις ευρώ ως το 2015 που ήταν εξ’ αρχής ο στόχος του υπουργείου. Χρηματιστηριακό ενδιαφέρον από το πρόγραμμα υπάρχει ιδιαίτερα για τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

Η εκχώρηση ολόκληρης της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΠΑΠ το 2012 προκαλεί μια μικρή έκπληξη καθώς το δημόσιο λαμβάνει υψηλά μερίσματα από την εταιρεία ενώ ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση τους ίσως να σημάνει και τέλος στο μονοπώλιο του, ενώ η εκχώρηση ποσοστού της ΔΕΗ παρά τις αντιδράσεις κρίνεται αναμενόμενη όπως και αυτή του ΟΤΕ.

Από τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς άμεσο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον ξεχωρίζουμε την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ μια εταιρεία με καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ για το 2010, την πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ.

Παράλληλα με το παραπάνω σχέδιο, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνει και μέτρα 26 δις ευρώ που δεν εξειδικεύθηκαν ανά υπουργείο. Συγκεκριμένα, από τα 23 δις ευρώ που αφορούν την περίοδο 2012-2015, 14 δις θα προέλθουν από περικοπές δαπανών και 9 δις από αυξήσεις εσόδων. Από αυτά τουλάχιστον το 60% θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του ελλείμματος στο 3% ενώ τα υπόλοιπα για αποπληρωμή τόκων.

Το Υπουργείο εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη για το 2012 παρά το ότι τα επιπλέον μέτρα θα δράσουν υπέρ της ύφεσης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για όλη την τετραετία. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει κορύφωση της ανεργίας μέσα στο 2012 που για τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,1%.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2011. Συγκεκριμένα, η ύφεση εκτιμάται στο 3% ή λίγο περισσότερο, η ανεργία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 15%, ο πληθωρισμός το 3,25%, η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ. Τέλος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v