Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: "Εγκλωβισμένος" σε ανοδικό κανάλι

Παρά το υπερδεκαετές ανοδικό ράλι στο κίτρινο μέταλλο, όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές επιβεβαιώνουν αυτούς που υπεδείκνυαν τον χρυσό ως το απόλυτο και πιο ασφαλές "bet" για τα επόμενα χρόνια.

Χρυσός: Εγκλωβισμένος σε ανοδικό κανάλι
Παρά το υπερδεκαετές ανοδικό ράλι που πραγματοποιεί το κίτρινο μέταλλο, όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές σπεύδουν να επιβεβαιώσουν όλους αυτούς που μετά την επίσημη κατάρρευση της Lehman Brothers (14/9/2008) υπεδείκνυαν τον χρυσό ως το απόλυτο και πιο ασφαλές "bet" για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Επίσης, οι φόβοι για την κρίση χρέους και η πεποίθηση ότι το παζλ των υπερχρεωμένων κρατών θέλει ακόμα πολλά κομμάτια για να συμπληρωθεί, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δείχνουν να παροτρύνουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στο πολύτιμο μέταλλο.

Η επόμενη φούσκα θα είναι το κρατικό χρέος. Καταρρέει το χρηματοοικονομικό μοντέλο βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις δίνουν υποσχέσεις στους πολίτες, και κατόπιν έρχονται οι αγορές και τους εξηγούν ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν πρέπει να εκπληρωθούν.

Ως αποτέλεσμα, καθώς τα εθνικά νομίσματα "αποκαλύπτουν" σταδιακά τις αδυναμίες τους το ένα μετά το άλλο, τα επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται από νόμισμα σε νόμισμα και σε κάθε τέτοιο κύκλο ένα μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται στον χρυσό. Κι έτσι το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι όλων των νομισμάτων, απλώς γιατί ο χρυσός είναι το μοναδικό νόμισμα που οι πολιτικοί δεν μπορούν να τυπώσουν.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, μία μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η αγορά οδεύει σε ένα σημείο στο οποίο η τιμή που θα πληρώνει κάποιος για να αποκτήσει χρυσό δεν θα έχει τόση σημασία, όσο η ίδια η δυνατότητά του να αποκτήσει το πολύτιμο μέταλλο σε φυσική μορφή.

Εδώ ίσως αξίζει υποσημείωσης η άποψη ορισμένων αναλυτών που προβλέπουν ότι το κόστος εξόρυξης θα ανέρχεται στα 1.400 δολάρια η ουγκιά το 2015.

Στο σύνολό τους σχεδόν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη πιστεύουν ότι ο χρυσός θα είναι το πιο σημαντικό απόθεμα στα θησαυροφυλάκιά τους μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει τη θεαματική αλλαγή της επίσημης συμπεριφοράς έναντι του κίτρινου μετάλλου. Επί δύο δεκαετίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν καθαροί πωλητές χρυσού, αλλά αυτή η τάση έχει ανατραπεί δραματικά.

"Μόνο ο χρυσός είναι χρήμα", έλεγε ο Τζον Πίρμοντ Μόργκαν και οι ανά τον κόσμο κεντρικοί και εμπορικοί τραπεζίτες παρακολουθούν με κομμένη ανάσα το πείραμα της Fed, καθώς για πρώτη φορά μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκαν με τέτοια επιθετικότητα πρακτικές "ποσοτικής χαλάρωσης" από την ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη, προκαλώντας έντονες διαφωνίες ακόμη και μέσα στους κόλπους της FOMC. "Αν το πείραμα επιτύχει, αποχαιρετούμε την ύφεση, αν κάτι πάει στραβά, θα κλονιστούν τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το ξέρουμε μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, με την απόφαση του Νίξον το 1971", τονίζουν οι ανησυχούντες, που βλέπουν την αγορά κατοικίας να μην ανακάμπτει στις ΗΠΑ και την ανεργία σε απίστευτα υψηλά επίπεδα.

Όσο χρήμα και αν έχει διοχετευτεί ως τώρα στο σύστημα από τη Fed, μπορεί να κρατά χαμηλά τα επίπεδα των επιτοκίων και να συγκρατεί τεχνητά τις αξίες των μετοχών στη Wall Street, αλλά τελικά παραμένει εγκλωβισμένο στις τράπεζες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες καταγεγραμμένες ή αναμενόμενες ζημίες, ενώ βρίσκουν όλο και λιγότερες δυνατότητες διοχέτευσης πιστώσεων, αφού οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν ζητούν δάνεια, λόγω της ύφεσης, ή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ως δανειολήπτες.

Με απλά λόγια, η ρευστότητα που αφειδώς διοχετεύει η Fed αρχίζει να κλονίζει την εμπιστοσύνη στο δολάριο, το οποίο δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε… κουρελού, μόνο επειδή όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολουθούν κατά πόδας τη Fed, διοχετεύοντας επίσης μεγάλες ποσότητες ρευστότητας στις ασθενείς οικονομίες, επισημαίνουν οι "υποψιασμένοι".

Την εξαγορά 100 μετρικών τόνων χρυσού ετησίως στην εγχώρια αγορά για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας Georgy Luntovsky. Σημειώνεται πως το 2010 η Ρωσία αύξησε τα αποθέματά της 23,9% στους 790 τόνους, ή 25,4 εκατ. ουγκιές.

"Εκρηκτικό" χαρακτηρίζει τον ρυθμό αύξησης στην Κίνα της ζήτησης για φυσικό χρυσό και για επενδύσεις που σχετίζονται με το πολύτιμο μέταλλο σε δηλώσεις του στο Reuters ο αναπληρωτής επικεφαλής του σχετικού τμήματος της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Zhou Ming.

"Καθώς οι Κινέζοι γίνονται πλουσιότεροι, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους και ο χρυσός αποτελεί την κατάλληλη αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού", ανέφερε o Zhou Ming.

Η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού αγόρασε σχεδόν 100 τόνους χρυσού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2011, προστιθέμενη στον κατάλογο των αναδυόμενων οικονομιών που στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο για να επιτύχουν μεγαλύτερη διασπορά έναντι του πτωτικού δολαρίου.

Η αγορά ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία. Το μέγεθος, αξίας 4,6 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές, αντιστοιχεί στο 3,5% της ετήσιας εξόρυξης χρυσού σε όλο τον πλανήτη.

Σε συνεχή ιστορικά υψηλά η τιμή του χρυσού, αν και εξακολουθεί να απέχει από την κορυφή εάν αφαιρεθεί η επίδραση του πληθωρισμού, σημειώνει ο Evy Hambro, διαχειριστής στο World Gold fund του BlackRock Global Fund (BGF), σε ανάλυση με τίτλο "Το δίλημμα των επενδυτών: μήπως χάνω μια 'χρυσή' ευκαιρία;".

Ο χρυσός, ένα από τα πιο παλαιά μέσα συναλλαγών στον κόσμο, είναι ένα επενδυτικό προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία το διαφοροποιούν από την ευρύτερη κατηγορία των εμπορευμάτων και οδηγούν, συνήθως, σε παρερμηνείες σχετικά με τη συμπεριφορά του στις αγορές, σημειώνει ο Evy Hambro της BlackRock.

Παρόλο που ορισμένοι ίσως θεωρούν ότι η τιμή του χρυσού δεν είναι παρά "ένας ταύρος που εμπνέεται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τρέχει", το γεγονός είναι ότι το πολύτιμο αυτό μέταλλο, για μια σειρά λόγους, καταγράφει σημαντικά κέρδη κάθε χρόνο, εδώ και μια δεκαετία, καθώς είναι ένα αυθύπαρκτο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν συνδέεται με καμία υποχρέωση κάποιου τρίτου μέρους.

Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμηθούν πως ό,τι εγγράφουν στο ενεργητικό των χαρτοφυλακίων τους βρίσκεται ταυτόχρονα και στη στήλη των υποχρεώσεων του ισολογισμού ενός τρίτου, σε κάποια από τις αγορές του κόσμου. Και είναι η αστάθεια καθενός από αυτούς τους ισολογισμούς που έχει προκαλέσει τόσο πολλές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εδώ, το βασικό είναι ότι ο χρυσός αποτελεί στοιχείο του ενεργητικού (asset) ενός επενδυτή, χωρίς όμως να εγγράφεται στις υποχρεώσεις (liabilities) κάποιου άλλου, γεγονός που είναι ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή.

Καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία των ισοτιμιών, τη νομισματική πολιτική αλλά και το τραπεζικό σύστημα ορισμένων τουλάχιστον χωρών δημιουργούν ερωτηματικά και η πιθανότητα να συνεχίσουν να το κάνουν για αρκετό καιρό παραμένει μεγάλη, οι επενδυτές σε διάφορες αγορές ίσως αρχίσουν να ρευστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε σκληρά προϊόντα, όπως ο χρυσός.

Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν και φαίνεται να εκτυλίσσεται και τώρα, καθώς η Αίγυπτος πρόσφατα προχώρησε στην απαγόρευση οποιασδήποτε εξαγωγής χρυσού, ενώ, όπως φημολογείται, το Ιράν έχει κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού που διέθετε, για να προστατευτεί από τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο χρυσός δεν είναι απλώς ένα commodity. Ο χρυσός είναι χρήμα. Γι’ αυτό και στα dealing desks των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου είναι διαπραγματεύσιμος στο τμήμα συναλλάγματος και όχι στο τμήμα εμπορευμάτων.

Τα νομίσματα θα συνεχίσουν να υποτιμούνται έντονα έναντι του χρυσού. Όπως έχει πει και ο Αμερικανός οικονομολόγος Milton Friedman, "οι λαοί θα καταστρέφονται ανεπαίσθητα με το πέρασμα του χρόνου από τη διαρκή υποτίμηση των νομισμάτων τους, λόγω της υπερβολικής ποσότητας χρήματος".

Ο χρυσός, όπως και κάθε εμπόρευμα, αποτιμάται σε δολάρια και αυτό από μόνο του είναι η εξήγηση ενός μόνο μέρους της πραγματικότητας. Η συνεχής υποτίμηση του δολαρίου οδηγεί σε άνοδο το πολύτιμο μέταλλο. Η Κίνα διαθέτει πάνω από τρία τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί την ανάγκη για αντιστάθμιση και το μοναδικό αντισταθμιστικό εργαλείο είναι ο χρυσός.

Εκτιμήσεις για την πορεία του χρυσού είναι δύσκολο να γίνουν, αφού βρίσκεται σε επίπεδα όπου δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ πριν. Επομένως, προβλέψεις μπορούν να γίνουν μόνο εμπειρικά.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δραστηριότητα, καθώς ο χρυσός μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον Robert McEwen, επικεφαλής της U.S. Gold Corp. Euro Pacific, και να αναρριχηθεί στα 5.000 δολάρια τα επόμενα 3 - 4 χρόνια. Ο αναλυτής της εταιρίας, Michael Pento, προέβλεψε ορθά το ράλι του χρυσού την τελευταία 2ετία.

Από την άλλη, ο McEwen προσθέτει: "Όταν έχεις χρέος δεν διαθέτεις μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Η Κίνα θέλει να αποδείξει ότι το δικό της νόμισμα έχει καλύτερη στήριξη από το αμερικανικό".

Η Κίνα, με το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματά της να φτάνει μόλις στο 1,6%, εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς χρυσού αξίας άνω του ενός τρισ. δολαρίων, όπως υποστηρίζει ο Pento, ο οποίος δηλώνει πως "η Κίνα θέλει να καταστεί διεθνής παίκτης και ως εκ τούτου θα πρέπει να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό".

"Οι μόνοι εχθροί του χρυσού είναι τα επιτόκια όταν αυξάνονται και οι ισορροπημένοι προϋπολογισμοί", υποστηρίζει ο Pentο.

Εξάλλου, άνοδο 30% έως τον Ιανουάριο του 2012 στις τιμές του χρυσού αναμένει ο Hal Lehr, διαχειριστής της Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εκτιμώντας ότι οι τιμές του μετάλλου θα συνεχίσουν να βρίσκουν στήριξη στην τάση των επενδυτών για αναζήτηση "ασφαλών καταφυγίων". "Είμαι αισιόδοξος για τον χρυσό, παρά τα τρέχοντα επίπεδα", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το μέταλλο θα μπορούσε να είναι διαπραγματεύσιμο ακόμα και στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων αυξήθηκαν κατά 400% το προηγούμενο έτος. Ο μήνας Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε "ο καλύτερος μήνας στην ιστορία της αγοράς".

Επίσης, οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων, στις ΗΠΑ, σημειώνουν μέχρι στιγμής τον Μάιο την υψηλότερη επίδοσή τους σε μηνιαία βάση τον τελευταίο χρόνο εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πώλησης των εμπορευμάτων από το 2008, σημάδι ότι το μεγαλύτερο ράλι χρυσού τις τελευταίες εννέα 10ετίες θα συνεχίσει, αν οδηγός είναι η ιστορία. Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ είχε πουλήσει 85.000 ουγκιές χρυσών νομισμάτων (American Eagle) από την 1η Μαΐου, καθώς ο δείκτης S&P GSCI Index (24 πρώτων υλών) είχε υποχωρήσει κατά 9,9%.

Την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, η τιμή του χρυσού ανατιμήθηκε κατά 21% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί κατά 17% και θα ανέλθει στα $1,750/ουγκιά έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2012, με βάση εκτιμήσεις 31 αναλυτών, επενδυτών και επαγγελματιών της αγοράς.

Άνοδο 11% σημείωσε η παγκόσμια ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2011 λόγω της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες αναμένεται να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον στην αγορά για το υπόλοιπο του έτους, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ανήλθε σε 981,3 μετρικούς τόνους από 881,0 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αναφέρει το συμβούλιο στην τελευταία έκθεση για τις τάσεις στην αγορά.

Η επενδυτική ζήτηση σημείωσε άλμα 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στους 310,5 τόνους, λόγω της αύξησης κατά 62% στις αγορές χρυσών ράβδων που έφτασαν τους 280,4 τόνους. Η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα έφτασε τους 366,4 τόνους, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο, σημειώνοντας άνοδο 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, έμπειροι παρατηρητές της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η Δύση αντιμετωπίζει τα πολύτιμα μέταλλα ως μέσο εναλλακτικής επένδυσης και οι αυξήσεις των τιμών τους θεωρούνται ενδείξεις μελλοντικής οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Αντίθετα, η Ανατολή αντιμετωπίζει τον χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v