Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D. Bank: Χαμηλότερες τιμές για ελληνικές τράπεζες

Σε νέες υποβαθμίσεις ελληνικών και κυπριακών τραπεζών προχωρά η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου, όπου επισημαίνει τον κίνδυνο με το κρατικό χρέος, την απομόχλευση και την αύξηση των προβλέψεων.

D. Bank: Χαμηλότερες τιμές για ελληνικές τράπεζες
Σε νέες υποβαθμίσεις ελληνικών και κυπριακών τραπεζών προχωρά η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου, όπου επισημαίνει τον κίνδυνο με το κρατικό χρέος, την απομόχλευση και την αύξηση των προβλέψεων.

Αναλυτικά, στα 3,7 από 4,5 ευρώ περικόπτεται η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ στo 1,1 από 1,3 ευρώ προηγουμένως τίθεται η νέα τιμή-στόχος για την Πειραιώς.

Η νέα τιμή-στόχος της Κύπρου είναι στα 2,8 από 3,3 ευρώ, ενώ αμετάβλητες μένουν οι τιμές για τη Marfin Popular (0,8 ευρώ) και την Αγροτική (0,4 ευρώ). Η τιμή για τη Eurobank τίθεται στα 4,1 ευρώ, ενώ για την Εθνική ισχύει απαγόρευση αξιολόγησης από την Deutsche Bank.
 
Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "hold" για τις Alpha, Πειραιώς, Τρ. Κύπρου, Marfin Popular και "sell" για την Αγροτική. Για τη Eurobank η σύσταση τίθεται επίσης σε "hold", ενώ για την Εθνική Τράπεζα ισχύει η απαγόρευση λόγω συνεργασίας. 

Η Deutsche Bank προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 46% το 2011 και κατά 13% το 2012.

Η πιθανότητα κάποιας αναδιάρθρωσης χρέους έχει αυξηθεί, επισημαίνεται στην έκθεση, κάτι που θέτει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκτός επενδυτικού ορίζοντα. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, εκτίμηση της Deutsche Bank είναι ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα στηρίξουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η Ελλάδα το 2012 και ίσως το 2013 υπό όρους που θα έχουν να κάνουν με τη λιτότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι τελικές αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι κύριες τάσεις κατά την Deutsche Bank περιελάμβαναν τη δανειακή απομόχλευση, την αδυναμία στα καθαρά έσοδα από τόκους, την καλύτερη επίδοση από συναλλαγές, την περικοπή κόστους και την άνοδο των κακών χρεών. 

Τα σενάρια της αναδιάρθρωσης

H Deutsche Bank βλέπει δύο σενάρια αναφορικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ένα θα περιλαμβάνει "κούρεμα" για όλους ανεξαιρέτως τους ομολογιακούς τίτλους, ενώ το άλλο θα εξαιρεί τους τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης και αυτούς που δόθηκαν στις τράπεζες υπό μορφή ενίσχυσης. Και στα δύο σενάρια, ο οίκος υποθέτει ότι υπάρχει "haircut" της τάξης του 50%.

Στο πρώτο σενάριο, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η συνολική επίδραση θα είναι στα 21,2 δισ. ευρώ και το κεφάλαιο που "λείπει" για το μίνιμουμ όριο κεφαλαίων του 7% που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ θα φτάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Ο οίκος θεωρεί ακόμη ότι το ελληνικό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα μπορούσε να καλύψει "κούρεμα" της τάξης του 44%.

Στο δεύτερο σενάριο, για "κούρεμα" της τάξης του 50%, η συνολική επίπτωση θα είναι στα 14,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα για το 7% θα είναι στα 6,2 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό ταμείο σταθερότητας θα μπορούσε να καλύψει "κούρεμα" της τάξης του 60%. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v