Merit: Σημαντική αντίσταση οι 1.340 μονάδες

Επιζήμια για την ελληνική αγορά η στάση αναμονής σε μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους, τονίζει η Merit ΑΕΠΕΥ, σημειώνοντας ότι οι 1.340 μονάδες αποδεικνύονται για τον ΓΔ σημαντική αντίσταση.

Merit: Σημαντική αντίσταση οι 1.340 μονάδες
Επιζήμια για την ελληνική αγορά η στάση αναμονής σε μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους, τονίζει η Merit ΑΕΠΕΥ, σημειώνοντας ότι οι 1.340 μονάδες αποδεικνύονται για τον ΓΔ σημαντική αντίσταση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, σημαντική άνοδο ύψους 5,43% κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. που βασίστηκε στην προώθηση μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από μια μερίδα των Ευρωπαίων εταίρων και παρά την υποβάθμιση από τη Moody’s στην κατηγορία Caa1 που έλαβε χώρα την Τετάρτη.

Το φημολογούμενο σχέδιο διάσωσης προς την Ελλάδα μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει το σημαντικό νέο που περίμενε η αγορά για να ξεκολλήσει από τα χαμηλά 14 ετών που βρέθηκε πρόσφατα (1240 μονάδες).

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα χρηματική βοήθεια 80-100 δις ευρώ για κάλυψη των δανειακών αναγκών μέχρι και το 2014, ενώ προαπαιτούμενο από τη Γερμανική πλευρά για να συναινέσει θεωρείται η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν στα επόμενα 2-3 έτη με ομόλογα που λήγουν αργότερα, στα πρότυπα του ’μοντέλου της Βιέννης’.

Η λύση αυτή φαίνεται να προκρίνεται αφού δεν μπόρεσαν να αλλάξουν γνώμη όσοι ήταν αντίθετοι με μια επιμήκυνση μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Olli Rehn δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σημαντικό για να υπάρξει πράγματι αλλαγή τάσης είναι να ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο αλλά και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της 5ης δόσης. Η συμφωνία δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να καμφθούν πολλές αντιδράσεις.

Επίσης η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας πάνω σε βασικές αρχές του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι κάτι που το επιζητούσαν πολλοί επενδυτές για να προβούν σε αγορές αλλά μια πιθανή πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και καθυστερήσεις στην ψήφιση του μπορούν να επιδράσουν αρνητικά την ελληνική αγορά.

Παράλληλα, θα πρέπει να πειστούν και οι οίκοι αξιολόγησης για το ότι η εθελοντική διακράτηση ομολόγων δεν αποτελεί ‘’πιστωτικό γεγονός’’ (credit event) για να μην έχουμε υποβαθμίσεις της χώρας μας σε βαθμίδες πιο κάτω και από αυτήν της τελευταίας υποβάθμισης από τη Moody’s, όπως απείλησε πρόσφατα η Fitch.

Η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s εκτός από το ότι λειτουργεί σαν μηχανισμός πίεσης για εξεύρεση κάποιας δραστικής λύσης είναι και μια προαναγγελία κάποιας λύσης με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους το 2010 και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πετύχει ούτε εκείνους που έχει θέσει για το 2011. Η ανακοίνωση του οίκου σχετίζεται κυρίως με την σημαντική απόκλιση από τους στόχους για τα έσοδα στο πεντάμηνο, που ανέρχεται σε περίπου 2,6 δις ευρώ. Θετικό αντίθετα μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δεν απομακρύνθηκαν μαζικά κεφάλαια από την ελληνική αγορά μετά την υποβάθμιση.

Προς το παρόν η στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα αποδεικνύεται επιζήμια για την ελληνική αγορά, όπως φαίνεται στις συνεδριάσεις της τρέχουσας βδομάδας. Σημαντική αντίσταση αποδεικνύονται πλέον οι 1340 μονάδες, ενώ αν οι αρνητικές ειδήσεις υπερτερήσουν σε σχέση με τις θετικές στις 2 εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την κρίσιμη εβδομάδα 20-24 Ιουνίου (Eurogroup- Σύνοδος Κορυφής) και η πτώση συνεχιστεί, σημαντικό θα είναι να διατηρηθεί η στήριξη των 1240 μονάδων.

Σημαντικός καταλύτης για τη συνέχεια ίσως αποδειχθεί η δέσμευση ορισμένων ισχυρών αξιωματούχων για βοήθεια στην Ελλάδα παρά το υψηλό κόστος. Η αποφυγή ενός φαινομένου ντόμινο που θα εξαπλωνόταν σε αρκετές οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για να πεισθούν όσοι αντιδρούν στο σχέδιο διάσωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες για όλο το μήνα χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή τους σε νέα χαμηλά. Οι τράπεζες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν θετικά, έστω βραχυπρόθεσμα, αν απομακρυνθεί το σενάριο haircut στα ελληνικά ομόλογα για τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Η εθελοντική διακράτηση ομολόγων αναμένεται να γίνει δεκτή από τις ελληνικές τράπεζες, είναι κάτι όμως που θα τους στερήσει σημαντική ρευστότητα που θα πρέπει να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο.

Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν σε οριακό σημείο τον Απρίλιο (196,7 δις ευρώ) με την τάση να παραμένει πτωτική και το ότι η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ κατά τον ίδιο μήνα μειώθηκε στα 86,8 δις ευρώ, με μικρές μειώσεις να αναμένονται και τους επόμενους μήνες, δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για το από πού μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες. Επομένως δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου, νέα ομολογιακά δάνεια ή και τραπεζικά deals ακόμα.

Τέλος. ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η πώληση του 10% του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom με το τίμημα περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η σημαντική πτώση της μετοχής στο τελευταίο διάστημα σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση της πώλησης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν η πώληση είχε γίνει 1,5 χρόνο πριν με τους ίδιους όρους θα μπορούσε να είχε αποφέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v