FXCM: Αυξάνεται το συστημικό ρίσκο στις αγορές

Οι αστοχίες στην οριστική επίλυση της κρίσης έχουν ως συνέπεια την αύξηση του συστημικού κινδύνου στις αγορές, τονίζει σε ανάλυσή της η FXCM.

FXCM: Αυξάνεται το συστημικό ρίσκο στις αγορές
Οι αστοχίες στην οριστική επίλυση της κρίσης έχουν ως συνέπεια την αύξηση του συστημικού κινδύνου στις αγορές, τονίζει σε ανάλυσή της η FXCM.

Όπως αναφέρει ο οίκος: "Η κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται συνεχώς χειρότερη και η κρίση χρέους έχει βγει εκτός ελέγχου, απειλώντας τη συνοχή όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και γενικότερα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά κυρίως του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου, μια εξέλιξη για την οποία είχαμε προϊδεάσει τους αναγνώστες μας αρκετούς μήνες πριν, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι διάφορες Σύνοδοι Κορυφής θα έλυναν τα προβλήματα.

Σε όλα αυτά προστίθεται το πολιτικό ρίσκο της χώρας, καθώς είναι προφανές ότι όσο το κλίμα παραμένει τεταμένο και όσο το πολιτικό σύστημα θα διαλύεται εκ των έσω, κανένας επενδυτής και καμία Τρόικα δε θα εμπιστεύεται την υλοποίηση των μέτρων που απαιτούνται, ή ακόμα καλύτερα που απαιτούν, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Όμως όσο συμβαίνουν όλα αυτά, το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου βρίσκεται μια ανάσα από το να περάσει πάνω από το 5,50% και να οδηγηθεί προς το 6,00% που θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της ισπανικής κρίσης, η οποία ενδεχομένως να μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα την ελληνική κρίση.

Ωστόσο απορία προκαλεί η επιμονή των ευρωπαίων αξιωματούχων να μην επιθυμούν να δώσουν λύση με το αιτιολογικό ότι δε θέλουν να επιβαρύνουν κι άλλο τους πολίτες τους. Ίσως το άρθρο της βρετανικής Telegraph να τους ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού σε αυτό σημειώνεται ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλέσει απώλειες σε όλες τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, τις οποίες και παραθέτει μια προς μια.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται σε χαμηλό τριών εβδομάδων στα επίπεδα του 1,4100 με το ευρώ γενικά να καταρρέει. Η ισοτιμία USD/CHF κατέγραψε ένα νέο ιστορικό υψηλό στα 1,1992 ενώ στα 114,00 γεν κινείται η ισοτιμία EUR/JPY.

Είναι λογικό ότι μέσα σε αυτό το κλίμα το φράγκο και το γεν θα ενισχύονται σημαντικά, ενώ ενδείξεις ισχυροποίησης υπάρχουν και στο δολάριο. Η ισοτιμία USD/JPY βρίσκεται στα 80,80 γεν ενώ η ισοτιμία USD/CHF στα 0,8520.

Τα προβλήματα φαίνεται να μην έχουν τέλος αφού στη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση χρέους δε θα πρέπει να ξεχνάμε την αδυσώπητη μάχη της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών όπως της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι επενδυτές ξεπουλούν οποιαδήποτε τοποθέτηση έχει ρίσκο και τοποθετούνται μαζικά στο ομόλογα (όχι περιφερειακά φυσικά). Τα commodity currencies δέχονται μεγάλες πιέσεις με την ισοτιμία AUD/USD να διαπραγματεύεται στα 1,0535, την ισοτιμία NZD/USD στα 0,8025 ενώ στα 0,9800 έφθασε η ισοτιμία USD/CAD.

Τις τελευταίες εβδομάδες στις αναλύσεις μας για το πετρέλαιο επιμένουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό να διατηρηθεί σε υψηλές τιμές και ότι ήταν αρκετά πιθανότερη μια σταθεροποίηση χαμηλότερα.

Χθες μια μεγάλη πτώση οδήγησε το μαύρο χρυσό στη περιοχή των 94,00 δολαρίων προκαλώντας πανικό και στην αγορά μετοχών. Στο forum μας αργότερα θα παρουσιάσουμε μια τεχνική προσέγγισης των αγορών που ακολουθήσαμε για να καταφέρουμε να προβλέψουμε τη κίνηση αυτή και ακόμα πώς ήταν δυνατό ακόμα και χθες να μπει κάποιος πωλητής όταν ήταν λίγο χαμηλότερα από τα $100,00!

Κατάρρευση και για τα χρηματιστήρια και εκτόξευση κάθε δείκτη αστάθειας. Ο DAX βρέθηκε στις 7050 μονάδες και ο Dow Jones στις 11860 μονάδες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο χρυσός καθώς χθες εκτοξεύτηκε στα $1530 και αυτό είναι σημαντικό καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανοδικό ξέσπασμα.

Βιομηχανική παραγωγή Ελβετίας και επιτόκια είναι οι πρώτες σημαντικές ανακοινώσεις της ημέρας και ακολουθούν λιανικές πωλήσεις Αγγλίας και πληθωρισμός για την Ευρωζώνη όπου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για παραμονή πάνω από το στόχο του 2,0%. Αιτήσεις ανεργίας, άδειες ανέγερσης νέων κατοικιών και ενάρξεις νέων κατοικιών αναμένονται στην Αμερική με τη προσοχή των επενδυτών να είναι αυξημένη.

Πολύ σημαντική ανακοίνωση και για τη μεταποίηση με το δείκτη Philly Fed να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση ευχάριστων εκπλήξεων, το δολάριο θα λάβει μια ισχυρή στήριξη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v