3E: "Accumulate" με στόχο τα 20,5 € από Merit

Η Merit ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζει την κάλυψη της COCA COLA 3E με σύσταση ACCUMULATE και τιμή στόχο τα €20,50, από σύσταση HOLD και τιμή στόχο τα €21,00.

3E: Accumulate με στόχο τα 20,5 € από Merit
Η Merit ΑΧΕΠΕΥ συνεχίζει την κάλυψη της COCA COLA 3E με σύσταση ACCUMULATE και τιμή στόχο τα €20,50, από σύσταση HOLD και τιμή στόχο τα €21,00.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ο όμιλος της Coca Cola 3Ε με παρουσία σε 28 χώρες είναι ελάχιστα εξαρτημένος από την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή αμυντική επιλογή για τους επενδυτές.

Η ύφεση σε πολλές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Coca Cola 3E έχει επηρεάσει την κατανάλωση αναψυκτικών και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πτώση του όγκου πωλήσεων στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές στο τρίμηνο που μας πέρασε.

Στο εν λόγω τρίμηνο που, σημειωτέον, είναι ελάχιστα ενδεικτικό του τι θα επακολουθήσει, οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για την αγορά αναψυκτικών σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Ρουμανία. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει επιδοθεί στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια διατήρησης του μεριδίου αγοράς, με απώλειες όμως όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους.

Αντίθετα, η ανάκαμψη των οικονομιών κάποιων αναδυόμενων αγορών σε συνδυασμό με την επιτυχημένη στρατηγική του ομίλου οδήγησαν σε μια αύξηση των πωλήσεων (όγκος) κατά 3% στο τρίμηνο σε αυτές τις αγορές, οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 1% σε επίπεδο ομίλου.

Παράλληλα, μια θετική εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε ορισμένες χώρες και μια ανοδική τιμολογιακή πολιτική σε μερικές άλλες οδήγησαν σε μια άνοδο των εσόδων κατά 3%, με πρωταγωνίστριες και πάλι τις αναδυόμενες αγορές (+7%).

Το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει σε άνοδο των λειτουργικών κερδών, σημειώνει η Merit, αφού η άνοδος των βασικών πρώτων υλών οδήγησε σε χαμηλότερο μικτό κέρδος κατά 3% και τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 4%, με αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 66%. Στα έξοδα του τριμήνου περιλαμβάνονται και έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 10,1 εκ. ευρώ που πρόκειται να αποδώσουν καρπούς σε επόμενες περιόδους.

Παρά τη χαμηλή κερδοφορία του τριμήνου, υπήρξαν και θετικά μηνύματα που αφορούν στην αύξηση μεριδίου αγοράς σε σημαντικές αγορές ‘κλειδιά΄ όπως η Ρωσία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία.

Στο επόμενο τρίμηνο η χρηματιστηριακή αναμένει από τη μια μια περαιτέρω βελτίωση των πωλήσεων λόγω και των Πασχαλινών πωλήσεων σε μερικές χώρες αλλά και μια θετική επίδραση στα έσοδα από την συντηρητική άνοδο τιμών κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης , ενώ από την άλλη οι ανοδικές πιέσεις στο κόστος πρώτων υλών αναμένεται να κορυφωθούν. Πολύ θετικές επιδράσεις από την ισοτιμία αναμένονται στην Ελβετία ενώ αντίθετα ιδιαίτερα αρνητική είναι η επίδραση στη Νιγηρία.

Στο σύνολο του ομίλου η Merit βλέπει μεγαλύτερη δυνατότητα στις αναδυόμενες αγορές και για το 2011 όπου υπάρχουν περιοχές που τα προϊόντα της Coca Cola δεν έχουν ακόμα μεγάλη διείσδυση. Μεγαλύτερη ανάπτυξη στις πωλήσεις για το τρέχον έτος αναμένει σε Ρωσία, Ουκρανία, Νιγηρία, Ελβετία, Τσεχία, Σλοβακία και Βαλτικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v