Merit: Υπερπουλημένο το ΧΑ

Στα όρια της υπερβολής έχουν φτάσει οι πτωτικές πιέσεις στην αγορά και ειδικότερα σε κάποιες μετοχές με καλά αποτελέσματα, τονίζει η Merit, βλέποντας υπό προϋποθέσεις τεχνική αντίδραση 100 μονάδων για τον ΓΔ.

Merit: Υπερπουλημένο το ΧΑ

Στα ότια της υπερβολής έχουν φτάσει οι πτωτικές πιέσεις στην αγορά και ειδικότερα σε κάποιες μετοχές με καλά αποτελέσματα, τονίζει η Merit, βλέποντας υπό προϋποθέσεις τεχνική αντίδραση 100 μονάδων για τον ΓΔ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε σχόλιό της, "εθισμό στην πτώση παρατηρήσαμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο Χ.Α με την προηγούμενη εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 11,81% για το Γενικό Δείκτη και με απουσία κάθε ανοδικής αντίδρασης.

Σφοδρή πτώση παρατηρήσαμε στον ίδιο δείκτη και τη Δευτέρα για 11η συνεχόμενη ημέρα για να αντιδράσει ελαφρώς την Τρίτη, οπότε και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 950 μονάδες για πρώτη φορά από τις 2/ 1/1997.

Βασική αιτία για αυτήν την πτώση θεωρείται το πολύ άσχημο κλίμα παγκοσμίως στα χρηματιστήρια που οδήγησε τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις όπως π.χ. ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και τα Γερμανικά και Σουηδικά ομόλογα.

Η αγωνία που υπήρχε διάχυτη στις αγορές λόγω της ανόδου των spreads της Ιταλίας όλη την προηγούμενη εβδομάδα εντάθηκε μετά την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P στην κατηγορία ΑΑ+, την Παρασκευή. Έτσι, στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε τη Δευτέρα ένα κλίμα που θύμιζε ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers αλλά και του Αυγούστου του 1998 με την κατάρρευση των Ρωσικών ομολόγων.

Αντίθετα, την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αφήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, προσφέροντας μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις αγορές. Παράλληλα, όμως υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, με τις αμφιβολίες για το αν θα επανέλθει η ύφεση στη χώρα να μην απομακρύνονται.

Στην Ευρώπη οι αγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανακούφισαν προσωρινά, χωρίς όμως να μπορέσουν να αναστρέψουν το κλίμα παρά την υποχώρηση και διατήρηση των Ιταλικών spreads κάτω από τις 300 μονάδες.

Οι αγορές επιζητούν μια πιο δραστική κινητοποίηση των ηγετών της Ευρωζώνης και αυτό αποδεικνύεται από τις 10 συνεχόμενες ημέρες πτώσης για το Γερμανικό Δείκτη DAX πριν αντιδράσει την Τετάρτη.

Σίγουρα η επίτευξη συμφωνίας για μια δραστική λύση είτε μέσω ενός ευρωομολόγου είτε μέσω ενίσχυσης του Μηχανισμού EFSF δεν είναι εύκολη και δεν αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο.

Οι αγορές από τη μεριά τους δεν δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο με αποτέλεσμα οι απώλειες από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης να ανέρχονται σε 18,8% για το δείκτη DAX , σε 16,8% για το δείκτη CAC, σε 19,3% για τον Ιταλικό δείκτη FTSEMIB, σε 15,9% για τον Ισπανικό ΙΒΕΧ και για τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη σε 17,6%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μοιραία επηρεάζεται από την πιο πάνω κατάσταση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές εγχώριες εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο.

Η διατήρηση της ψυχολογικής στήριξης των 1000 μονάδων θα κρίνει πολλά τουλάχιστον για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Αν αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές υπάρχει η δυνατότητα για μια μικρή ανοδική αντίδραση μέχρι 100 μονάδες, καθώς αρκετές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα κρίνονται υπερπουλημένες και από τεχνικής άποψης και σε σχέση με τα ικανοποιητικά εταιρικά τους αποτελέσματα.

Ενδεχομένως, οι πτωτικές πιέσεις σε κάποιες μετοχές να φτάνουν στα όρια της υπερβολής, βοηθούμενες από τις διεθνείς αναταράξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μέτκα και ο Μυτιληναίος με ρεκόρ τζίρου και κερδών στα αποτελέσματα εξαμήνου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.α.

Επίσης εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι όλες οι μετοχές των εταιρειών που σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πωληθεί μέρος τους σύντομα, υποχωρούν διαρκώς σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την πώληση τους (ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΤ).

Αντίθετα, αν συνεχιστούν οι διεθνείς πιέσεις και τεθούν εμπόδια στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θεωρείται πιθανή μια κίνηση προς νέα χαμηλά ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Προς το παρόν λόγω της διαφαινόμενης μέτριας συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα εξετάζεται η επέκταση του χρονικού ορίζοντα μετά το 2020 που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Στις τράπεζες πέραν από το μέγεθος των απωλειών που θα έχει καθεμιά από την ανταλλαγή ομολόγων, με την εικόνα να παραμένει θολή ως τώρα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στους ελέγχους που θα διενεργήσει η εταιρεία Blackrock στα χαρτοφυλάκια τους, που θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ακόμα και από τα πρόσφατα stress tests.

Ενδεχομένως, από τα νέα tests να προκύψει ανάγκη για άμεση μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες ορισμένων τραπεζών που αναγκαστικά θα καταγράψουν μεγάλες ζημιές μέσα στο 2011. Στον τομέα της τραπεζικής ρευστότητας οι καταθέσεις μειώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 188,2 δις ευρώ με εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο παρά τη στήριξη των τραπεζών μέσω των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση παρέμεινε τον Ιούνιο αρνητική, όπως αναμενόταν στο -1,2% σε ετήσια βάση.

Στις υπόλοιπες ανακοινώσεις ξεχωρίζει η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο στο 2,4% από 3,3% τον Ιούνιο λόγω κυρίως της πρόωρης έναρξης των εκπτώσεων, ενώ σημαντικές ανακοινώσεις υπάρχουν αυτήν τη εβδομάδα την Πέμπτη και Παρασκευή για ανεργία και ΑΕΠ Β Τριμήνου, αντίστοιχα, χωρίς κάποια θετική έκπληξη να αναμένεται.

Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα μας εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα της Μετκα και του Μυτιληναίου, ικανοποίησαν τα αποτελέσματα των Frigoglass, S&B, FG Europe και Autohellas, ενώ θετικά χαρακτηρίζονται και τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, Coca Cola 3E και του Τιτάνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v