Αλώθηκαν τα 4 τελευταία "οχυρά" της Σοφοκλέους

Συγκαταλέγονταν στις "ελπίδες" της αγοράς για προστασία από την κρίση. Όμως, είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε νέα χαμηλά έτους τα κρατικόχαρτα, τις τράπεζες, τα "μετοχικά καταφύγια" και τους μεγάλους εξαγωγείς... 

Αλώθηκαν τα 4 τελευταία οχυρά της Σοφοκλέους
Οκτώ μήνες περίπου πέρασαν από την αρχή του έτους, όταν ο μέσος όρος των αναλυτών προέβλεπε για φέτος άνοδο της τάξεως του 20% στον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους…

Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης φλέρταρε με τις 910 μονάδες (911,07 μονάδες, με πτώση 3,15%), καταγράφοντας απώλειες άνω του 40% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το χειρότερο, ωστόσο, ίσως είναι πως βλέποντας κάποιος τη λίστα των μετοχών που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «έγραψαν» νέα χαμηλά δωδεκαμήνου διαπιστώνει ότι το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στην περιφέρεια, αλλά στην ίδια την... καρδιά του Χ.Α.

Στους τίτλους δηλαδή που συγκαταλέγονται είτε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είτε στα λεγόμενα αμυντικά χαρτιά, ή καταφύγια, ή οχυρά της αγοράς.

Α. Βατερλό λοιπόν η χθεσινή συνεδρίαση για τα κρατικόχαρτα, σε μια περίοδο όπου θεωρητικά έπρεπε να επιδεικνύουν σθεναρή άμυνα, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετοχοποίηση - αποκρατικοποίησή τους μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Έτσι, είχαμε ελάχιστα δωδεκαμήνου για τον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΑΤΕbank.

Β. Ανάλογη ήταν και η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να «γράψουν» νέο χαμηλό η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Πειραιώς, η Αττικής, η ΑΤΕ Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Marfin-Λαϊκή.

Γ. Ορισμένοι είχαν αναφέρει στις αρχές του έτους πως σε πιθανά μετοχικά καταφύγια θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι μετοχές που ήταν διαπραγματεύσιμες με πολύ υψηλό discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας. Αποτέλεσμα; Νέα χαμηλά δωδεκαμήνου χθες για τις Αιολική Επενδυτική, Sciens (μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου εκτός Ελλάδας), MIG, MIG Real Estate, Lamda Development κ.ά.

Δ. Πολλοί είχαν επισημάνει πως τα εξαγωγικά χαρτιά θα μπορούσαν κάλλιστα να υπεραποδώσουν μέσα στο 2011, λόγω των αυξημένων πωλήσεων των ελληνικών εταιριών εκτός συνόρων. Κι όμως, χθες είχαμε νέα χαμηλά για κάμποσα «εξαγωγικά χαρτιά», μεταξύ των οποίων ο Μυτιληναίος, η Βιοχάλκο, τα Πλαστικά Θράκης, ο Τιτάνας, τα Σελόντα κ.ά.

Ε. Και φυσικά, κάποιοι εστίαζαν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους που θα μπορούσαν να πάνε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο, λόγω του ότι διαθέτουν σημαντική σταθερότητα στις επιδόσεις τους (π.χ. ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), είτε είναι διαπραγματεύσιμοι κάτω από τα μετρητά τους (π.χ. ΖΑΜΠΑ), είτε, τέλος, είχαν τις προϋποθέσεις, για διάφορους λόγους, να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό (αν όχι να αυξήσουν) τη φετινή κερδοφορία τους (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil).

Και οι πέντε αυτοί τίτλοι σημείωσαν χθες νέο χαμηλό δωδεκαμήνου…

Υ.Γ.: Νέο χαμηλό είχαμε χθες και για άλλες μετοχές, μεταξύ των οποίων η Intracom, η Intralot, το ΙΑΣΩ, η Aegean Airlines, η Autohellas κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v