ΟΠΑΠ: Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ τα μεγέθη Q2/H1

Στη μεγαλύτερη φορολογία, στις υψηλότερες αποδόσεις στους παίκτες του Στοιχήματος, στην απουσία σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και στην οικονομική κρίση αποδίδουν οι ΑΧΕ τα αδύναμα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ τα μεγέθη Q2/H1
Στη μεγαλύτερη φορολογία, στις υψηλότερες αποδόσεις στους παίκτες του Στοιχήματος, στην απουσία σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και στη γενικότερη κρίση στην ελληνική οικονομία αποδίδουν οι αναλυτές τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ για το β΄ τρίμηνο - α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετική έκπληξη την πορεία των monitor games. 

Αναλυτικότερα, η Marfin Analysis σημειώνει πως θετική έκπληξη προήλθε από την πορεία των monitor games, που αντιστάθµισε την αδύναµη εικόνα του Τζόκερ και του Πρότο. Το περιθώριο EBITDA διαµορφώθηκε στο 14,4% στο β΄ τρίµηνο του 2011 από 15,6% το αντίστοιχο τρίµηνο πέρυσι, κυρίως λόγω του υψηλού payout του Στοιχήµατος (77,3% έναντι της εκτίμησης της χρηματιστηριακής για 75%), το οποίο εξηγεί την αρνητική έκπληξη σε σχέση µε τις εκτιµήσεις ως προς το EBITDA. 

Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά και από υψηλότερους από το αναµενόµενο φόρους, οι οποίοι, µαζί µε την αδύναµη κερδοφορία, ερµηνεύουν την απόκλιση από τις προβλέψεις. Η Marfin, συγκεκριμένα, αναφέρει: "Σε πρώτη ανάγνωση, θα µειώσουµε τις εκτιµήσεις µας για τα έσοδα του 2011 κατά 3% στα 4.340 εκατ. ευρώ περίπου, ώστε να αποτυπώσουµε την επίδραση του εγχώριου µακροοικονοµικού κλίµατος στη δαπάνη για τυχερά παιχνίδια, προκαλώντας καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών µας για τα κέρδη EBITDA του 2011 κατά 7%, στα 710 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, προβλέπουµε ότι τα καθαρά κέρδη θα διαµορφωθούν φέτος στα 460 εκατ. ευρώ, 9% κάτω από τις προηγούµενες εκτιµήσεις µας. Πιθανόν να αναθεωρήσουµε τις αλλαγές στις εκτιµήσεις µας µετά τα σχόλια της διοίκησης στη σηµερινή τηλεδιάσκεψη".

Η HSBC αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν 12% χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω της υψηλότερης φορολόγησης και -σε μικρότερο βαθμό- του μεγαλύτερου payout στο Στοίχημα. Για τη συνέχεια, η χρηματιστηριακή θεωρεί θετικούς καταλύτες για τη μετοχή την επερχόμενη αδειοδότηση των slot machines (VLTs) και το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς διαδικτυακού στοιχήματος, σημειώνοντας πως ο ΟΠΑΠ είναι σωστά τοποθετημένος ώστε να ωφεληθεί αφού η τελική εκδοχή της σχετικής νομοθεσίας φαίνεται ακόμα πιο ευνοϊκή για τον ΟΠΑΠ, καθώς κρατάει τα VLTs μόνο για τον οργανισμό, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Σύμφωνα με την HSBC, πέραν των νέων ευκαιριών ανάπτυξης, τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα αμβλύνουν της ανησυχίες αναφορικά με την απώλεια του μονοπωλίου - από διαδικτυακή άποψη. Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη επέκταση της αποκλειστικής άδειας για το offline gaming (μέχρι το 2030 αντί του 2020) αυξάνει την ορατότητα και προσθέτει στην αξία της εταιρίας. Επίσης, η HSBC θεωρεί ότι η αγορά υπερβάλλει σε ό,τι αφορά τα νομικά - εκτελεστικά και τιμολογιακά ρίσκα για τα VLTs και την επέκταση της αδειοδότησης και πώς αυτά έχουν ήδη προεξοφληθεί στην τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ.

Και η Alpha Finance αποδίδει τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα στην αυξημένη φορολογία και το μεγαλύτερο του αναμενομένου payout στο Στοίχημα, ενώ, εστιάζοντας στο θέμα της αποκρατικοποίησης του οργανισμού, σημειώνει πως, αν και οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι άγνωστες, η αποτίμηση του ΟΠΑΠ φαίνεται ελκυστική, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλή ευκαιρία εισόδου.

Επίσης, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει από τα αποτελέσματα τον υγιή περιορισμό του κόστους και τη μείωση των εξόδων διανομής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιασμός της Euroxx, η οποία αναφέρει ότι τα καθαρά κέρδη πιέστηκαν από την υψηλότερη φορολογία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ενώ στα θετικά των αποτελεσμάτων τονίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για περιορισμό του κόστους, καθώς και το ισχυρό momentum των νέων παιχνιδιών.

Η Proton, από την πλευρά της, αποδίδει την έντονη υποχώρηση των κερδών στην απουσία αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεγονός που, πέρα από το Στοίχημα, είχε επίπτωση και στα άλλα παιχνίδια, γιατί λιγότεροι παίκτες επισκέφθηκαν πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το ΚΙΝΟ συνεχίζει να επιβαρύνεται από την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις των νέων monitor games (κυνοδρομίες) κρίνονται ικανοποιητικές. Σε ό,τι αφορά τις άδειες για τα VLTs, η χρηματιστηριακή τονίζει πως για την τιμή τους δεν έχει ακόμα γίνει διαπραγμάτευση, ενώ για την έναρξη της εγκατάστασης των VLTs θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή, που χαρακτηρίζει αδύναμα τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, δηλώνει πως διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τον ΟΠΑΠ λόγω της ελκυστικής του αποτίμησης και της μερισματικής απόδοσης, των monitor games, που θα μπορούσαν να υπερβούν τις εκτιμήσεις, καθώς και του νέου νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος έδωσε στον οργανισμό άδεια για 35.000 VLTs, που είναι πιθανόν να υπερτερήσουν έναντι της εκτιμώμενης υποχώρησης των εσόδων από το ΚΙΝΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v