Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Haircut έως και 65% βλέπει η Citi

Ένα "κούρεμα" ύψους τουλάχιστον 65% προβλέπει η Citi για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 24 δισ. ευρώ. Τσεκούρι στις τιμές στόχους.

Haircut έως και 65% βλέπει η Citi
Ένα "κούρεμα" ύψους τουλάχιστον 65% προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Citi για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 24 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι πρόσθετες επισφάλειες για τις τράπεζες θα ήταν στα 24 δισ. ευρώ εάν το ελληνικό δημόσιο προχωρούσε σε "κούρεμα" 65% στο χρέος, που είναι το χαμηλό όριο στις εκτιμήσεις των οικονομολογων της Citi. (θεωρούν ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 65-77%).

Η Citi υπογραμμίζει ότι για να κρατήσουν οι έξι τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, EFG, Πειραιώς, ΑΤΕ, Τ.Τ., Κύπρου και MPB) τον βασικό δείκτη κεφαλαίων στο 8%, έπειτα από κούρεμα 50% και την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ (τα 2 δισ. αφορούν στις κυπριακές).

Ο οίκος προχώρησε παράλληλα σε μείωση των τιμών-στόχων γτια ΑΤΕ, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική Τράπεζα στην έκθεσή του με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για την ΑΤΕ στο 0,30 ευρώ ανά μετοχή από 1,03 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στο 0,45 ευρώ από 0,75 ευρώ, για το Τ.Τ. στο 1 ευρώ από 2,25 ευρώ και για την ΕΤΕ στα 3,50 ευρώ από τα 7,75 ευρώ προηγουμένως. Οι συστάσεις διατηρούνται αμετάβλητες: "sell" για την Αγροτική, την Πειραιώς και το Τ.Τ. και "hold" για την Εθνική.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στo report με τίτλο "Φιλάρισμα και όχι κούρεμα", ο οίκος προχωρά στην περικοπή των τιμών-στόχων λόγω των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων και των υψηλότερων προβλέψεων.  

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 οι έξι τράπεζες που αυτός καλύπτει απώλεσαν καταθέσεις 18 δισ. ευρώ. Περισσότερα από τα 2/3 του ποσού αυτού αντικαταστάθηκαν από την ΕΚΤ. Αυτή η αντικατάσταση "ακριβής" χρηματοδότησης φθηνότερη από την ΕΚΤ, είχε ως αποτέλεσμα κάποιες από τις τράπεζες αυτές να ανακοινώσουν απρόσμενη τριμηνιαία αύξηση στα έσοδα από τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v