Στα ύψη spreads και CDS της ευρωπεριφέρειας

Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στροφή στους "ασφαλείς λιμένες" χρέους φέρνει η νέα εβδομάδα μετά τη νέα πολιτική ήττα της Ά. Μέρκελ και εν όψει μιας ακόμη κρίσιμης εβδομάδας για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στα ύψη spreads και CDS της ευρωπεριφέρειας
Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στροφή στους "ασφαλείς λιμένες" χρέους φέρνει η νέα εβδομάδα, μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τη νέα πολιτική ήττα της κ. Ά. Μέρκελ και εν όψει μιας ακόμη κρίσιμης εβδομάδας για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 

Ειδικότερα, σε επίπεδα-ρεκόρ κινούνται οι αποδόσεις στα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί σε νέο ρεκόρ, στο 1,926%, με πτώση 5,5 μονάδων βάσης. 

Εν τω μεταξύ, το spread του ιταλικού δεκαετούς έναντι του γερμανικού ενισχύεται στις 368 μονάδες, με το yield στο 5,55%, ενώ το spread του ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται σε υψηλά μηνός στις 339 μονάδες, με την απόδοση στο 5,26%. 

Το spread του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 1.766 μονάδες βάσης, ενώ για το διετές ανέρχεται στις 5,218 μονάδες βάσης (48,7%). Στις 3.032 μονάδες το spread του πενταετούς τίτλου.

Ανοδικά και τα CDSs της ευρωζώνης, με το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων να ενισχύεται κατά 247 μονάδες βάσης, στις 2.475 μονάδες, το γαλλικό CDS στην πενταετία στις 183 μονάδες (με άνοδο 12 μ.β.), το ιταλικό στις 432 μονάδες (+32 μ.β.) και το ισπανικό CDS στις 412 μονάδες, με άνοδο 22 μονάδων βάσης.

Κατά 4 μονάδες βάσης ενισχύεται το CDS για την ασφάλιση των γερμανικών τίτλων, στις 82 μονάδες βάσης.

Η εβδομάδα αυτή προβλέπεται εξαιρετικά κρίσιμη για την ευρωζώνη. Την Τρίτη η Ελλάδα περνά ένα κρίσιμο τεστ με τη δημοπρασία εντόκων, ενώ την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επίσης, την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομιμότητα των δύο πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία συνεδρίασή της θέτει εκ νέου επί τάπητος τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό (άρα και για τα επιτόκια) και κυρίως το εάν θα συνεχίσει με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v