Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 98% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας!

Στο 98% από 96% χθες έφτασε η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στα ασφάλιστρα κινδύνου. Σε ρεκόρ τα CDS ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας. Αύξηση και στα CDS των τραπεζών.

Στο 98% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας!
Οι πιθανότητες της Ελλάδας να γλιτώσει τη χρεοκοπία λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Οπως προκύπτει από την πορεία των CDS είναι μόλις 2% σήμερα, έναντι 4% χθες. 

Η Ελλάδα έχει πιθανότητες 98% να κηρύξει χρεοστάσιο, συντελεστής αυξημένος σήμερα κατά 22% σε σχέση με την Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο σχετικός δείκτης δείχνει πιθανότητα χρεοκοπίας για την Ελλάδα σταθερά πάνω από το 80%. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το ποσοστό εκτοξεύτηκε.

ΤΟ SPREAD ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ





















Με βάση τα χθεσινά στοιχεία της CMA, που αποτυπώνει και κατατάσσει τις πιο ευμετάβλητες εκδόσεις ομολόγων κρατών και επιχειρήσεων του πλανήτη, με βάση τις ποσοστιαίες μεταβολές των 5ετών CDSs, δεύτερη στις πιθανότητες χρεοκοπίας παραμένει η Πορτογαλία, που εμφανίζει ποσοστό 64% (63,95%).

Στο θλιβερό Top 10 των πιθανοτήτων χρεοκοπίας κυριαρχούν πλέον ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν θα θεωρούνταν ότι κινδυνεύουν πριν από μερικούς μήνες, πέρα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εισέλθει εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδα "κόκκινου συναγερμού".

Συγκεκριμένα, μετά την 3η θέση, που καταλαμβάνει η "παραδοσιακή" στην κατάταξη Βενεζουέλα, ακολουθούν: Ιρλανδία στο Νο4 με πιθανότητες 54%, Ιταλία στο Νο7 με πιθανότητες 35%, Ισπανία στο Νο9 με ποσοστό 31%.

Σχετικά με τα επίπεδα συναγερμού από τα εταιρικά ομόλογα, η κατάταξη όσον αφορά στις μεταβολές του τελευταίου διαστήματος βρίθει από τα CDSs τραπεζών ΗΠΑ, Βρετανίας και Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες χρεοκοπίας που έχουν τη μεγαλύτερη μεταβολή είναι: οι αμερικανικές τράπεζες Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Goldman Sachs, που εμφανίζουν ποσοστό της τάξης του 7% - 8% να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Για τις βρετανικές τράπεζες Bank of Scotland, Barclays Lloyds και Royal Bank of Scotland το ποσοστό κινείται στο 7% - 11%, ενώ για την Banco Santander οι πιθανότητες είναι 5%, για την Credit Agricole 14%, για την Deutsche Bank 12%, για την ING Bank 6,5% και για την ιταλική UniCredit 10,3%.

Τα ομόλογα και τα ασφάλιστρα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει και τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Τα ιταλικά CDSs εκτινάχτηκαν σε νέο ρεκόρ, όπως και τα ελληνικά.

Συγκεκριμένα, χθες το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων ήταν στις 7.557 μονάδες, των 5ετών στις 3.586 μονάδες και των 10ετών στις 2.107 μονάδες. Το CDS των 5ετών ομολόγων βρέθηκε στις 3.967 μονάδες βάσης.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 10ΕΤΕΣ















Τα 5ετή CDSs της Ιταλίας ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 505 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως των 38 μονάδων βάσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 5,5%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε στις 380 μονάδες.

Αντιστοίχως, τα 5ετή CDSs της Ισπανίας ενισχύονται κατά 22 μονάδες βάσης, στις 435 μονάδες. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,29%, ενώ το spread διευρύνθηκε στις 355 μονάδες βάσης.



ΡΕΚΟΡ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ CDS - IRS

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της φοβερής αναταραχής στις αγορές, η μεγαλύτερη αγορά παραγώγων προϊόντων, CME Group, ανακοίνωσε ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα κατέγραψε ημερήσιους και μηνιαίους όγκους ρεκόρ για credit default swaps και swaps επιτοκίων.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών για interest rate swaps (IRS) ανήλθε στο ρεκόρ των 827 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή, ενώ οι συναλλαγές σε credit default swaps ανήλθαν στο 1 δισ. δολ. την Πέμπτη.

Ρεκόρ όγκων συναλλαγών καταγράφηκε και για τα μεγέθη μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο. Οι όγκοι στις αγορές CDSs ανέρχονται μέχρι σήμερα στον μήνα στα 2,4 δισ. δολ., ενώ για IRS στο 1,5 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v