Περιορισμένη αναμένεται η αντίδραση των αγορών

Αν μάθαμε κάτι από την κρίση του 2008 είναι ότι η ανοδική αντίδραση των αγορών ως απόρροια συντονισμένης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων αντιμετώπισε στην πορεία ισχυρές αντιστάσεις, τονίζει η FXCΜ.

Περιορισμένη αναμένεται η αντίδραση των αγορών
Αν μάθαμε κάτι από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι ότι η ανοδική αντίδραση των αγορών ως απόρροια συντονισμένης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων αντιμετώπισε στην πορεία ισχυρές αντιστάσεις, τονίζει η FXCM.

Η αγορά αντιδρά έντονα σε ένα θετικό γεγονός πριν «προσγειωθεί» και πάλι στην πραγματικότητα και συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειες των τραπεζών δείχνουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές διακατέχονται από φόβο και πανικό και επιλέγουν την έξοδό τους από την αγορά.

Η θέση μας δεν είναι «κατά» της συντονισμένης παρέμβασης και των μέτρων για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τελικές λύσεις.

Η ανοδική αντίδραση των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως από τα χαμηλά του 2009 προς το 2011 αποτελεί απτή απόδειξη της απρόσμενης αντίδρασης των επενδυτών και οι επιπτώσεις αυτών των επιθετικών κινήσεων διακρίνονται στις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται κατά 20% κάτω από τα υψηλά προ κρίσης επίπεδα.

Επομένως, η χθεσινή συντονισμένη παρέμβαση των Fed, EKT, SNB και BoJ που επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση της ενεργοποίησης των swap lines σε δολάρια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη. Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια. Συμβολικά, λίγο πριν την επέτειο 3 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η πρωτοβουλία αυτή ξυπνά άσχημες μνήμες.

Γεγονός είναι ότι τα ρίσκα παραμένουν καθοδικά για την παγκόσμια οικονομία και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Μάλιστα, εκτιμούμε ότι η κρίση θα εξελιχθεί στο τρίτο και τελικό στάδιο της παγκόσμιας ύφεσης με επιπτώσεις στην Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες

Όπως έχουμε προαναφέρει, αναμένουμε μια αντίστοιχη υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος με αυτή του ελβετικού φράγκου. Μέχρι πριν μερικούς μήνες κανένας δεν περίμενε ότι η τράπεζα που θα προχωρήσει πρώτη σε επιθετική παρέμβαση θα είναι η SNB. Μετά, όμως, τα επιθετικά μέτρα που έλαβε η Τράπεζα της Ελβετίας, αναμένουμε αντίστοιχη κίνηση και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οικονομία της οποίας αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις αναφορικά με την ισχυροποίηση του νομίσματος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει συνδέσει το όνομά της με την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος και διαθέτει αρκετούς μηχανισμούς αντιμετώπισης αν το κρίνει αναγκαίο. Δεδομένου ότι το γιεν διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου και άλλων βασικών νομισμάτων, δεν αναμένομε η κεντρική τράπεζα να ανεχτεί πρόσθετες ροές κεφαλαίων στο γιεν λόγω της υποχώρησης του ελβετικού φράγκου.

Αν και η επιδείνωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στο γιεν, το νόμισμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ασφαλές καταφύγιο λόγω της αντίστοιχης αβεβαιότητας των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας και του φυσικού οφέλους της οικονομίας από ένα αδύναμο νόμισμα.

Η ισοτιμία ευρώ-γιεν διαπραγματεύεται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα και έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που διαπραγματευόταν κατά την έναρξη της κρίσης το 2008. Επομένως, εκτιμούμε ότι μια περαιτέρω ενίσχυση του γιεν θα οδηγήσει στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε βαθμό αντίστοιχο με αυτόν της SNB τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v