Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G.S.: "Μαχαίρι" στις τιμές των τραπεζών

"Μαχαίρι" στις τιμές-στόχους 16 ευρωπαϊκών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικών- βάζει η Goldman Sachs, ενώ προχωρά σε υποβάθμιση της Societe Generale και σε αύξηση της τιμής-στόχου της Royal Bank of Scotland.

G.S.: Μαχαίρι στις τιμές των τραπεζών
«Μαχαίρι» στις τιμές-στόχους 16 ευρωπαϊκών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικών- βάζει η Goldman Sachs, ενώ προχωρά σε υποβάθμιση της Societe Generale και σε αύξηση της τιμής-στόχου της Royal Bank of Scotland.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για την ΑΤΕ στο 0,30 ευρώ ανά μετοχή από 0,65 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση sell, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,55 ευρώ από 0,70 ευρώ και σύσταση sell, για τη Marfin Popular Bank στο 0,40 ευρώ από 0,45 ευρώ με σύσταση neutral, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,50 ευρώ από 4 ευρώ με σύσταση neutral, για την Τράπεζα Κύπρου στο 1,45 ευρώ από 1,50 ευρώ με σύσταση neutral και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο 0,75 ευρώ ανά μετοχή από 1,50 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση sell.

Επίσης, μείωσε τις τιμές-στόχους για τις εξής: Banco BPI, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Natixis, Societe Generale και Swedbank.

O διεθνής οίκος υποβάθμισε παράλληλα τη Societe Generale σε neutral από buy και την αφαίρεσε από την πανευρωπαϊκή λίστα buy και ταυτόχρονα μείωσε την τιμή-στόχο στα 32 ευρώ από 45 ευρώ προηγουμένως.

Αντιθέτως, προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη Royal Bank of Scotland στις 37 πένες από 36 προηγουμένως, με σύσταση neutral.


Στα 54 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος του “ring fencing”

Καταπέλτης είναι το αριθμητικό μέγεθος των απωλειών που προβλέπει η Goldman Sachs ότι θα χρειαστούν οι 8 ελληνικές και κυπριακές τράπεζες στην έκθεση της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Με την ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις στον ευρωπαϊκό κλάδο να μεγαλώνει, η προσπάθεια περιχαράκωσης (ring fencing) του ελληνικού προβλήματος ουσιαστικά επιζητεί υψηλότερο PSI στο ελληνικό χρέος και στη συνέχεια «περιχαράκωση» και στις λοιπές ελληνικές υποχρεώσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κινδύνου, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Ωστόσο, οι αναλυτές του αμερικάνικου οίκου δεν είναι πεπεισμένοι ότι το σχέδιο της «περιχαράκωση» αποτελεί μια αποτελεσματική και ρεαλιστική ιδέα αφού αν εφαρμοστεί 60% haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και 10% μείωση επί των υπολοίπων ανοιγμάτων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν 76 δισ. ευρώ προ φόρων ζημιά, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, τα 54 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, το κόστος για την ΕΤΕ θα ήταν συνολικά 12,9 δισ. ευρώ (7,9 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και 5 δισ. ευρώ από τις λοιπές επιπτώσεις) ή 18,8% των RWAs (risk weighted assets, ενεργητικό σταθμισμένο βάσει του κινδύνου) της και 4,9 φορές την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της.

Για την EFG Eurobank, το κόστος θα ήταν 9,7 δισ. ευρώ ή 18,9 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 21,58% των RWAs της.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το κόστος θα ήταν 7,4 δισ. ευρώ ή 13,8 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 20,35% των RWAs της.

Για την Alpha Bank, το κόστος θα ήταν 7,3 δισ. ευρώ ή 10,3 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 15,32% των RWAs της.

Για την EFG Eurobank, το κόστος θα ήταν 9,7 δισ. ευρώ ή 18,9 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 21,58% των RWAs της.

Για την ΑΤΕ ΒΑΝΚ, το κόστος θα ήταν 6,3 δισ. ευρώ ή 13,9 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 49,48% των RWAs της.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το κόστος θα ήταν 4,1 δισ. ευρώ ή 18,6 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 57,77% των RWAs της.

Για την Τραπεζα Κυπρου, το κόστος θα ήταν 2,6 δισ. ευρώ ή 2,4 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 9,63% των RWAs της.

Για την Marfin Popular Bank, το κόστος θα ήταν 3,5 δισ. ευρώ ή 6,4 φορές την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. και 12,51% των RWAs της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v