HSBC: "Ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω;"

Το «Μεγάλο Σχέδιο» εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις λεπτομερειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πώς θα γίνει η μόχλευση του EFSF, σχολιάζει η HSBC. Ποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

HSBC: Ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω;
Το «Μεγάλο Σχέδιο» εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις λεπτομερειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πώς θα γίνει η μόχλευση του EFSF, σχολιάζει η HSBC, ενώ εκτιμά πως οι ηγέτες της ευρωζώνης ενδέχεται να είναι υπερβολικά σίγουροι ότι θα λάβουν χρηματοοικονομική βοήθεια από το G20. «Τουλάχιστον, όμως, για τώρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει».

Συγκεκριμένα, η HSBC διερωτάται αν η συμφωνία αποτελεί τελικά «ένα βήμα μπροστά ή ένα βήμα πίσω», τονίζοντας πως το «συνολικό σχέδιο» που αποκάλυψαν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης δεν περιέχει τις απαιτούμενες λεπτομέρειες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πιθανή μόχλευση του EFSF, η οποία πλέον αναμένεται από τον Νοέμβριο και μετά. Όμως, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τα διάφορα προσχέδια που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας - και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (50%), την αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF μέσω μόχλευσης (περίπου 1 τρισ. ευρώ), το σχέδιο για βοήθεια των εμπορικών τραπεζών με νέα κεφάλαια και χρηματοδότηση, καθώς και τη λήψη περισσότερων μέτρων για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Η HSBC θέτει στην έκθεσή της διάφορα ερωτήματα για τη συμφωνία και κυρίως:

-Αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής. Φαίνεται πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει χρέος, τουλάχιστον μέχρι να γίνει η μόχλευση του EFSF, όμως θα αντικαταστήσει το EFSF το Securities Market Program της ΕΚΤ; Αν ναι, τότε υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη δύναμης πυρός.

-Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εγγυήσεων ομολόγων του EFSF και των απρόβλεπτων συνεπειών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων.

-Αναφορικά με την προοπτική ταχύτατης απομόλχευσης των εμπορικών τραπεζών.

-Αναφορικά με τις συνθήκες (αν τα μέτρα λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα μόνο την ύφεση, τότε η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα βελτιωθεί και η πολιτική βούληση μπορεί να εξατμιστεί).

-Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη έλλειψη συλλογικής δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v