Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Κινδυνος για δομημένα ομόλογα τραπεζών

Η "στάση πληρωμών" του ΟΕΚ, στις επιχορηγήσεις επιτοκίων στεγαστικών δανείων θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες και τα σύνθετα προϊόντα που βασίζονται στα στεγαστικά, αλλά και τους δανειολήπτες, προειδοποιεί η Fitch.

Fitch: Κινδυνος για δομημένα ομόλογα τραπεζών
Η "στάση πληρωμών" του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στις επιχορηγήσεις επιτοκίων στεγαστικών δανείων θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες και τα σύνθετα προϊόντα που βασίζονται στα στεγαστικά, αλλά και τους δανειολήπτες, προειδοποιεί η Fitch.

Ο ΟΕΚ καθυστερεί τις πληρωμές στις επιχορηγήσεις των επιτοκίων ήδη από το 2009, αλλά οι τραπεζικοί τίτλοι που βασίζονται σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS) δεν "έσκασαν", καθώς οι τράπεζες κάλυπταν τη συμμετοχή του οργανισμού, σημειώνει ο Fitch. 

Οι τράπεζες διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση με τον ΟΕΚ τη ρύθμιση της οφειλής, με στόχο να λυθεί το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών. 

Ο Fitch υπογραμμίζει ότι ο ΟΕΚ, ο οποίος λαμβάνει χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση, είναι νομικά υποχρεωμένος να καταβάλλει τις χορηγίες. 

Ωστόσο, εαν ο ΟΕΚ κηρύξει στάση επί των πληρωμών της επιχορήγησης, ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο του επιτοκίου του δανείου. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν αυτή τους την υποχρέωση και μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων και των στάσεων πληρωμών, προειδοποιεί ο οίκος.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v