Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με αγορά Ν. Κορέας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν πριν από λίγο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Νότιας Κορέας με αντικείμενο τη διερεύνηση συνεργασιών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΧΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με αγορά Ν. Κορέας
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Νότιας Κορέας με αντικείμενο τη διερεύνηση συνεργασιών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων παράλληλης διαπραγμάτευσης εταιρειών που θα προέρχονται κυρίως από τους κλάδους ναυτιλίας και ενέργειας στις δύο αγορές.

Με την υπογραφή του καθίσταται θεωρητικά ευκολότερο να υπάρξει εισαγωγή εταιρείας της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑ καθώς θα έχει τη δυνατότητα της παράλληλης διαπραγμάτευσης και στο Χρηματιστήριο της Σεούλ και κυρίως θα έχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και από την Νοτιοκορεάτικη αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες ενέργειας. Μάλιστα μια ελληνόκτητη εταιρεία του κλάδου βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις Κορεατικές αρχές, διερευνώντας το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χ. Α και στο Χρηματιστήριο της Σεούλ με παράλληλη δημόσια εγγραφή.

Το ενδιαφέρον των Νοτιοκορεατών για την ελληνόκτητη ποντοπόρο Ναυτιλία είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός των τοπικών ναυπηγείων με αυτά της Κίνας για παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας που θα επιτρέπει την παράλληλη διαπραγμάτευση στα δύο χρηματιστήρια μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Κορεάτες έναντι των Κινέζων.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου και αφού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Σεούλ, Μπονγκ Σου Κινγκ, κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, είχε ραντεβού με εκπροσώπους ναυτιλιακών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και την Excel Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Παναγιωτίδη.

Το κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι Έλληνες εφοπλιστές στην παραπάνω δυνατότητα θα κριθεί, σύμφωνα με στελέχη τους με τα οποία συνομιλήσαμε, από το βάθος για IPOs που προσφέρουν οι αγορές Αθήνας και Σεούλ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κορέας συνέστησε στην Ελλάδα σκληρή δουλειά και ενότητα για να αντιμετωπίσει την οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται, σημειώνοντας ότι η Ν. Κορέα έχει αντίστοιχη εμπειρία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΧΑ, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης χαιρέτησε τη συνεργασία δηλώνοντας ότι στόχος της υπογραφής του Μνημονίου αποτελεί η διερεύνηση των περιθωρίων συνεργασίας κατ αρχήν σε τομές αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η Ναυτιλία και η Ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v