Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Διασπορά επενδύσεων μέσω XNet

H κρίση και η ανάγκη για αποτελεσματική διασπορά κινδύνου. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το δίκτυο ΧΝet. Το θέμα της διαφάνειας στις διεθνείς συναλλαγές. Γράφει ο κ. Νίκος Γ. Χρυσοχοΐδης.

  • του Ν. Χρυσοχοϊδη*
Επενδύσεις: Διασπορά επενδύσεων μέσω XNet
Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, η αποτελεσματική διασπορά του χαρτοφυλακίου με τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών και διαφορετικών επενδυτικών εργαλείων αποτελεί το μόνο ασφαλές καταφύγιο για τον μέσο επενδυτή.

Η επένδυση σε διαφορετικές και κυρίως δυναμικές πλέον αγορές, κλάδους και εταιρείες και η δυνατότητα επιλογής αυτής της επένδυσης με τρόπο άμεσο και ασφαλή και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αποτελούν ορθολογικές επιλογές καθώς δίνουν στον επενδυτή την ευκαιρία να κερδίσει από τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες των εν λόγω επενδυτικών προϊόντων και να μειώσει στο μέτρο του δυνατού (στην εποχή μας η αλληλεπίδραση και άρα η συνδιακύμανση των αγορών είναι πολύ μεγάλη) τον συνολικό κίνδυνό του.

Με την όξυνση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που διανύει τον τέταρτο χρόνο της, το θεμελιώδες αυτό αίτημα έγινε επιτακτικό: ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν την έκθεση σε διαφορετικούς κλάδους, αγορές, νομίσματα και επενδυτικά προϊόντα, γνωρίζοντας πως η αποκλειστική έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά ενέχει υπερβολικά αυξημένους κινδύνους αλλά και εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα και την αμεσότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για να συντονίσουν τις τοποθετήσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, γεννάται η ανάγκη για την επένδυση στις διεθνείς αγορές, με κανόνες διαφάνειας τόσο κατά την εκτέλεση των συναλλαγών όσο και κατά την εκκαθάρισή τους. Τέλος απαιτούνται σαφείς και αποτελεσματικοί τρόποι καταχώρισης των επενδύσεων ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από τον τελικό ιδιώτη επενδυτή.

Στις παραπάνω ανάγκες απάντησε καταλυτικά ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με τη λειτουργία του δικτύου XNet τον Μάρτιο του 2011. Σε συνεργασία με ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, απαντήθηκαν μια σειρά από "αιτήματα - ανάγκες" σχετικά με τις επενδύσεις σε αξίες του εξωτερικού και αναζητήθηκαν οι πλέον αξιόπιστες λύσεις.

Έτσι, το δίκτυο παρέχει στις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες μέλη του, και κατά συνέπεια στους Έλληνες επενδυτές, τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και σε χιλιάδες διαπραγματεύσιμες αξίες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου με την καταχώρισή τους στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.
 
Η επί μακρόν προσήλωση του ελληνικού χρηματιστηρίου στη διαφάνεια των συναλλαγών σε επίπεδο τελικού επενδυτή αποτέλεσε και εδώ τον οδηγό για την αρχιτεκτονική του δικτύου: Η διαπραγμάτευση των αξιών διενεργείται εύκολα και γρήγορα με σαφείς όρους και με όλους τους κανόνες βέλτιστης εκτέλεσης. Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών διενεργούνται με την εγγύηση της Εταιρείας Εκκαθάρισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και παρακολουθούνται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ελληνικές αξίες.

Η αμεσότητα πρόσβασης, η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα του κυκλώματος και το ανταγωνιστικό κόστος για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών ολοκληρώνουν το προϊόν και αποτελούν το θεμέλιο για την αξιοπιστία που θα πρέπει να διέπει και τις συναλλαγές σε αλλοδαπές αξίες για τους Έλληνες επενδυτές.

Ρήτρα Περιορισμού Ευθύνης:

Τόσο η Ν. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. όσο και οι διευθύνοντες και υπάλληλοί της δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια των πληροφοριών αυτών. Το παρόν δεν αποτελεί προσφορά, προτροπή ή επενδυτική πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών ή άλλων κινητών αξιών. Οι επενδύσεις που αναφέρονται ενδέχεται να μην είναι οι ενδεδειγμένες για ορισμένους επενδυτές.


* Ο κ. Νίκος Γ. Χρυσοχοΐδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.


** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v